Monday, May 4, 2009

NASIONAL : ISNIN 04 MEI 2009

Pro-Anwar dibidas
KOTA BHARU 3 Mei – Golongan pro Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR),Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam Pas dibidas kerana menyalahkan presidenparti, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan timbalannya, Nasharuddin Mat Isaberhubung cadangan pembentukan kerajaan perpaduan.

Image
500 mat rempit diperiksa
KUALA LUMPUR 3 Mei – Bagi membanteras gejala lumba haram di ibu negara,polis trafik telah melancarkan operasi besar-besaran dengan lebih 500mat rempit diperiksa di Dataran Merdeka, di sini malam tadi.

GLC ternak ayam hapus monopoli
KUALALUMPUR 3 Mei – Kerajaan perlu menghapuskan segera monopoli lesen permitimport (AP) ayam dan melantik syarikat milik kerajaan (GLC) menerajuiindustri ternakan ayam negara.

Syabu satu kontena bernilai RM200j dirampas?
KUALALUMPUR 3 Mei – Polis menahan tiga lelaki dan merampas sebuah kontenayang berisi 10 tong ketulan kristal disyaki dadah jenis syabudianggarkan seberat lebih 900 kilogram di sebuah kawasan di Rompin,pagi ini.

Image
Teruskan bina jambatan bengkok
KUALALUMPUR 3 Mei – Persatuan Bekas Kastam Malaysia (Perbekas) menggesakerajaan meneruskan pembinaan jambatan bengkok menyeberangi Selat Johorsekiranya Singapura tidak bersetuju dengan cadangan pembinaan jambatanlurus.Perompak tolak warga emas dalam bara api
SEREMBAN:Seorang warga emas berusia 82 tahun melecur seluruh muka dan tangannyaselepas ditolak ke dalam bara api tempat pembakaran sampah oleh seoranglelaki yang kemudian merompaknya di Mantin, dekat sini semalam.

Tiga lagi negara kena H1N1
KUALALUMPUR: Tiga lagi negara - Korea Selatan, Perancis dan Costa Rica -disahkan mempunyai mangsa yang positif dengan wabak Influenza A (H1N1),menjadikan jumlah keseluruhan kes dilaporkan di seluruh dunia meningkatkepada 658 dengan 17 kematian.Sokong PM jayakan konsep Satu Malaysia
KOTA KINABALU 3 Mei - Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Joseph PairinKitingan mengajak rakyat Sabah terutama masyarakat Kadazan Dusun danMurut (KDM) supaya memberi sokongan padu kepada Perdana Menteri DatukSeri Najib Tun Razak yang mengilhamkan konsep Satu Malaysia.

MITI susun pelan tindakan seimbang program
JELI3 Mei - Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) akanlebih giat memperkasakan program keusahawanan dan meningkatkanpembangunan industri kecil dan sederhana (IKS) dalam negara.

Ekonomi: Masyarakat perlu main peranan
PULAU PINANG 3 Mei - Semua lapisan masyarakat perlu memainkan perananmembantu kerajaan bagi merealisasikan hasrat menganjakkan ekonominegara ke landasan yang kukuh dan berdaya saing, kata Menteri diJabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Perkasa mahu temui PM
KUALALUMPUR 3 Mei – Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) akanmenemui Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung isu SatuMalaysia, dasar liberalisasi dan status anak pasangan yang memelukIslam.

Sultan Selangor stabil selepas jalani pembedahan lapan jam
SHAHALAM 3 Mei - Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah kini stabilsetelah menjalani pembedahan injap jantung selama lapan jam di PusatPerubatan Universiti Standford, California, Amerika Syarikat (AS),semalam.

Bahan uji baru kesan virus
KUALA LUMPUR 3 Mei - Kementerian Kesihatan akan menerima bahan uji baruyang dapat mengenalpasti virus influenza A (H1N1) dalam masa enam jamsahaja.

