Sunday, May 17, 2009

Ketatkan saringan di pintu masuk: PM

Ketatkan saringan di pintu masuk: PM
Oleh Wan Jailani Razak dan Tuan Nazuri Tuan Ismail
bminggu@bharian.com.my

SHAH ALAM: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mahu pemeriksaan terhadap penumpang di pintu masuk negara, terutama penerbangan dari Amerika Syarikat dan negara lain yang dilanda wabak Influenza A (H1N1) diperketatkan.

Beliau berkata, Malaysia perlu mengambil tindakan yang sangat rapi bagi mengekang serangan penyakit itu daripada menular ke dalam negara.

Katanya, pemeriksaan rapi itu perlu kerana mereka yang tiba dari negara yang dilanda wabak itu mungkin menghidap penyakit itu tanpa diketahui mereka.

"Yang masalahnya dalam keadaan ekonomi terbuka, amat sukar sebab mereka boleh datang dari pelbagai penjuru dan itu tidak semestinya tempat permulaan perjalanan mereka," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Badan Perhubungan Umno Selangor di sini, semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pengesahan kes kedua H1N1 di negara ini.

Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Ramlee Rahmat, berkata kes kedua itu membabitkan pelajar yang baru kembali dari Amerika Syarikat pada 13 Mei lalu dan sedang dikuarantin di Hospital Sungai Buloh dan Hospital Pulau Pinang.

Beliau juga meminta semua 198 penumpang dan anak kapal pesawat Penerbangan Malaysia MH091 dari Amerika Syarikat segera melapor diri di Jabatan Kesihatan atau hospital berdekatan untuk menjalani pemeriksaan kesihatan.

Kelmarin, pemangku Menteri kesihatan, Datuk Seri Kong Cho Ha, berkata ada sebahagian penumpang pesawat MH091 itu transit di KLIA dan menuju destinasi lain, termasuk Indonesia.

Ditanya sama ada Malaysia akan mengeluarkan larangan terhadap pelawat dari negara yang dijangkiti virus itu daripada memasuki negara ini, Najib berkata, setakat ini tiada larangan dibuat.

No comments:

Post a Comment