Thursday, May 7, 2009

NASIONAL : KHAMIS 07 MEI 2009

Image

Kejamnya peragut
Sehari selepas seorang wanita hamil maut dalam satu kes ragut di Johor,negara dikejutkan dengan dua lagi kematian tragis akibat jenayah yangsama di Pulau Pinang dan Kelantan.

Mohamad Sabu ditahan polis
KUALALUMPUR 6 Mei - Naib Presiden Pas, Mohamad Sabu ditahan polis di sebuahrestoran di Jalan Pahang Barat di sini petang ini berhubung penganjuranmajlis solat hajat sempena persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN)Perak, esok.

Tindakan tegas cuba gagalkan sidang DUN
KUALALUMPUR 6 Mei - Polis memberi amaran tidak akan teragak-agak untukmengambil tindakan tegas termasuk menahan mana-mana pihak yang cubamenggagalkan Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, esok.

Image

Abdullah suburkan demokrasi
KUALALUMPUR 6 Mei – Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin danRaja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah malam ini menghadiri MajlisMakan Malam Rasmi ‘Jasamu Dikenang’ sempena persaraan bekas PerdanaMenteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur(KLCC) di sini.

Pak Lah penasihat pembangunan koridor
KUALALUMPUR 6 Mei - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari inimengumumkan pelantikan Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai penasihatpembangunan koridor negara.


Dua lagi mangsa ragut maut
KOTABHARU: Seorang wanita mengandung tiga bulan terkorban di jalan raya,manakala nenek berusia 86 tahun maut di rumahnya, masing-masing angkaraperagut bermotosikal, dalam dua kejadian di sini dan Tasek Gelugor,Pulau Pinang.

Syed Azman selamatkan firma Britain daripada muflis
KUALALUMPUR: Weststar Group, syarikat yang dikuasai Datuk Seri Syed AzmanSyed Ibrahim, kelmarin memeterai perjanjian bagi mengambil alihkeseluruhan kepentingan dalam LDV, pengeluar kenderaan komersial ringanberpangkalan di Birmingham, United Kingdom (UK).

Wanita hamil maut diragut

KOTA BHARU 6 Mei - Berulang lagi!

Nenek, 86, mati cuba selamatkan anak diragut
PULAU PINANG 6 Mei - Ketika isu ragut sehingga mengorbankan nyawahangat diperkatakan, seorang lagi maut kerana jenayah tersebut yangsemakin berleluasa itu.

Nyawa ibu tiada ganti - Siti Aminah
TASEKGELUGOR 6 Mei - "Saya sekeluarga tidak akan memaafkan dua lelaki yangmeragut nyawa ibu saya, Tom Salleh. Kalau bukan kerana mereka, pastihari ini ibu saya masih bernafas."

Image

Ibu berpesan jaga kesemua anak
TUMPAT6 Mei - Mangsa ragut, Saripah Mohd. Noor, 34, sempat berpesan kepadaibunya agar menjaga anaknya Nurul Akmal Alisa, 6, dan Siti Najwa, 3,untuk selamanya, sebelum dia keluar dari rumah pagi ini denganmenunggang motosikal.

PM sampaikan amanat belia 15 Mei ini
JASIN6 Mei _ Sambutan Hari Belia Negara 2009 yang akan diadakan di Melakapada 15 Mei ini akan menjadi pentas kepada Datuk Seri Najib Tun Razakuntuk menyampaikan mesej kepada golongan belia selepas dilantik sebagaiPerdana Menteri pada 3 April lalu.

Agama mampu kurangkan masalah ekonomi - cendekiawan
PETALINGJAYA 6 Mei - Agama boleh menjadi penawar bagi mereka yang menghadapimasalah akibat krisis ekonomi global, kata seorang cendekiawan hariini.

Rempit, ragut: Perbincangan segera dibuat
BATUPAHAT 6 Mei - Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan KementerianPengangkutan akan mengadakan perbincangan segera bagi menangani gejalaragut dan mat rempit yang semakin berleluasa ketika ini.

Institusi raja perlu terus dihormati
PUTRAJAYA6 Mei - Tun Dr. Mahathir Mohamad ( gambar ) berkata, institusikesultanan Melayu yang masih kekal di negara ini perlu terus dihormatikerana selama ini raja-raja tidak melakukan sebarang salah guna kuasa.

Ketua kerajaan boleh disingkir melalui undi
PUTRAJAYA 6 Mei - Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, PerlembagaanPersekutuan secara jelas menyatakan Yang di-Pertuan Agong tidak bolehmemecat seseorang Perdana Menteri.

