Thursday, May 28, 2009

NASIONAL : KHAMIS 28 MEI 2009

Tidak! Chin Peng
PUTRAJAYA 27 Mei - Pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng tidakdibenarkan kembali ke negara ini, tegas Datuk Seri Najib Tun Razak.

Amirsham Pengerusi Majlis Penasihat Ekonomi
PUTRAJAYA 27 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkanpelantikan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri AmirshamAbdul Aziz, 59, sebagai Pengerusi Majlis Penasihat Ekonomi Negara.

Image
3 dikurung seperti binatang
KUALA LUMPUR 27 Mei – Zalim! Hanya kerana gagal membayar hutang, tigalelaki diperlakukan seperti binatang apabila leher dan kaki merekadirantai serta dikurung dalam ‘lokap’ buatan ah long.

'Ayah saya diseksa sebelum disembelih'
BANGI27 Mei - "Ayah dan bapa saudara saya diikat dengan tali antara satusama lain, mereka diseksa, seluruh tubuh ditetak dan ditakik-takiksebelum leher kedua-duanya disembelih.

Hidupkan komunisme usaha raih populariti
SEREMBAN27 Mei - Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan ( gambar ) menyifatkansebarang usaha menghidupkan kembali fahaman komunisme di negara inisebagai satu agenda untuk meraih populariti tanpa memikirkansensitiviti rakyat.Neraka along: Peminjam tak bayar hutang dikurung, dilayan macam hamba
SUBANG:Bagaikan hamba abdi - demikian keadaan tiga lelaki mangsa along yangdirantai dan dikurung dalam dua 'lokap' di tingkat bawah sebuah rumahkedai empat tingkat di Jalan PBS 14/2, Pusat Perindustrian BukitSerdang di sini, sebelum diselamatkan polis petang semalam.

Chin Peng tak dibenar pulang
PUTRAJAYA:Kerajaan tidak akan membenarkan bekas pemimpin Parti Komunis Malaya(PKM), Chin Peng, pulang ke Malaysia, kata Datuk Seri Najib Razak.


Image
Belum putus untuk ekstradisi
PUTRAJAYA 27 Mei – Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, penahanan MasSelamat Kastari di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) selama duatahun bertujuan membolehkan kerajaan memperoleh maklumat tambahantentang pembabitannya dalam gerakan Jemaah Islamiyah (JI).

Bakti lancar laman web dekati masyarakat
KUALA LUMPUR 27 Mei - Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-IsteriBadan Amal Kebajikan Tenaga Isteri-isteri Menteri dan Timbalan Menteri(Bakti) hari ini melancarkan laman webnya yang akan berperanan sebagaiplatform untuk mendekatkan badan tersebut dengan masyarakat.

Chin Peng: NGO sokong ketegasan Najib
KUALA LUMPUR 27 Mei - Pelbagai pihak hari ini menyokong penuh ketegasanPerdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang menolak kepulanganbekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng ke negaraini.

Gembira kesungguhan kerajaan selesai isu PPSMI - Gapena
KUALA LUMPUR 27 Mei - Gabungan Penulis Nasional (Gapena) gembira denganlangkah kerajaan yang bersungguh-sungguh mencari penyelesaian terhadapisu Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam BahasaInggeris (PPSMI) berikutan banyak pihak menolak pelaksanaannya.

PPIM dedah ada syarikat larang pekerja solat
KUALA LUMPUR 27 Mei - Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) mahuKementerian Sumber Manusia mengeluarkan garis panduan secara rasmikepada semua majikan mengenai kebenaran menunaikan solat.

Image
Tentera cemerlang sukan dapat imbuhan
KUALALUMPUR 27 Mei - Berita baik buat anggota tentera yang muncul juaradalam sebarang kejohanan sukan peringkat kebangsaan iaitu dijanjikanimbuhan dalam bentuk kenaikan pangkat.