Agensi pelancongan tidak terjejas
KUALALUMPUR 3 Mei - Perniagaan agensi-agensi pelancongan tempatan tidakterjejas berikutan tercetusnya wabak virus selesema babi (H1N1) diseluruh dunia pada masa ini.

Bijak guna Tamiflu, vaksin
KUALALUMPUR 3 Mei - Peningkatan kematian dan penyakit yang berkaitan denganinfluenza A H1N1 menimbulkan satu keadaan panik kerana ia bolehtersebar dengan mudah di kalangan manusia, mengakibatkan PertubuhanKesihatan Sedunia (WHO) meningkatkan amaran berjaga-jaga terhadappandemik di seluruh dunia ke fasa lima.

2 lelaki bebas jangkitan influenza A
PUTRAJAYA3 Mei - Dua lelaki yang dimasukkan ke wad pengasingan Hospital SungaiBuluh dan Hospital Pulau Pinang semalam disahkan bebas daripadajangkitan influenza A (H1N1).

Peniaga sokong ayam jadi barang kawalan
KUALA LUMPUR 3 Mei - Golongan peniaga mengalu-alukan cadangan kerajaan untuk menjadikan ayam sebagai barang kawalan.

Image
KBS perkenal Satu Belia
KANGAR3 Mei – Kementerian Belia dan Sukan (KBS) akan memperkenalkan konsepSatu Belia bagi membantu mempercepatkan pelaksanaan gagasan SatuMalaysia.

Perbanyak program TV berwajah Malaysia - Rais
JELEBU3 Mei - Semua stesen televisyen di negara ini digesa menerbitkan lebihbanyak drama dan program yang berwajahkan Satu Malaysia.

Pembangunan terlalu perlahan
KOTABHARU 3 Mei – Majlis Tindakan Persekutuan Kelantan tidak berpuas hatidengan prestasi pembangunan di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan(RMK-9) di negeri ini yang terlalu perlahan.

Projek ECER ikut perancangan di Terengganu
KUALALUMPUR, 3 Mei - Pelbagai projek termasuk dalam sektor pelancongan,pertanian, minyak dan gas serta pembuatan di Wilayah Ekonomi PantaiTimur (ECER) berjalan mengikut perancangan dengan majoriti projek akanbermula menjelang akhir tahun ini.

Kebajikan keluarga Mohd. Shafie dibela
KUALALUMPUR 3 Mei - Kementerian Pertahanan memberi jaminan akan menjagakebajikan keluarga Allahyarham Mejar Mohd. Shafie Mahat, 50, termasukmembantu anak-anak arwah yang masih bersekolah.

Tiada kompromi pelajar bermasalah
BATU PAHAT 3 Mei - Kementerian Pelajaran tidak akan berkompromiterhadap pelajar yang melanggar disiplin agar ia tidak berleluasa disemua sekolah di negara ini.

Isteri lari antara aduan diterima CUEPACS
KUALA LUMPUR 3 Mei - Isteri lari, anak terpaksa berhenti sekolah dan hutang keliling pinggang!

Senator wakili belia
TEMERLOH3 Mei - Kerajaan disaran melantik wakil belia sebagai Senator di DewanNegara (DN) bagi mengiktiraf golongan tersebut yang turut membantupembangunan negara.

Kerajaan bela nasib pekerja
KUALALUMPUR 3 Mei - Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan KongresKesatuan Pekerja-pekerja di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) menyambutbaik usaha kerajaan memperkenalkan dua langkah untuk membela nasibgolongan pekerja.

Semua media dibenar buat liputan sidang DUN Perak
IPOH3 Mei – Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak V. Sivakumar hari inimembuat ketetapan bahawa semua pihak media akan dibenarkan untukmembuat liputan persidangan DUN Perak yang dijadual bermula pada 7 Meiini.

'Saya tak pernah keluar arahan hadkan media - Zambry
IPOH 3 Mei - Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir ( gambar) menegaskan beliau tidak pernah mengeluarkan arahan mengehadkanbilangan wartawan untuk membuat liputan sidang Dewan Undangan Negeri(DUN) pada 7 Mei ini.