Image
MB harap sidang DUN lancar

IPOH6 Mei - Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir berharap sidangDewan Undangan Negeri (DUN) yang akan bermula esok, berlangsung dalamkeadaan baik dan lancar.

Sidang DUN: 13 jalan ditutup
IPOH 6 Mei - Sebanyak 13 laluan akan ditutup atau dilencongkan sempena perasmian sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak esok.

Berhimpun:Polis bertegas
IPOH6 Mei - Polis memberi amaran tidak akan teragak-agak mengambil tindakantegas terhadap mana-mana penyokong parti politik yang berhimpun dihadapan bangunan Kerajaan Setiausaha Negeri (SUK) tempat berlangsungnyasidang Dewan Undangan Negeri (DUN) esok.

Aktivis Bersih direman sehingga Jumaat
KUALALUMPUR 6 Mei - Seorang aktivis Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil(Bersih), Wong Chin Huat yang dikatakan terlibat dalam kempen memakaibaju hitam menjelang sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, esokdireman polis sehingga Jumaat ini.

Hanya seorang disyaki demam Chikungunya
POKOK SENA 6 Mei - Hanya seorang penduduk dari Kampung Baru di sinidisyaki menghidap demam Chikungunya, manakala kira-kira 200 yang laindari tiga kampung iaitu Desa Keda Kampung Bukit, Kampung Hujung Bendangdan Bendang Baru hanya mengalami demam biasa.

Malaysia masih bebas H1N1
KUALA LUMPUR 6 Mei - Malaysia masih bebas jangkitan selesema babi atauinfluenza A (H1N1) apabila kesemua sembilan pesakit yang dirawatsebelum ini disahkan negatif virus itu.

JKKK jadi 'ejen perisik' banteras mat rempit
KUALA PILAH 6 Mei - Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung(JKKK) di seluruh negara diarahkan menjadi 'detektif' dan 'ejenperisik' bagi melaporkan sebarang aktiviti mat rempit kepada pihakberkuasa.

Polis minta komuniti salur maklumat
KUALALUMPUR 6 Mei - Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan meminta orangramai membantu polis menyalurkan maklumat terhadap sebarang kejadianragut dalam usaha pihaknya mengatasi kes jenayah tersebut.

Rempit: Sebat, rampas motosikal
KUALALUMPUR 6 Mei - Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan menubuhkanjawatankuasa khas bagi menangani isu mat rempit dan lumba haram yangsemakin berleluasa sejak kebelakangan ini.

Pinjaman tarikan mat rempit
SEREMBAN6 Mei - Jika acuan tidak betul dan formula salah digunakan, golonganmat rempit ini akan terus bermaharajalela di jalan raya.

DBKL perangi peniaga, pekerja kedai warga asing
KUALALUMPUR 6 Mei - Operasi besar-besaran melibatkan pelbagai agensipenguatkuasaan kerajaan yang diketuai oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur(DBKL) akan dilakukan dalam masa terdekat untuk memerangi peniaga danpekerja kedai asing di ibu negara.

Image

Mohamad Ridzuan derita ketumbuhan kepala perlu bantuan
BALING6 Mei - Setiap pasangan suami isteri sememangnya mengharapkanperkongsian hidup mereka dikurniakan anak-anak yang bukan sahaja sihatdan cerdik malah mempunyai tubuh badan yang sempurna.

Sakidan dipindah ke pangsapuri
ARAU6 Mei - Pesakit barah otak, Sakidan Ahmad, 37, dan keluarganya dariKampung Bakong, Tambun Tulang di sini yang hidup dalam keadaan daif,mendapat rumah baru di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Pangsapuri SeriSena di Kangar dekat sini.

Image

Tandas awam hentian bas Kepala Batas terlalu kotor
KEPALABATAS 6 Mei - Kotor dan menjijikkan. Begitulah gambaran keadaantandas-tandas awam di hentian bas dan teksi berhampiran Kompleks DatukKailan, di sini sehingga menimbulkan rasa tidak selesa di kalanganorang ramai.

Hutan Stong diagih kepada syarikat perladangan
KOTABHARU 6 Mei - Kerajaan negeri hari ini membuat keputusan yang agakmengejutkan dengan meluluskan 400 hektar dipercayai dalam kawasan hutansimpan Stong, Kuala Krai di sini, bagi projek tanaman kelapa sawit.

62 murid muntah, sakit perut
KUALAKRAI 6 Mei - Seramai 62 murid Sekolah Kebangsaan Sultan Yahya Petra I,di sini mengalami muntah-muntah dan sakit perut dipercayai akibatkeracunan makanan selepas memakan nasi yang dijual di kantin sekolahketika waktu rehat kira-kira pukul 11 pagi ini.

