Tuesday, May 19, 2009

NASIONAL : SELASA 19 MEI 2009

NASIONAL : SELASA 19 MEI 2009


Tiada calon di Penanti
KUALA LUMPUR 18 Mei – Barisan Nasional (BN) memutuskan tidak akanmeletakkan calonnya pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN)Penanti 31 Mei ini kerana ‘ia hanyalah satu permainan politikpembangkang’.

Image
Kapal tangki terbakar: Dua hilang, lima parah
JOHORBAHRU 18 Mei – Lima parah manakala dua anak kapal hilang apabila sebuahkapal tangki milik syarikat Singapura membawa kira- kira 2,000 tanmetrik minyak kotor, terbakar di perairan Pengerang, Kota Tinggi, dekatsini hari ini.

Bebas H1N1 jika tiada kes esok
PUTRAJAYA18 Mei – Malaysia akan diisytihar bebas jangkitan influenza A (H1N1)sekiranya tiada kes terbaru dilaporkan selepas Rabu ini, kata TimbalanKetua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Ramlee Rahmat.

‘Siapa dia (Hindraf) nak bagi-bagi amaran’
KUALALUMPUR 18 Mei – Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan mempersoalkantindakan pertubuhan haram Hindraf mengugut akan menganjurkan protesjalanan bulan depan sekiranya larangan terhadap P. Uthayakumar untukbertemu Lembaga Penasihat Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) tidakditarik balik.

Tiada siapa berhak beri kata dua – PM
KUALALUMPUR 18 Mei – Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, tidak adasesiapapun di negara ini yang berhak memberi kata dua kepada kerajaantermasuk pertubuhan haram Hindraf.

BN tak tanding di DUN Penanti
KUALALUMPUR: Barisan Nasional (BN) semalam membuat keputusan tidakmeletakkan calon bertanding pada pilihan raya kecil Dewan UndanganNegeri (DUN) Penanti, Pulau Pinang pada 31 Mei ini kerana tidak mahuterjerumus dalam permainan politik pembangkang.

Prabhakaran dibunuh, Tamil Eelam berkubur
COLOMBO:Tentera Sri Lanka mengumumkan kemenangan ke atas Harimau PembebasanTamil Eelam (LTTE) selepas berjaya membunuh keseluruhan kepemimpinantertinggi kumpulan pemisah itu, termasuk ketuanya, VellupillaiPrabhakaran
Dua penumpang pesawat dikuarantin
MELAKA 18 Mei - Dua penumpang pesawat Penerbangan Malaysia MH091 danAirAsia AK-5358 kini dikuarantin di rumah masing-masing mulai semalambagi memantau sama ada mereka dijangkiti selesema babi atau virusinfluenza A (H1N1).

Contohi Sabah haram import babi
KUALALUMPUR 18 Mei – Langkah mengharamkan pengimportan babi dan semua produkhaiwan itu bagi mengawal penularan wabak influenza A (H1N1) ke seluruhnegara perlu dilaksanakan secara konsisten oleh semua kerajaan negeri.

Belum ada larangan jalani umrah
PUTRAJAYA18 Mei - Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mejar Jeneral (B) DatukJamil Khir Baharom menafikan laporan bahawa kerajaan Arab Saudimenghentikan sementara pengeluaran visa mengerjakan umrah kepada rakyatMalaysia berikutan kes selesema babi atau influenza A (H1N1) yangdikesan di negara ini.

Hanya disyaki selesema babi dikuarantin
SHAH ALAM 18 Mei - Hanya individu yang pulang dari negara-negaradijangkiti influenza A (H1N1) dan menunjukkan simptom diserang virustersebut akan dikenakan tindakan kuarantin.

Virus H1N1 mungkin lenyap – Pakar virologi
HELSINKI18 Mei – Dunia kini berada di persimpangan dalam menangani krisisselesema babi kerana virus influenza A (H1N1) mungkin lenyap,mencetuskan pandemik ‘sederhana’ yang masih boleh meragut banyak nyawaatau bertukar menjadi pembunuh terbesar dalam sejarah.

Dua beranak bebas virus H1N1
PULAUPINANG 18 Mei - Hospital Pulau Pinang (HPP) pagi ini sekali lagi'digemparkan' dengan kehadiran dua lelaki yang disyaki mempunyaitanda-tanda serangan virus influenza A (H1N1).

