Friday, May 1, 2009

NASIONAL JUMAAT 01 MEI 2009

Wabak makin serius
GENEVA 30 April – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) semalammeningkatkan langkah berjaga-jaga terhadap wabak selesema kepada fasalima atau kurang setingkat di bawah tahap maksimum.

Image
Orang awam berkas peragut
KUALALUMPUR 30 April – Sikap prihatin orang ramai yang menyaksikan kejadianragut di Jalan Mahkota, Cheras malam tadi berjaya membawa kepadapenangkapan seorang penjenayah ragut yang giat diburu oleh polis.

EPU diminta timbang kadar tol istimewa
KUALALUMPUR 30 April - Unit Perancang Ekonomi (EPU) diminta mempertimbangkankadar tol lebih rendah bagi mereka yang berulang-alik ke tempat kerjauntuk menyelesaikan isu tol yang membebankan rakyat.

Dua jawatan tertinggi Pas mesti ulama
KOTABHARU 30 April – Dua jawatan tertinggi Pas iaitu Presiden dan TimbalanPresiden perlu disandang oleh golongan ulama yang mempunyai pendidikanformal dan berpengetahuan tinggi dalam bidang agama.

Image
Rebut peluang kerjasama ekonomi
BANDARSERI BEGAWAN 30 April - Pelbagai langkah susulan mesti dilaksanakanoleh rakyat kedua-dua negara bagi memastikan setiap usaha untukmeningkatkan hubungan dua hala Malaysia-Brunei terutama dalam bentukkerjasama ekonomi tercapai.

Guru didakwa miliki dua disket gambar lucah pelakon
KUANTAN:Seorang guru lelaki berusia 56 tahun didakwa di Mahkamah Majistret disini semalam, atas tuduhan memiliki dua disket mengandungi gambar lucahpelakon, Linda Rafar, kira-kira lima tahun lalu.

25 pangkalan haram

KUALALUMPUR: Lebih 25 pangkalan haram, kebanyakannya di pesisir Selat Melakadipercayai digunakan sindiket yang menjadikan Malaysia sebagai transitrakyat asing termasuk dari Afghanistan, Pakistan dan Iraq untuk keAustralia melalui Indonesia, secara haram
Image
Jenazah Laila selamat dikebumi
KUCHING 30 April - Jenazah Puan Sri Laila Taib, isteri kepada KetuaMenteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud selamat dikebumikan di TanahPerkuburan Demak Jaya, Jalan Bako tengah hari ini.

‘Kehilangan seorang ibu dan sahabat masyarakat’
KUCHING30 April – Pemergian Allahyaraham Puan Sri Laila Taib, isteri kepadaKetua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud disifatkan sebagaikehilangan seorang ibu serta sahabat kepada seluruh lapisan masyarakatdi Sarawak dan Malaysia amnya.

Kerja: Beri keutamaan rakyat tempatan
KUALALUMPUR 30 April - Kerajaan mengiktiraf jasa dan pengorbanan golonganpekerja dalam merealisasikan pembangunan negara ini dari dulu sampaisekarang.

Image
Sarawak perlu RM420 juta
SAMARAHAN30 April - Sarawak memerlukan peruntukan RM420 juta bagi pembangunansemula tiga komponen utama yang terjejas akibat bencana banjir awaltahun ini.

KDN tubuh badan khas
KAJANG30 April - Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan menubuhkan jawatankuasakhas membabitkan pelbagai kementerian, agensi dalam dan luar negaraserta kerajaan negeri bagi menangani isu rakyat asing yang menjadikanMalaysia sebagai transit ke Australia.

Malaysia punyai masa singkat
PUTRAJAYA30 April - Tindakan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) meningkatkantahap amaran selesema babi (H1N1) daripada fasa empat ke lima memberiisyarat pandemik atau wabak besar mungkin berlaku pada bila-bila masa.

28 hospital jadi pusat rujukan selesema babi
KUALALUMPUR 30 April - Sebanyak 28 hospital di seluruh negara telahdisenaraikan sebagai pusat rujukan bagi rawatan selesema babi (H1N1).

Rakyat baru pulang perlu asing diri tujuh hari
KUALA LUMPUR 30 April - Rakyat Malaysia yang baru pulang dari negarayang diserang wabak selesema babi (H1N1) dinasihatkan supayamengasingkan diri daripada orang ramai selama tujuh hari.

