Tuesday, June 30, 2009

NASIONAL : SELASA 30 JUN 2009

Tangguh pindaan
KUALA LUMPUR 29 Jun – Majlis Raja-Raja hari ini memutuskan supayapandangan Majlis Agama Islam Negeri diperoleh terlebih dahulu berhubungcadangan pindaan undang-undang yang berkaitan penukaran agama danpindaan kepada undang-undang keluarga Islam (Wilayah Persekutuan).

PM sifatkan debat tidak bawa faedah
PUTRAJAYA 29 Jun – Datuk Seri Najib Tun Razak tidak nampak sebarangfaedah diadakan debat antara Pas dan UMNO dalam menyelesaikanpermasalahan umat Islam dan menentukan masa depan negara.


MESRA OKU
Kemudahanyang disediakan untuk orang kurang upaya (OKU) di Universiti SainsMalaysia (USM), membuatkan golongan itu memilih meneruskan pengajian

Wanita rendam bayi sampai mati
KUANTAN 29 Jun – Jika haiwan sanggup bergadai nyawa untuk melindungianaknya, lain pula yang berlaku kepada seorang wanita di sini.
Pindaan akta tukar agama ditangguh
KUALALUMPUR: Majlis Raja-Raja semalam menangguhkan cadangan pindaanundang-undang berkaitan penukaran agama dan undang-undang keluargaIslam (Wilayah Persekutuan) yang mencetuskan kontroversi keranadikatakan bercanggah dengan hukum syarak.

Warga emas mati dalam bilik mak nyah
KUANTAN:Seorang peniaga berusia 78 tahun ditemui mati dalam bilik sewa seorang'mak nyah' di tingkat satu bangunan rumah kedai di Jalan Tun Ismail disini petang kelmarin, dipercayai diserang penyakit jantung.
Pemimpin politik, NGO bidas
KUALA LUMPUR 29 Jun – Pemimpin politik dan pertubuhan bukan kerajaan(NGO) hari ini membidas tindakan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul AzizNik Mat yang mencabar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untukberdebat.

Melayu perlu bangkit kuasai ekonomi- Raja Muda Perlis
ARAU 29 Jun - Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullailmenyeru orang Melayu agar bangkit mengangkat kembali tamadun kaum itusehingga mampu menguasai ekonomi.

Nik Aziz tidak berganjak
KOTA BHARU 29 Jun - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat(gambar) mempertahankan pendiriannya untuk berdebat dengan PerdanaMenteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, malah akan tetap menghantar suratmempelawa mengadakannya secara terbuka.

Saya tidak dimaklum – Hadi
KUALA LUMPUR 29 Jun – Datuk Seri Abdul Hadi Awang akan berjumpa denganDatuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenaicadangannya mahu berdebat dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib TunRazak.

Pemuda Pas pilih muzakarah
KUALALUMPUR 29 Jun – Dewan Pemuda Pas mahu bermuzakarah dengan PergerakanPemuda UMNO bagi membincangkan dakwaan yang dibangkitkan oleh MursyidulAm Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa UMNO sama dengan partikomunis dan ajaran sesat.


Pakej lebih baik PPSMI
PARIS 29 Jun - Satu pakej yang lebih baik akan dikemukakan berhubungkeputusan muktamad mengenai dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains danMatematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) yang dijadual diumumkan dalammasa terdekat ini, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Najib bakal catat sejarah di sidang UNESCO
PARIS 29 Jun - Datuk Seri Najib Tun Razak bakal mencatat sejarahsebagai Perdana Menteri Malaysia pertama menyampaikan ucaptama sempenaPerhimpunan Agung Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan KebudayaanPertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) ke-35 di sini pada 6 Oktoberdepan.

UNESCO diminta kaji sistem pendidikan Malaysia
PARIS 29 Jun - Malaysia meminta Pertubuhan Pendidikan, Saintifik danKebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) untuk mengkajisemula sistem pendidikan negara sama ada ia selari dengan perkembangansemasa, lebih ke hadapan atau ketinggalan.

Tingkatkan hubungan Malaysia,Perancis
PARIS 29 Jun - Malaysia perlu merebut peluang menerusi lawatan kerjaTimbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ke Perancis mulaihari ini untuk meningkatkan lagi hubungan dua hala dan perdagangankedua-dua negara ke era baru yang lebih bermakna.

Pekerja asing hutang RM3.055j
PETALINGJAYA 29 Jun - Bilangan pekerja asing di negara ini ialah dua jutaorang, iaitu jauh lebih kecil daripada keseluruhan rakyat Malaysia yangberjumlah lebih 26 juta orang.