Wanita dikuarantin disahkan bebas jangkitan
JOHORBAHRU 18 Mei - Seorang penumpang wanita penerbangan MH091 yangdikuarantin di Hospital Sultanah Aminah (HSA) di sini sejak semalam,disahkan bebas jangkitan virus Influenza A (H1N1) hari ini.

31 lagi sedang dikesan
SHAHALAM 18 Mei - Kerajaan negeri sedang mengesan 31 lagi penumpangberalamat di Selangor yang menaiki Penerbangan Malaysia MH091 danAirAsia AK5358 berhubung kes influenza A (H1NI).

9 dikuarantin di Negeri Sembilan
SEREMBAN18 Mei - Sembilan penumpang Penerbangan Malaysia MH091 dan AirAsiaAK5358 yang berjaya dikesan di negeri ini telah dikuarantin di rumahmasing-masing sejak Sabtu lepas.

Pusat media H1N1 bakal ditubuhkan
KUALALUMPUR 18 Mei - Pusat media influenza A (H1N1) akan dibuka dalam masaterdekat bagi membolehkan petugas media yang membuat liputan berhubungpenularan wabak berkenaan mendapat maklumat tepat dan cepat.

AP daging babi dihentikan
KUALALUMPUR 18 Mei – Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani telahmenghentikan pengeluaran permit import (AP) daging babi sejak penularanvirus influenza A (H1N1).

Image
Turun padang beri penerangan kepada rakyat - Sultan
ROMPIN18 Mei - Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah menggesa KementerianKesihatan menjalin kerjasama erat dengan pelbagai pihak termasuk badanbukan kerajaan (NGO) bagi memberi penerangan kepada orang ramaiterutama di kawasan luar bandar berhubung bahaya wabak influenza A(H1N1).

Kementerian Kesihatan nafi lambat bertindak
ROMPIN18 Mei - Kementerian Kesihatan menafikan lambat bertindak menanganiinfluenza A (H1N1) menyebabkan ada rakyat yang dijangkiti penyakit itugagal dikesan dengan cepat.

Image
NCWO diminta kaji atasi masalah sosial
KUALALUMPUR 18 Mei – Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansormeminta Majlis Kebangsaan Pertubuhan Wanita (NCWO) membuat kajianbagaimana pendidikan awal kanak-kanak dapat membantu mengatasi masalahsosial belia.

Rosmah dipuji kejayaan ECEC
KUALA LUMPUR 18 Mei - Persatuan Penjagaan dan Pendidikan AwalKanak-kanak Singapura (AECES) berharap dapat menjalinkan kerjasamalebih erat dengan Persatuan Kebangsaan Penjagaan dan Pendidikan AwalKanak-Kanak Malaysia (NAECCEM).

Leptospirosis: 10 lagi PATI dirawat
BUKIT MERTAJAM 18 Mei - Penularan penyakit leptospirosis di DepotImigresen Juru di sini belum menunjukkan tanda-tanda akan pulih apabila10 lagi pendatang asing tanpa izin (PATI) di depot itu dikejarkan kehospital kerana mengalami penyakit tersebut.

Sains jana ekonomi negara
ATLANTA18 Mei - Malaysia kini bersedia memasuki fasa kedua pembangunanindustri bioteknologi yang menjadi antara agenda utama bidang sains danteknologi negara sejak kira-kira lima tahun lalu.

IPT diarah ambil langkah berjaga-jaga wabak H1N1
PUTRAJAYA18 Mei - Semua institusi pengajian tinggi awam dan swasta diarahmengambil langkah berjaga-jaga ke atas wabak influenza A (H1N1) sebagaipersediaan menerima pelajar antarabangsa bagi kemasukan Julai tahunini.

22 pesakit dibenar keluar
SEREMBAN18 Mei - Seramai 22 pelatih Pusat Latihan Polis (Pulapol) Air Hitam,Bahau yang dirawat di Hospital Jempol kerana disyaki menghidap penyakitpericarditis telah dibenarkan pulang berikutan keadaan mereka yangstabil.

RM600j bangunkan infrastruktur
BATUPAHAT 18 Mei - Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayahmemperuntukkan lebih RM600 juta bagi melaksanakan pelbagai programpembangunan infrastruktur yang menyeluruh di kawasan luar bandar.