Kajian hadkan subjek peperiksaan SPM bermula
KUALA LUMPUR 27 Mei - Sekumpulan ahli akademik dan profesional sudahmemulakan kajian terhadap cadangan kerajaan untuk mengehadkan jumlahsubjek yang boleh diambil pelajar dalam peperiksaan Sijil PelajaranMalaysia (SPM).

TSM Charity Golf cadang bina pusat dialisis Bantu masyarakat
KUALA LUMPUR 27 Mei – TSM Charity Golf (Tan Sri Muhyiddin Charity Golf)telah merangka beberapa aktiviti dan program yang besar bagi tahun 2009termasuk pembinaan sebuah pusat dialisis di ibu negara.

Kaji hentikan bekalan beras ST15 ke pasar raya besar
PUTRAJAYA27 Mei – Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani sedang mengkajicadangan untuk menghentikan bekalan beras Super Tempatan15 peratushancur (ST15) ke semua pasar raya besar (hypermarket) bagi memastikanberas subsidi itu betul-betul memanfaatkan pengguna yang tidakberkemampuan.

Benarkan pulang - Pembangkang
KUALALUMPUR 27 Mei - Pemimpin tiga parti pembangkang hari ini memintakerajaan membenarkan bekas pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), ChinPeng yang pernah mengganas sehingga menyebabkan ramai anggotakeselamatan terkorban kembali ke negara ini.

Adam ditembak komunis ketika pertahan negara
KUALAPILAH 27 Mei - Peristiwa lapan anggota 'jungle squad' yang ditembakmati oleh pengganas komunis di Sungkai, Perak sekitar tahun 50-an masihsegar dalam ingatan Lans Koperal Adam Yaacob (gambar) .

Komunisme: Kerajaan pantau IPT
PUTRAJAYA27 Mei - Kerajaan sentiasa memantau rapi perkembangan kakitanganakademik dan pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) bagi membendungpembabitan mereka dalam kegiatan komunisme.

Lupakan sahaja Chin Peng
SATU pendirian yang tepat.

UMNO Pulau Pinang terguris kenyataan Hock Nan
PULAUPINANG 27 Mei - UMNO Pulau Pinang amat kecewa dengan tindakan PengerusiGerakan negeri, Datuk Dr. Teng Hock Nan yang meminta kerajaanmembenarkan bekas pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Pengkembali ke negara ini.

Hock Nan diminta tumpu usaha tawan P. Pinang
JOHOR BAHRU 27 Mei - Pengerusi Gerakan Pulau Pinang, Datuk Dr. TengHock Nan digesa memberi tumpuan terhadap usaha untuk menawan semulaPulau Pinang daripada pembangkang pada pilihan raya umum akan datang.

Image
KTMB naikkan surcaj 15 Jun
KUALA LUMPUR 27 Mei - Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) akanmengenakan surcaj RM2 hingga RM3 kepada setiap penumpang berkuat kuasapertengahan bulan depan.

Image
Tabika ranap, 18 rumah rosak
TEMERLOH27 Mei - Sebuah tabika Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) ranapdihempap pokok manakala 18 rumah dan surau rosak dalam kejadian ributserta hujan lebat di Kampung Belengu di sini, petang semalam.

Kerajaan perlu serius atasi isu tol - Khir Toyo
KUALA LUMPUR 27 Mei - Kerajaan perlu memandang serius cadanganmengurangkan kadar tol secara besar-besaran atau memansuhkan terus toldalam bandar supaya rakyat tidak lagi menyelar kerajaan sebagai cakaptidak serupa bikin, kata bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr.Mohamad Khir Toyo.

Image
CAP gesa kementerian bertindak
PULAU PINANG 27 Mei - Sudah lebih 25 tahun pendedahan penggunaan asidborik dalam makanan dibuat oleh Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)namun persatuan itu mendakwa tiada tindakan diambil oleh KementerianKesihatan berhubung perkara itu hingga kini.

Projek SK Paya Keladi disambung semula
KEPALABATAS 27 Mei - Kerja-kerja pembinaan projek blok Sekolah Kebangsaan(SK) Paya Keladi di sini yang bernilai RM3.8 juta yang terbengkalaisejak setahun lalu akan disambung semula tidak lama lagi.