Pesakit tak dijangkiti H1N1
KUALALUMPUR 30 April - Seorang lelaki yang dirawat di bilik pengasinganHospital Sungai Buloh dan dikaitkan dengan jangkitan selesema babi(H1N1) oleh laporan media tertentu disahkan bebas daripada penyakititu.

Image
Kaunter LHDN sesak pada hari terakhir
KUALALUMPUR 30 April - Kaunter pembayaran cukai pendapatan di Ibu PejabatLembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sesak diserbu orang ramai yang mahumenunaikan tanggungjawab membayar cukai pada saat-saat akhir.

PAC sedia kaji semula kadar bayaran tol SMART
KUALALUMPUR 30 April - Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) akanmengkaji semula kadar bayaran tol di Terowong Pengurusan Air Banjir danJalan Raya (SMART) kerana kadar RM2 sehala sekarang disifatkan sebagaimahal.

Notis ikut perundangan
IPOH30 April – Notis usul untuk menggantikan Speaker Dewan Undangan Negeri(DUN) Perak pada sidang dijadual berlangsung 7 Mei ini dibuat mengikutperundangan, kata Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir.

Sivakumar masih tunggu
IPOH30 April – Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumarberkata, beliau belum membuat keputusan ingin menerima atau menolakusul untuk melucutkan jawatan yang disandangnya itu.

Pusat sehenti herba di tapak MAHA
KUALALUMPUR 30 April – Kerajaan akan menubuhkan pusat sehenti herba danmandian wap pertama di Tapak Pameran Pertanian, Hortikultur dan AgroPelancongan Malaysia (MAHA) tidak lama lagi.

Lagi siaran berita diubah
KUALALUMPUR 30 April - Waktu siaran berita dalam bahasa Inggeris, Tamil danMandarin yang disiarkan di TV2 Radio Televisyen Malaysia (RTM) akandiubah kepada waktu perdana mulai esok.


Bot karam: Tiada bukti seludup manusia
JOHOR BAHRU 30 April - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM)Wilayah Selatan tidak mempunyai bukti untuk mengaitkan kes bot karamyang mengorbankan enam sekeluarga dari Pakistan di perairan Pengerangdengan jenayah penyeludupan manusia.

Image
Kesesakan luar biasa di ibu negara
KUALALUMPUR 30 April - Jalan sekitar ibu negara sesak luar biasa hari initetapi Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tidak tahu puncanya!

Mangsa nahas bas ekspres sudah sedar
KUALALUMPUR 30 April - Mangsa nahas bas ekspres yang mengorbankan enam nyawadi Kilometer 443, Lebuh Raya Utara Selatan pada 13 April lalu, kinisudah sedar sepenuhnya.

Image
Bersatu bangunkan negara
KEPALABATAS 30 April - Semua pihak diminta berdiri teguh di belakangkepimpinan negara yang baru dengan menyokong segala dasar yangdilaksanakan ketika dunia kini berdepan krisis ekonomi yang semakinmeruncing.

Turunkan harga ayam hari ini!
KUALA LUMPUR 30 April - "Turunkan harga ayam atau kerajaan menjadikannya sebagai barang kawalan semula."

Kes 100 pelajar demam bukan selesema babi
BUTTERWORTH30 April - Jabatan Kesihatan Pulau Pinang mengesahkan kira-kira 100pelajar Sekolah Menengah Sains Tun Syed Shahabudin di sini yang demampanas dan selesema sejak seminggu lalu bebas daripada virus H1N1 ataujangkitan selesema babi.

Aduan rakyat dalam media nilai KPI
PUTRAJAYA30 April - Maklum balas daripada orang ramai berkaitan perkhidmatansektor awam yang disiarkan dalam media massa adalah antara kaedahdigunakan untuk menilai Petunjuk Prestasi Utama (KPI) seseorang menteridan timbalannya.

Isu Palestin: Malaysia mahu NAM bertegas
KUALALUMPUR 30 April - Malaysia mahu Pergerakan Negara-Negara Berkecuali(NAM) mengambil langkah tegas berhubung isu Palestin agar konflik dirantau itu dapat ditamatkan dengan segera.

