Monday, May 25, 2009

PPKM lega kesediaan kerajaan timbang semula tuntutan

PPKM lega kesediaan kerajaan timbang semula tuntutan

KUALA LUMPUR 24 Mei - Persatuan Pesara Kerajaan Malaysia (PPKM) mengalu-alukan kesediaan terbaru kerajaan untuk menimbangkan empat tuntutannya yang dikemukakan sejak kepimpinan Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Yang Dipertua PPKM Kebangsaan, Datuk Wan Mahmood Pawan Teh berkata, pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengenainya semalam memberi harapan baru kepada 500,000 pesara di seluruh negara.

Menurutnya, pihaknya akan mematuhi saranan Perdana Menteri supaya PPKM berunding dengan Bahagian Pencen, Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) berhubung tuntutan itu.

"Terima kasih kepada Perdana Menteri atas perkembangan terbaru ini, kami sangat berpuas hati apabila kerajaan bersedia untuk berunding mengenai empat tuntutan kami yang telah diperjuangkan sejak era Tun Dr. Mahathir lagi.

"Jika ia diluluskan, kami menganggap ini sebagai bonus bagi 500,000 pesara kerajaan di seluruh negara," ujarnya.

Wan Mahmood mengulas kenyataan Perdana Menteri semalam mengenai kesediaan kerajaan untuk menimbangkan empat tuntutan PPKM demi kepentingan golongan itu.

Keempat-empat tuntutan itu ialah:

l Pemberian wang ihsan setiap pembayaran bonus tahunan kepada kakitangan kerajaan;

l Pemberian pencen terbitan bagi wanita yang melangsungkan perkahwinan selepas bersara;

lPemberian pencen RM720 sebulan kepada pesara yang berkhidmat kurang 25 tahun; dan

lPelantikan senator di kalangan ahli PPKM.

Menurut Wan Mahmood, selama ini pihaknya memang sentiasa berhubung dengan Bahagian Pencen JPA bagi memastikan perjuangan PPKM terhadapnya dilakukan berterusan.

Mengenai tuntutan pelantikan Senator di kalangan ahli PPKM, beliau menjelaskan, walaupun terdapat kira-kira 500,000 pesara kerajaan di negara ini namun golongan itu tiada wakil di Parlimen.

"Sedangkan, kita ada wakil pelakon menjadi Senator. Pihak lain dari kumpulan yang lebih kecil pun ada wakil.

"Jika dikira dari segi sumbangan kepada negara, pesara kerajaan juga banyak berjasa dan kami juga ada kelebihan," ujarnya.

No comments:

Post a Comment