Kementerian kurang senang projek lewat
KUALALUMPUR 18 Mei - Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor yangkurang senang dengan kelewatan dan kelemahan projek pembangunaninfrastruktur di seluruh negara mengarahkan semua agensi terlibat duduksemeja mencari penyelesaian segera.

Syarat RM20 buka akaun SSPN mansuh
PUTRAJAYA18 Mei - Syarat wajib membuka akaun Skim Simpanan Pendidikan Nasional(SSPN) sebanyak RM20 tidak lagi dilaksanakan kepada pemohon PinjamanTabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tahun ini.

KPT perkenal pertandingan 1Malaysia@Kampus
KUALALUMPUR 18 Mei - Konsep 1Malaysia akan diperluaskan ke institusipengajian tinggi awam (IPTA) dan swasta (IPTS) negara menerusi satupertandingan yang dinamakan 1Malaysia@Kampus.

Lahir golongan atlet intelek - Saifuddin
SINTOK 18 Mei - Dasar Pembangunan Sukan institusi pengajian tinggi(IPT) akan diperkenalkan tidak lama lagi bagi melahirkan golongan atletintelek.

Image
Belia perlu cabar minda - Najib
PUTRAJAYA18 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak mahu rakyat Malaysia terutamagolongan muda, mencabar minda mereka supaya mampu melakukan sesuatupencapaian luar biasa dalam pelbagai bidang yang diceburi.

Zahra sahut cabaran seberangi Selat Inggeris
PUTRAJAYA 18 Mei - Perenang muda, Zahra Masoumah Abdul Halim, 18, akanmenyahut cabaran menyeberangi Selat Inggeris sejauh 34 hingga 37kilometer (km) dalam misinya menjadi perenang wanita pertama berjayamelepasi selat yang sejuk dan berarus deras itu pada 2 hingga 6 Julaiini.

Image
Lebih 600,000 naik Menara Taming Sari
MELAKA 18 Mei - Seramai 610,075 orang telah menaiki menara berputarTaming Sari (MTS) di sini dengan kutipan tiket berjumlah RM5.73 jutasehingga April lalu.

Tambang teksi LCCT dinaikkan
SEPANG18 Mei - Tambang teksi dari Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT)akan dinaikkan supaya ia selaras dengan tambang teksi dari terminalutama Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Perak mohon RM50 juta panjangkan landasan LTSAS
SERIISKANDAR 18 Mei - Kerajaan Perak memohon peruntukan sebanyak RM50 jutadaripada Kerajaan Persekutuan bagi memanjangkan landasan LapanganTerbang Sultan Azlan Shah (LTSAS) di Ipoh.

Felda bina kilang proses pelepah sawit pertama di dunia
KUANTAN18 Mei - Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) membina sebuahkilang memproses pelepah sawit pertama di dunia di sini untuk dijadikanmakanan ternakan.

RM149 juta tingkatkan bekalan elektrik di Kota Kinabalu, Penampang
KOTA KINABALU 18 Mei - Konsortium YBS Tenaga Sdn. Bhd. dan Global GlobeSdn. Bhd. melabur RM149 juta untuk fasa kedua Projek Luar LingkaranSabah Electricity Sdn. Bhd. (SESB) yang akan siap sepenuhnya padapertengahan tahun depan.

Jakim mohon jawatan tetap guru KAFA
KUALALUMPUR 18 Mei - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengemukakancadangan supaya seramai 33,475 guru Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA)di seluruh negara diserap ke jawatan tetap bagi membela kebajikanmereka.

Perkasa kumpul pelajar bumiputera dinafi biasiswa
KOTABHARU 18 Mei - Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) memintasemua pelajar bumiputera yang gagal mendapatkan biasiswa JabatanPerkhidmatan Awam (JPA) supaya menyerahkan maklumat penuh mereka kepadapertubuhan tersebut.

Image
Kakitangan Kementah sertai AW
KUALALUMPUR 18 Mei - Berkuat kuasa hari ini, semua kakitangan awam yangberkhidmat dalam Kementerian Pertahanan perlu menyertai perkhidmatanAskar Wataniah (AW) supaya mereka dapat merasai pengorbanan yangdilakukan oleh anggota tentera.