Kabinet bincang isu amah Indonesia
PUTRAJAYA 29 Jun - Isu pembantu rumah asing warga Indonesia akandibincangkan di peringkat Jawatankuasa Kabinet yang dipengerusikanTimbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pakej menarik amah tempatan
KUALALUMPUR 29 Jun - Hikmah di sebalik pembekuan pembantu rumah Indonesia,kerajaan kini menimbangkan pakej yang menarik dan menjamin masa depanuntuk rakyat tempatan menceburi kerjaya itu.

Potongan cukai 2 kali kepada majikan
PUTRAJAYA29 Jun - Insentif potongan cukai dua kali akan diberikan kepada majikanyang menyediakan pusat asuhan kanak-kanak di premis-premis mereka.

20 lagi kes baru H1N1
KUALALUMPUR 29 Jun - Sejumlah 20 kes baru jangkitan wabak selesema babi atauinfluenza A (H1N1) dicatatkan hari ini di seluruh negara menjadikanjumlah keseluruhan 144 kes.

Tiga lagi sekolah dibuka semula
PETALINGJAYA 29 Jun - Sekolah Rendah Kebangsaan (SRK) Assunta 1 dan 2 di sini,serta Sekolah Antarabangsa Sri Cempaka di Cheras, yang ditutup keranajangkitan Influenza A (H1N1) sejak minggu lepas, telah dibuka semulahari ini.

Sarawak catat satu lagi kes
KUCHING 29 Jun - Sarawak hari ini mencatatkan satu lagi kes barujangkitan selesema babi atau influenza A (H1N1), menjadikan empat orangselepas satu kes yang dilaporkan semalam.

Dua kes baru H1N1 di NS
SEREMBAN29 Jun - Jabatan Kesihatan negeri mengesan dua lagi kes jangkitantempatan wabak selesema babi atau virus influenza A (H1N1) di negeriini.


Hanya 2% herba digunakan
KUALALUMPUR 29 Jun - Hanya dua peratus atau 95 daripada 4,900 jenis herba dinegara ini digunakan termasuk untuk tujuan perubatan, kata MenteriPertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Noh Omar.

TNB kaji guna tenaga solar
KUANTAN29 Jun - Tenaga Nasional Berhad (TNB) melalui anak syarikatnya, TNBResearch Sdn. Bhd. sedang menjalankan kajian bagi membangunkanteknologi tenaga solar dengan harga lebih kompetitif dan tidakmembebankan pengguna.

Nuklear sebagai sumber tenaga alternatif
KUALA LUMPUR 29 Jun - Malaysia dicadang menjadikan tenaga nuklearsebagai sumber alternatif negara dalam penjanaan elektrik berikutansumber tenaga minyaknya dijangka menyusut menjelang 2011.


Penerangan jalur lebar di pedalaman
KUALA LUMPUR 29 Jun - Kerajaan akan turun padang untuk memberikefahaman mengenai Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi (HSBB) kepadapenduduk pedalaman di Sabah dan Sarawak pada Oktober ini.

30 guru dari Afghanistan dilatih
KUALALUMPUR 29 Jun - Seramai 30 guru dari Afghanistan dipilih menjalanilatihan perguruan selama tiga bulan di Malaysia untuk meningkatkanpenguasaan mereka dalam bidang agama dan bahasa Inggeris.

Utusan Melayu Mingguan bantu pelajar kuasai jawi
IPOH29 Jun - Kira-kira 95 peratus murid tahun enam Sekolah Kebangsaan (SK)Rapat Setia di sini mampu menguasai bacaan dan tulisan jawi dengan baiksejak melanggan akhbar Utusan Melayu Mingguan lima tahun lalu.

150 calon SPM ikuti bengkel ADaP
MARANG29 Jun - Sebanyak 150 calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di tiga buahsekolah menengah di kawasan Dewan Undangan Negeri Bukit Payongbaru-baru ini diberi pendedahan strategi menulis karangan menggunakanbahan berita melalui Bengkel Akhbar Dalam Pembelajaran (ADaP) anjuranUtusan Malaysia.


Frankie kutip RM150,000 kayuh beca Melaka ke P. Pinang
PULAU PINANG 29 Jun - Aktivis sosial, Frankie Tan Ming Kiong seringmembawa neneknya bersiar-siar di Melaka dengan menggunakan beca yangdibeli daripada seorang rakan.

Condor rempuh lori, anggota tentera cedera
KUANTAN29 Jun - Seorang pemandu lori getah sekerap terkejut apabila mendapatikenderaannya yang tiba-tiba meluncur laju adalah akibat dirempuh daribelakang oleh sebuah kereta perisai milik Angkatan Tentera Malaysia(ATM).


Pelatih PLKN ditemui mati
KANGAR29 Jun - Anak bongsu daripada tujuh beradik ini bersungguh-sungguhuntuk mengikuti Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) kerana terujadengan pengalaman kakaknya yang pernah menjalani program serupa sebelumini.