Perkasa cadang kerajaan bina Panggung Seni P. Ramlee
KUALALUMPUR 27 Mei - Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa)mencadangkan supaya kerajaan membina Panggung Seni P. Ramlee sebagaimenghargai jasa Seniman Agung Allahyarham Tan Sri P. Ramlee yang genap36 tahun meninggal dunia Jumaat ini.

TNB bayar zakat perniagaan RM156,525.48
KUALALUMPUR 27 Mei - Tenaga Nasional Berhad (TNB) hari ini menyerahkan zakatperniagaan RM156,525.48 bagi tahun kewangan berakhir 2007/2008 kepadaPusat Pungutan Zakat(PPZ), Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan(MAIWP).

Kedah wujud pulau berkembar tarik pelancong
ALORSETAR 27 Mei - Kerajaan negeri bersetuju bekerjasama dengan Iran untukmewujudkan program 'pulau berkembar' dalam usaha merancakkan lagisektor pelancongan antara kedua-dua pihak.

Selangor perkenal garis panduan baru penjualan arak Ogos ini
SHAHALAM 27 Mei - Selangor akan memperkenalkan garis panduan baru berhubungpenjualan arak di setiap kawasan pentadbiran pihak berkuasa tempatan(PBT) di negeri itu awal Ogos ini.

Pelajar nyaris dirogol saman UiTM bagi kecuaian
SHAHALAM 27 Mei - Seorang pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) di siniyang nyaris dirogol ketika sedang mandi di dalam bilik air kolejnyaenam bulan lepas, memfailkan saman terhadap universiti itu bagikecuaian.

Air, elektrik institusi kebajikan patut percuma
KUALALUMPUR 27 Mei - Institusi-institusi kebajikan yang diuruskan olehpertubuhan bukan kerajaan (NGO) di negara ini sepatutnya diberikemudahan bekalan air dan elektrik secara percuma.

Graduan fasih bahasa Perancis diperlu segera
KUALA LUMPUR 27 Mei - Kementerian Pelancongan akan menawarkan peluangpekerjaan kepada siswazah yang mahir berbahasa Perancis untuk menjadipemandu pelancong di negara ini.

Sri Lanka: Malaysia dituduh pilih kasih
KUALA LUMPUR 27 Mei - Salah seorang ahli panel dalam forum awam anjuranMajlis Peguam mengenai konflik di Sri Lanka, menuduh kerajaan Malaysiamengamalkan sikap pilih kasih dalam isu Palestin dan kaum Tamil di SriLanka.

Bayi didakwa patah tulang bahu sewaktu dilahirkan di hospital
ARAU 27 Mei – Seorang pemandu lori mendakwa, bayinya, Siti Balqis Sanyyang kini berusia 34 hari patah tulang bahu kiri sewaktu dilahirkan diHospital Tuanku Fauziah (HTF) pada 23 April lalu.

70,000 kerja kosong sukar diisi
PUTRAJAYA 27 Mei - Kini terdapat ribuan pekerjaan kosong yangditinggalkan oleh pekerja asing yang telah kembali ke negara mereka,tetapi hanya sedikit daripada pekerjaan tersebut yang dipenuhi olehbelia tempatan.
Amirsham Pengerusi MPEN: Najib
PUTRAJAYA:Datuk Seri Najib Razak semalam mengumumkan bekas Menteri di JabatanPerdana Menteri, Tan Sri Amirsham A Aziz, dilantik Pengerusi MajlisPenasihat Ekonomi Negara (MPEN) berkuat kuasa Isnin ini bagi menasihatikerajaan merangka model ekonomi baru berteraskan inovasi dankreativiti.

Mas Selamat, rakan ditahan ISA dua tahun
KUALALUMPUR: Pemimpin Jemaah Islamiah (JI) Singapura, Mas Selamat Kastaribersama seorang lagi dikenali sebagai Matin Anon Rahmat ditahan duatahun mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) selepas kedua-duanyadidapati menggugat ketenteraman awam serta mengancam keselamatannegara.

