Thursday, May 28, 2009

JENAYAH & MAHKAMAH : KHAMIS 28 MEI 2009

Mahkamah terkejut terima surat dari penjara
KUALA LUMPUR 27 Mei - ''Tidak pernah sepanjang berkhidmat dalam bidangperundangan ini saya mendapat atau berjumpa atau mengetahui pihakpenjara boleh mengeluarkan surat memohon hukuman ringan bagitertuduh.''

Pembunuh Altantuya jadi saksi
KLANG27 Mei - Biarpun sudah dijatuhi hukuman gantung setelah didapatibersalah membunuh wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu, Azilah Hadrimasih menunaikan tanggungjawab untuk melangsaikan kes yang pernahdisiasat olehnya.

Mahkamah Persekutuan tangguh keputusan terhadap rayuan TNB
PUTRAJAYA27 Mei - Keputusan sama ada Tenaga Nasional Berhad (TNB) dibenarkanmembina sebuah transmisi janakuasa sebagai laluan melintasi kawasanpenempatan Kampung Baru Sungai Terentang, Rawang, Selangor akandiputuskan oleh Mahkamah Persekutuan pada satu tarikh yang akanditetapkan.

Bapa dimaklum anak mati sesak nafas
KUALALUMPUR 27 Mei – Bapa kepada seorang pelajar Pertubuhan Kebajikan DarulIslah Selangor (Perkid) yang dikatakan dipukul sehingga matimemberitahu Mahkamah Sesyen di sini hari ini bahawa dia dimaklumkanbahawa anaknya telah meninggal dunia di Hospital Ampang akibat sesaknafas.

Denda RM10,000 kotak rokok tanpa amaran
PUTRAJAYA27 Mei - Peniaga yang menjual rokok tanpa memaparkan cetakan AmaranKesihatan Bergambar akan dikenakan tindakan tegas bermula 1 Jun ini.

Anwar saman Anifah RM100j
KUALALUMPUR 27 Mei – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari inimemfailkan saman bagi menuntut ganti rugi RM100 juta terhadap MenteriLuar, Datuk Anifah Aman kerana didakwa mengeluarkan kenyataan berunsurfitnah.

Mat Zain diisytihar bankrap
SHAHALAM 27 Mei – Bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, DatukMat Zain Ibrahim diisytihar bankrap oleh Mahkamah Tinggi di siniselepas gagal membayar hutang pinjaman RM250,000 kepada seorang ahliperniagaan sejak tujuh tahun lalu.

50 motosikal pelajar terbakar
IPOH 27 Mei - Lebih kurang 50 buah motosikal milik pelajar yangdiletakkan di tempat letak motosikal Sekolah Menengah Teknik (SMT)Lebuh Cator di sini hangus terbakar, dipercayai akibat perbuatankhianat pagi ini.

Raja Petra lari guna laluan tikus?
KUALALUMPUR 27 Mei - Jabatan Imigresen percaya pengendali dan editor lamanweb Malaysia Today , Raja Petra Raja Kamarudin ( gambar ) menggunakanlaluan tikus untuk ke luar negara berikutan tiada rekod keluar masukdicatatkan di pintu-pintu masuk negara.

Siasatan terperinci ke atas PKPM - Polis
KUANTAN27 Mei - Polis sedang melakukan siasatan terperinci terhadap PasukanKhas Persekutuan Malaysia (PKPM) yang dipercayai aktif semula selepaspertubuhan itu dilumpuhkan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) kira-kiraenam tahun lalu.

Polis buru pengawal keselamatan pecah masuk kondominium
KUALALUMPUR 27 Mei - Polis memburu seorang pengawal keselamatan dipercayaidalang kes pecah rumah ahli perniagaan melibatkan kerugian kira-kiraRM300,000 di Kondominium Melawati Utama, Wangsa Maju, dekat sini, 15April lalu.

Suspek samun kereta mewah ditembak mati
KUALALUMPUR 27 Mei – Seorang suspek yang memiliki tujuh rekod jenayah lampaudan pernah ditahan di Simpang Renggam, Johor, mati ketika berbalastembakan dalam cubaan menculik dan menyamun seorang penguruspengaturcara di Subang Bestari, Petaling Jaya, dekat sini awal pagiini.

Dikurung kerana tidak lunas RM800
KUALA LUMPUR 27 Mei - ''Encik, sekarang pukul berapa? Apa tarikh hari ini?''
Bekas Ketua Siasatan Jenayah diisytihar muflis
SHAHALAM: Bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Mat ZainIbrahim, diisytihar muflis oleh Mahkamah Tinggi di sini, selepas gagalmembayar hutang pinjaman RM250,000 kepada seorang ahli perniagaan,sejak tujuh tahun lalu.

Azilah hadir saksi kes bunuh along
KLANG:Bekas Cif Inspektor, Azilah Hadri yang disabitkan bersalah membunuhwanita Mongolia, tampil di Mahkamah Sesyen di sini semalam untukmemberi keterangan sebagai saksi pendakwaan berhubung kes bunuh yangdisiasat beliau pada 2002.

Pelajar UiTM tangguh pengajian trauma dicabul
SHAHALAM: Seorang pelajar perempuan trauma sehingga terpaksa menangguhkanpembelajaran untuk sementara selepas mendakwa seorang lelaki cubamerogolnya ketika dalam bilik mandi sebuah asrama di UniversitiTeknologi Mara (UiTM), November lalu.

Murid tujuh tahun dirogol di sekolah
KUALATERENGGANU: Rahsia tukang kebun merogol seorang murid perempuan berusiatujuh tahun pada sambutan Hari Guru 19 Mei lalu di sebuah sekolah diPermaisuri, Setiu, terbongkar apabila mangsa menceritakan peristiwahitam itu kepada gurunya, kelmarin.

Mata kiri kabur dipukul guru
KUALAKEDAH: Seorang murid Tahun Dua sebuah sekolah di sini, mendakwa dipukulgurunya dengan sebatang pembaris di muka menyebabkan penglihatan matakirinya kabur sejak kejadian itu, Isnin lalu.

Anwar saman Menteri Luar RM100 juta
KUALALUMPUR: Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim,memfailkan saman fitnah RM100 juta terhadap Menteri Luar, Datuk AnifahAman atas dakwaan mengeluarkan kenyataan berunsur fitnah pada sidangmedia di Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat di Washington, 16 Meilalu.

No comments:

Post a Comment