Tuesday, May 19, 2009

Permit teksi LCCT, KLIA kena beku

Permit teksi LCCT, KLIA kena beku

Oleh Azrina Ahzan
bhnews@bharian.com.my


NAZRI (tengah) dan Liew (kanan) diberi penerangan ketika lawatan ke LCCT, semalam.

SEPANG: Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) diarah membekukan pengeluaran permit teksi untuk laluan Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT), Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Kuala Lumpur berkuatkuasa serta-merta bagi mengelakkan pemandu teksi menanggung kerugian.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz, berkata jumlah permit teksi yang terlalu banyak ketika ini iaitu kira-kira 1,567 menyebabkan berlakunya ‘lambakan’ teksi di terminal berkenaan.

"Pemandu teksi mempertikaikan lambakan permit teksi di LCCT dan ia menjejaskan pendapatan mereka kerana hanya boleh mengambil penumpang sebanyak tiga kali sehari dan ia tidak mencukupi untuk menampung kos operasi.

"Oleh itu, kita bersetuju untuk membekukan pengeluaran permit teksi dan mengekalkan jumlah sedia ada sehingga keadaan memerlukan kita untuk mengkajinya semula," katanya kepada media di sini, semalam.

Terdahulu beliau mengadakan lawatan ke LCCT dan menghadiri majlis dialog dengan wakil Malaysia Airports Holdings Bhd (MAB), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), pengusaha teksi, pemandu teksi dan pengusaha pengangkutan awam yang beroperasi di terminal itu.

Hadir sama, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong; Pengerusi LPKP, Datuk Markiman Kobiran; Pengarah LPKP, Datuk Naemah Ramli dan Pengerusi Eksekutif Mesra Indah Jaya Sdn Bhd, Mohd Nasir Rashid.

Nazri juga berkata, beliau akan mengadakan perbincangan dengan Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Pengangkutan supaya sekatan jalan raya dapat diadakan setiap hari di laluan keluar dari LCCT, bagi menangani masalah ‘ulat teksi.’

"LPKP tidak mempunyai kuasa penguatkuasaan, jadi kita memerlukan bantuan JPJ dan polis untuk membuat sekatan jalan raya bagi menahan mana-mana teksi yang mengambil penumpang dengan bantuan `ulat teksi'.

"Malah, LPKP juga akan mengambil tindakan membatalkan permit teksi yang terbabit dengan `ulat teksi ini," katanya.

Mengenai kadar tambang dari LCCT ke Kuala Lumpur (KL) yang lebih rendah berbanding KLIA - KL, beliau berkata, LPKP akan mengkaji semula kadar itu kerana jarak antara LCCT - KL adalah lebih 13 kilometer berbanding KLIA - KL.

Mengulas mengenai dialog berkenaan, katanya semua pihak sudah diingatkan supaya mengutamakan kepentingan kira-kira 30,000 penumpang yang menggunakan LCCT.

"Kita tidak akan bertolak ansur dengan mana-mana pihak yang mahu memonopoli sebarang perkhidmatan di sini sebaliknya kita perlu bekerjasama bagi memastikan perkhidmatan yang terbaik diberikan kepada orang ramai," katanya.Tambang teksi LCCT dinaikkan

Oleh THOMAS CHONG
pengarang@utusan.com.my


SEPANG 18 Mei - Tambang teksi dari Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) akan dinaikkan supaya ia selaras dengan tambang teksi dari terminal utama Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Tambang teksi bajet dari LCCT ke Kuala Lumpur (KL) yang dikenakan pada masa ini ialah RM61 manakala tambang dari KLIA ke ibu negara adalah RM67.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab terhadap Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP), Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz (gambar) berkata, jarak LCCT-KL adalah lebih jauh berbanding jarak KLIA-KL.

''Walaupun jarak antara dua lapangan terbang ini ialah kira-kira 13 kilometer tetapi pada masa ini tambang teksi dari LCCT ke KL adalah lebih murah berbanding dari KLIA ke KL.

''Keadaan ini tidak adil kepada pemandu teksi LCCT dan LPKP telah diminta untuk memperbetulkan tambang teksi yang ada. Perkiraan tambang baru adalah berdasarkan jarak perjalanan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan perbincangan dengan pemandu dan pengusaha pengangkutan awam LCCT, Malaysia Airport Berhad (MAB), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan LPKP di LCCT di sini hari ini.

Dalam pada itu, Mohamed Nazri berkata, pengeluaran permit teksi LCCT akan dibekukan dengan serta-merta kerana jumlah teksi di lapangan terbang itu adalah mencukupi.

''Pada masa ini sebanyak 1,512 permit teksi LCCT telah dikeluarkan dan ia akan dikekalkan.

''Keputusan ini dibuat kerana pemandu teksi sedia ada menghadapi kesukaran untuk mendapatkan penumpang, mereka hanya dapat melakukan tiga perjalanan setiap hari," katanya.

Mengenai masalah teksi haram pula, Mohamed Nazri berkata, pemandu teksi di LCCT telah mencadangkan supaya pemeriksaan dijalankan di laluan keluar lapangan terbang untuk membendung aktiviti tersebut.

''Saya akan membincangkan perkara ini dengan menteri berkenaan yang bertanggungjawab terhadap JPJ dan polis supaya pemeriksaan sedemikian boleh dilaksanakan," katanya.

Beliau berkata, semua teksi ulat yang ditangkap akan diberi surat tunjuk sebab sebelum dikenakan tindakan tegas oleh LPKP.

''Sekiranya kita tidak berpuas hati dengan penjelasan yang diberikan, maka permit teksi mereka akan dibatalkan," katanya.

No comments:

Post a Comment