Bernas diarah tambah pengeluaran beras ST15
PUTRAJAYA:Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani semalam mengarahkanPadiberas Nasional Bhd (Bernas) menambah pengeluaran beras SuperTempatan 15 peratus hancur (ST15), bagi menjamin bekalan mencukupi dipasaran tempatan, serta merta.

Persatuan mahu kaedah ikat kelajuan bas
KUALALUMPUR: Kos operasi dapat dikurangkan antara 20 hingga 30 peratussekiranya kerajaan mewajibkan pengusaha bas henti-henti dan bas ekspresmengikat kelajuannya tidak melebihi 90 kilometer sejam

Suami bergurau mahu mati sebelum terbabit nahas
PASIRMAS: Seorang suri rumah tidak menyangka gurauan suaminya untuk matisendirian, sekembali mereka dari berbulan madu di Johor petangkelmarin, menjadi kenyataan 30 minit kemudian, apabila lelaki itu mautdalam kemalangan ketika keluar membeli mi untuk isterinya.

Zahra tingkat latihan berenang rentasi Selat Inggeris
SEPANG:"Saya teruja kerana hasrat untuk berenang merentasi Selat Inggeris akanmenjadi kenyataan, tetapi masih perlu bersabar dan meningkatkan latihansebelum boleh mencipta rekod sebagai wanita Islam pertama berbuatdemikian."

Warga emas terbunuh digilis lori
KUANTAN:Seorang warga emas maut digilis lori selepas terjatuh daripadamotosikal selepas melanggar bucu pintu sebuah kereta yang dibukapemiliknya secara tiba-tiba di Kilometer 353, Jalan Raub-Lipis, dekatRaub tengah hari kelmarin.

77 pelajar MRSM masih dikuarantin
KUALALUMPUR: Seramai 77 pelajar Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), Kuantan,Pahang, masih ditempatkan di bilik pengasingan maktab itu selepasdijangkiti virus Influenza A bermusim sejak minggu lalu.

DAP, PKR sokong hasrat Ching Peng mahu pulang
KUALALUMPUR: Pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP mahu bekaspemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng yang ingin kembali ketanah air diberi peluang berbuat demikian atas dasar kemanusiaan.

Wang mangsa rumah terbakar dilarikan
ALORSETAR: Sudah jatuh ditimpa tangga. Begitulah nasib malang yang menimpasebuah keluarga apabila barang kemas dan wang tunai RM10,000 yangdiletak di halaman rumah ketika mereka sibuk menyelamatkan harta bendadalam satu kebakaran di Jalan Kilang Tebu di sini, dicuri, awal pagisemalam.

Laman web Bakti dilancar
KUALALUMPUR: Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri (Bakti) semalammelancarkan laman web rasminya yang menjadi pusat sehenti untuk saluranpenyampaian maklumat mengenai pelbagai aktiviti dan program pertubuhanitu.

UTHM cipta sejarah juara bahas EWU-AUDC 09
BATUPAHAT: Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) menjadi institusipengajian tinggi awam (IPTA) Malaysia pertama berjaya memecah monopoliSingapura dan Filipina, apabila muncul juara East West University-AsianUniversity Debating Championship 2009 (EWU-AUDC 09) di Dhaka,Bangladesh, baru-baru ini.

40 pelajar SMKBS kena histeria
SUNGAIPETANI: Keadaan di Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Selambau (SMKBS)dekat sini kecoh, pagi semalam apabila 40 pelajarnya, termasuk empatlelaki diserang histeria ketika mereka sedang menduduki peperiksaanpertengahan tahun.

Persatuan mahu kaedah ikat kelajuan bas
KUALALUMPUR: Kos operasi dapat dikurangkan antara 20 hingga 30 peratussekiranya kerajaan mewajibkan pengusaha bas henti-henti dan bas ekspresmengikat kelajuannya tidak melebihi 90 kilometer sejam.

No comments:

Post a Comment