RM10,000 hadiah cetus idea baru
PULAUPINANG 6 Mei - Kerajaan Pulau Pinang memperkenalkan Anugerah Kreatifdan Inovasi (CIA) bagi menggalakkan kakitangan awam di negeri itumencetuskan idea-idea baru yang menjimatkan masa dan kos selain yangmeningkatkan mutu sistem penyampaian perkhidmatan.

Denggi catat dua kematian
KUALA LUMPUR 6 Mei - Sebanyak 870 kes demam denggi dengan dua kematian dilaporkan bagi tempoh 26 April hingga 2 Mei.


Kereta ditimpa pokok: Guru wanita selamat
KUANTAN:Seorang guru wanita sebuah sekolah menengah di sini, terselamat apabilasebatang pokok menimpa kereta yang dipandunya dalam hujan lebat diJalan Mahkota, di sini, petang semalam.

75 murid keracunan lepas makan gulai ayam
KUALAKRAI: Sekurang-kurangnya 75 murid Sekolah Kebangsaan (SK) Sultan YahyaPetra I di sini, terpaksa dikejarkan untuk rawatan kecemasan diHospital Kuala Krai (HKK) semalam, selepas mengalami keracunan makananapabila sakit perut dan muntah-muntah, pagi semalam.

Perkampungan 1Malaysia di Baling
BALING:Umno Bahagian Baling sedang mengenal pasti kawasan seluas kira-kira 12hektar di daerah ini untuk dibangunkan sebagai Perkampungan 1Malaysiayang menempatkan penduduk miskin daripada pelbagai bangsa dan latarbelakang.

Malaysia bebas jangkitan virus Influenza A
KUALALUMPUR: Malaysia masih bebas daripada sebarang jangkitan virusInfluenza A atau H1N1 walaupun wabak itu semakin meningkat di seluruhdunia dengan 1,516 kes dan 30 kematian dicatatkan di seluruh dunia.

Penyakit misteri di Pokok Sena disyaki Chikungunya
ALORSETAR: Misteri penyakit demam dan lenguh sendi yang dialami penduduk ditiga kampung di Pokok Sena dekat sini, terjawab apabila JabatanKesihatan mengesahkan simptom dialami mereka sama seperti Chikungunya.

Undang-undang wajib zakat perlu kajian teliti
KUALALUMPUR: Satu kajian menyeluruh perlu dilakukan sebelum kerajaanbercadang memperkenalkan undang-undang dan menguatkuasakan pembayaranzakat bagi mengelak timbul kekeliruan di kalangan masyarakat, terutamaumat Islam.

6 senator Dewan Negara angkat sumpah
KUALALUMPUR: Enam senator yang dilantik sebagai anggota Dewan Negaramengangkat sumpah jawatan di hadapan Yang Dipertua Dewan Negara, TanSri Dr Abdul Hamid Pawanteh, di bangunan Parlimen di sini, semalam.

MTPN kesal hutan simpan diteroka
KOTABHARU: Majlis Tindakan Pelancongan Negeri (MTPN) Kelantan melahirkanrasa kecewa dan kesal terhadap tindakan kerajaan Pas Kelantanmeluluskan kawasan hutan simpan seluas 400 hektar di kawasan Stonguntuk tujuan pembalakan dan tanaman sawit.

Pak Lah Penasihat Koridor
KUALALUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dilantiksebagai Penasihat Pembangunan Koridor Negara seiring sumbangannyamenggerakkan pembangunan wilayah ekonomi.

Kelancaran peralihan kuasa bukti negara stabil
KUALALUMPUR: Datuk Seri Najib Razak menyifatkan peralihan kepemimpinannegara antara beliau dan Tun Abdullah Ahmad Badawi bulan lalu yangberlangsung dalam keadaan penuh tertib, licin dan sempurna membuktikannegara ini memiliki kerajaan yang stabil serta mantap.

‘Kerjasama orang ramai diperlukan’
KUALA LUMPUR: Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, meminta orangramai bekerjasama dan membantu bagi menghapus jenayah ragut yang kiniberada pada tahap membimbangkan sehingga mengakibatkan kematian.

Arwah rindu suami, anak
KOTABHARU: Ibu kepada lima anak yang terbunuh akibat dirempuh keretaselepas terjatuh di atas jalan raya akibat diragut dekat Padang Raja disini, pagi semalam, sempat meluahkan rasa rindu kepada suami dananak-anaknya, malam kelmarin.

Banteras jenayah jalanan misi KDN
KUALALUMPUR: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein,meletakkan usaha memerangi jenayah jalanan terutama ragut, sebagaiantara yang paling utama bagi menentukan petunjuk prestasi utama (KPI)kementerian itu.

No comments:

Post a Comment