Malaysia sedia hapus lanun di perairan Somalia
KUALALUMPUR 18 Mei - Malaysia mengulangi tawaran untuk menyertai kumpulanpemantau berkaitan lanun di perairan Somalia yang diketuai olehPertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Permit teksi LCCT, KLIA kena beku
SEPANG:Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) diarah membekukanpengeluaran permit teksi untuk laluan Terminal Penerbangan TambangMurah (LCCT), Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) keKuala Lumpur berkuatkuasa serta-merta bagi mengelakkan pemandu teksimenanggung kerugian.

Pelajar agama mesti mahir berinteraksi
SERI ISKANDAR: Sultan Perak, Sultan Azlan Shah, bertitah sekolah agama perlumemberi perhatian penting dan bergiat aktif menganjurkan program yangdapat memberi peluang kepada pelajarnya berinteraksi dengan kaum lainserta masyarakat bukan Islam.

Boleh isytihar bebas virus jika tiada kes baru
PUTRAJAYA:Malaysia boleh diisytihar bebas virus Influenza A (H1N1) jika tiada kesbaru disahkan membabitkan rakyat tempatan sehingga Rabu ini, iaitutarikh akhir kes kuarantin membabitkan dua mangsa yang positif wabakitu.

Kementerian nafi dakwaan tidak proaktif kesan wabak
KUALALUMPUR: Kerajaan belum mewajibkan kuarantin terhadap mereka yangdisyaki menghidap Influenza A atau H1N1 sebaik pulang dari negara yangdijangkiti virus itu, kata Pemangku Menteri Kesihatan, Datuk Seri KongCho Ha.

Mangsa kedua mati akibat Leptospirosis
KUALA LUMPUR: Satu lagi kematian akibat penyakit Leptospirosis dilaporkan kelmarin menjadikan dua kes kematian setakat ini.

69 lagi penumpang AirAsia masih dicari
PUTRAJAYA:Seramai 33 penumpang dan empat krew pesawat AirAsia AK5358 sudahdikesan dan dikuarantin di rumah, manakala 69 penumpang lagi masihdicari, kata Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam), DatukDr Ramlee Rahmat.

Malaysia tegas mustahak kawal lanun
KUALALUMPUR: Malaysia menegaskan adalah mustahak supaya ditangani puncakegiatan pelanunan di Teluk Aden dan di perairan Somalia dalam usahamendepani secara berkesan masalah yang serius itu.

Dua kelasi hilang kapal bawa minyak terbakar
JOHORBAHRU: Dua daripada 17 anak kapal tangki minyak milik syarikatSingapura hilang manakala lima lagi cedera apabila kapal yang membawakira-kira 2,000 tan minyak terpakai itu terbakar di perairan Pengerang,Kota Tinggi dekat sini, semalam.

Tiga pemenang pertandingan foto PM
KUALALUMPUR: Datuk Seri Najib Razak gembira kerana pertandingan fotobertemakan ‘Perpaduan Melalui Kepelbagaian’ menerusi laman blognya,1Malaysia.com.my menarik beratus-ratus penyertaan rakyat negara ini.

Arab Saudi masih keluar visa umrah
KUALALUMPUR: Kerajaan Arab Saudi tidak pernah mengeluarkan sebarangkenyataan berhubung tindakan menghentikan sementara visa umrah kepadakepada rakyat Malaysia sebagai langkah berjaga-jaga membendungInfluenza A (H1N1).

Zahra wanita Islam pertama seberangi Selat Inggeris
PUTRAJAYA:Seorang remaja peminat sukan lasak, Zahra Masoumah Abdul Halim, bakalmembawa cabaran negara sebagai wanita Islam pertama berenangmenyeberangi Selat Inggeris pada Julai ini.

Golongan muda dicabar harumkan nama negara
PUTRAJAYA:Datuk Seri Najib Razak semalam, mengemukakan cabaran kepada rakyatMalaysia, khususnya golongan muda untuk tampil melakukan sesuatukejayaan yang tidak pernah mereka fikirkan.

Prabhakaran ditembak ketika cuba tinggalkan zon perang
DARI MUKA 1Panglima tentera Sri Lanka Lt-Jen Sarath Fonseka mengumumkan pasukannya sudah menguasai keseluruhan kawasan LTTE.

No comments:

Post a Comment