Lokasi strategik punca Malaysia transit warga asing
KUALALUMPUR 29 Jun - Kedudukan negara ini yang strategik dan berhampirandengan negara-negara jiran di rantau ini termasuk Indonesia mendorongwarga asing menjadikan Malaysia sebagai transit untuk ke negara-negaralain.


Kerajaan longgar beberapa garis panduan pelaburan
KUALALUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dijangka mengumumkanbeberapa kelonggaran garis panduan berkaitan pelaburan dalam usahamewujudkan persekitaran perniagaan lebih kondusif dan mesra pelaburpada Persidangan InvestMalaysia 2009 yang berlangsung hari ini.

Najib dijemput sampai ucaptama sidang Unesco
DATUKSeri Najib Razak diberikan penghormatan untuk menyampaikan ucaptamapada Persidangan Pertubuhan Pelajaran, Sains dan Kebudayaan PertubuhanBangsa-Bangsa Bersatu (Unesco) yang akan diadakan di sini, pada 6Oktober ini.

Kerajaan kaji pakej tarik rakyat tempatan jadi amah
KUALALUMPUR: Kerajaan sedang menimbang untuk memperkenalkan pakej lebihmenarik termasuk menetapkan gaji minimum, caruman Kumpulan WangSimpanan Pekerja (KWSP), Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) danElaun Sara Hidup (Cola) bagi menarik minat rakyat tempatan menjadikanpekerjaan pembantu rumah sebagai profesion.

Pertimbang anugerah Tun kepada Onn Jaafar
KERAJAANbersedia menimbang cadangan pengurniaan Darjah Kebesaran yang membawagelaran Tun kepada pengasas dan bekas Presiden Umno, Allahyarham DatukOnn Jaafar.

20 kes baru H1N1 dikesan
PUTRAJAYA:Sebanyak 20 kes baru jangkitan Influenza A (H1N1) dikesan di seluruhnegara termasuk empat jangkitan tempatan sekali gus menjadikan jumlahterkumpul kes itu sehingga pagi semalam sebanyak 144.

SRK Assunta 2 dibuka semula
KUALALUMPUR: Sekolah Rendah Kebangsaan (SRK) Assunta 2, Petaling Jaya yangdibuka semula semalam selepas ditutup seminggu apabila muridnyadijangkiti virus influenza A (H1N1) mencatatkan kehadiran 82 peratuspelajar.

Penularan wabak selesema babi masih terkawal
KUALALUMPUR: Kementerian Kesihatan mengakui penularan wabak Influenza A(H1N1) ke Negeri Sembilan dan Johor, memberi tekanan kepadakakitangannya yang sebelum ini bertungkus lumus memastikan wabak itutidak menular keluar dari Lembah Klang.

Keputusan Majlis Raja-Raja disokong
KUALALUMPUR: Pihak yang arif mengenai Islam menyambut baik keputusanmenangguhkan cadangan pindaan undang-undang berkaitan penukaran agamadan pindaan kepada Undang-undang Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan).

Majikan perlu ambil insurans perubatan pekerja asing
SUBANGJAYA: Warga asing kini perlu membayar wang pendahuluan lebih tinggiserta mengemukakan surat jaminan pembayaran daripada majikan bagimengatasi masalah hutang bil rawatan perubatan mereka yang semakinmeningkat di hospital kerajaan.

Pegawai koma diserang anjing
TELUKINTAN: Pegawai penguat kuasa cukai taksiran Majlis Perbandaran TelukIntan (MPTI) koma selepas diserang anjing ketika mangsa menjalankantugas di Taman Ikhlas di sini, kelmarin.

Empat keluarga tinggal sehelai sepinggang
KUALALUMPUR: Empat keluarga tinggal sehelai sepinggang apabila rumah merekamusnah dalam kebakaran di setinggan Bukit B, Kampung Kerinchi, di sini,semalam.

Kereta perisai langgar lori getah
KUANTAN: Lapan anggota Tentera Darat cedera ringan apabila kereta perisai yangmereka naiki terbalik selepas melanggar lori membawa getah beku diKilometer 30 Jalan Kuantan-Muadzam Shah, dekat sini, pagi semalam.

Hakim mahu rotan pesalah cetus debat
PUTRAJAYA:Jabatan Peguam Negara sudah memfailkan semakan terhadap keputusan HakimMahkamah Sesyen Kuala Lumpur, Khamis lalu, untuk melaksanakan sendirihukuman sebat terhadap seorang pemuda yang mengaku salah melakukanrompakan bersenjata.

Pelatih PLKN hidap asma mati
KANGAR:Seorang pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) Kem GuarCenderai, Padang Besar dekat sini, yang menghidap asma ditemui mati dikem itu, awal pagi semalam.

No comments:

Post a Comment