PNM giat promosi penggunaan ICT
KUALALUMPUR 30 April - Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) giat mempromosikanpenggunaan perkhidmatan elektronik dan digital bagi meningkatkanpenguasaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) di kalanganpengguna.

'Lapor segera perubahan kesihatan dialami pelajar'
PUTRAJAYA:Semua guru diarah melaporkan segera sebarang perubahan kesihatan yangdikesan pada pelajar bagi mengelak sebarang penularan wabak selesemababi.

Kerajaan hargai sumbangan pekerja, majikan
KUALALUMPUR: Kerajaan menghargai sumbangan pekerja dan majikan di negara iniyang terus berusaha memacu pembangunan negara walaupun dalam kegawatanekonomi yang melanda dunia ketika ini, kata Menteri Sumber Manusia,Datuk Dr S Subramaniam.

RTM ubah waktu berita Tamil, Mandarin
KUALALUMPUR: RTM mengubah waktu siaran berita Tamil, Mandarin dan Inggerisyang disiarkan di TV2 bermula hari ini selaras dengan kehendakpenontonnya supaya berita disiarkan pada waktu perdana.

Pembayar cukai serbu LHDN
KUALALUMPUR: Jangkaan tiada lagi kesesakan di ibu pejabat dan pejabatcawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) pada hari terakhirpenyerahan borang cukai taksiran, semalam didapati meleset.

Misi pengaman PBB diteruskan
KUALALUMPUR: Kerajaan tidak akan menghentikan penghantaran anggota tenterake misi pengaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) walaupun sedangberdepan krisis ekonomi global.

UTP wujud Kursi Prof Mitsubishi
KUALALUMPUR: Universiti Teknologi Petronas (UTP) mengorak langkah untukmemajukan bidang Teknologi Hijau dengan mewujudkan Kursi ProfesorMitsubishi Corporation dengan kerjasama Mitsubishi Corporation(Mitsubishi).

Maklum balas awam jadi faktor nilai KPI menteri
PUTRAJAYA:Pandangan dan maklum balas orang ramai berhubung mutu perkhidmatanawam, termasuk yang disiarkan media akan menjadi salah satu faktor bagimenilai Petunjuk Prestasi Utama (KPI) menteri dan timbalannya.

Kerajaan tidak henti misi hantar pengaman Malaysia
KUALALUMPUR: Kerajaan tidak akan menghentikan penghantaran anggota tenterake misi pengaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) walaupun sedangberdepan krisis ekonomi global.

6 langkah cegah penularan virus selesema babi
KUALALUMPUR: Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) mengambil enam langkahbagi mencegah penularan selesema babi, yang kini merebak ke banyaknegara selain Mexico dan mengorbankan ramai rakyatnya.

RM10j peruntukan kekang wabak H1N1 selesema bab
KUALALUMPUR: Kementerian Kesihatan memperuntukkan lebih RM10 juta bagimeningkatkan persediaan negara mengekang penularan wabak selesema babidi negara ini berikutan amaran Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO),wabak itu kini meningkat ke Tahap 5 iaitu ia mengancam seluruh duniasecara berterusan.

Abdullah harap Taib bersabar
KUALALUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi berkatawalaupun Tan Sri Abdul Taib Mahmud menanggung kesedihan amat sangatkerana kehilangan isterinya Puan Sri Laila Taib, beliau berharap KetuaMenteri Sarawak itu bersabar.

Negara hilang tokoh berjasa: PM
KUCHING:Hujan lebat sejurus selesai majlis pengebumian isteri Ketua MenteriSarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud; Puan Sri Laila Taib, di sebelahpusara ibu mentuanya, Hamidah Yacub di Tanah Perkuburan Islam DemakJaya petang, semalam, seakan meratapi pemergiannya.

Bantuan ihsan bencana dikemas kini
KOTA SAMARAHAN: Kerajaan akan mengemas kini proses pengeluaran bantuanihsan supaya ia dapat disalurkan dengan cepat kepada mangsa bencana,kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pemimpin dunia iktiraf 1Malaysia
DATUK Seri Najib Razak berkata, konsep 1Malaysia yang menjadi teraspentadbiran baru negara turut mendapat perhatian negara asing yangmenyifatkannya sebagai amat bersesuaian bagi mencerminkan hasratMalaysia untuk terus maju pada masa depan.

No comments:

Post a Comment