Kajian sejarah laluan Hang Tuah
KUALATERENGGANU 3 Mei – Satu kajian sejarah akan dibuat bagi menjejakiperjalanan Laksamana Hang Tuah yang menggunakan laluan air pada zamanpemerintahan Kesultanan Melayu Melaka dahulu, kata Ketua PengarahUrusan Baung Utara Sdn. Bhd., Kapt (B) Kamarul Hisham Mohamed Yusof.

Rempuh: Seorang ditahan, seorang lolos
KUALALUMPUR 3 Mei - Nasib berbeza bagi dua pemandu yang cuba melarikan diridaripada polis selepas merempuh sekatan jalan raya di Kilometer 17,Lebuh Raya Grand Saga, berhampiran Plaza Tol Batu 11, Kajang, dekatsini awal pagi ini.

Bank idea rakyat perlu mekanisme
KUALALUMPUR 3 Mei - Satu mekanisme yang mantap, teratur dan fleksibel perludiperkenalkan oleh kerajaan jika mahu memastikan konsep 'bank idearakyat' dapat dilaksanakan dengan berkesan.

Image
Wan Faheda juara Pesona Nona 2009
SERIKEMBANGAN 3 Mei – Peserta dari Terengganu, Wan Faheda Wan Hazmanormenjuarai program pencarian bakat pengacara, Pesona Nona 2009 dalammajlis yang berlangsung di sini hari ini.

Image
7,000 tonton ‘Konsert Penghargaan Search di Awan Biru’
BUTTERWORTH3 Mei – Kira-kira 7,000 peminat setia kumpulan rock terkemuka tanahair, Search, sanggup berhujan semata-mata mahu menyaksikan persembahanhebat kumpulan tersebut di tapak ekspo Seberang Jaya, di sini malamtadi.

Image
TERSEPIT
JURUKAMERAsambilan RTM, Lufty Ahmad (kiri) menahan kesakitan apabila tangan dankameranya tersepit di pintu bas pelancong Bas Panorama semasa tiba diPasaraya Mydin sambil cuba dibantu oleh rakan media, Faisal Jaaffar diAyer Keroh, Melaka, semalam.


Kerjasama rakyat anjak ekonomi
GEORGETOWN:Masyarakat perlu berusaha membantu kerajaan merealisasikan hasratmenganjakkan ekonomi negara ke landasan yang kukuh dan berdaya saingdengan meningkatkan produktiviti serta inovasi dalam setiap usahadilakukan.

Syor dasar gaji minimum dalam model baru ekonomi
KUALALUMPUR: Kerajaan disaran melaksanakan dasar gaji minimum dalampelaksanaan model baru ekonomi yang dirancang jika mahu meningkatkanproduktiviti dan inovasi di kalangan pekerja.

TV disaran siar drama cermin wajah Malaysia
KUALAKLAWANG: Stesen televisyen digesa menayangkan program dan drama yanglebih banyak mencerminkan wajah Malaysia daripada menyiarkan programatau drama yang dibeli daripada seberang laut.

Lelaki warga New Zealand bebas H1N1
KUALALUMPUR: Lelaki warga New Zealand yang dimasukkan ke Hospital PulauPinang untuk pengawasan, petang kelmarin, disahkan negatif virusInfluenza A (H1N1), kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Sarawak, Brunei tingkat kerjasama cegah wabak
MIRI:Sarawak meningkatkan kerjasama dengan dua negara jiran Brunei danIndonesia untuk mengawal wabak influenza A di semua pintu masuk utamake negeri ini.

'Tak boleh sesuka hati ambil Tamiflu, Relenza'
KUALALUMPUR: Lambakan ubat antivirus seperti Tamiflu dan Relenza menerusipenjualan di kaunter berikutan kebimbangan terhadap gejala Influenza Adikhuatiri boleh menyebabkan penyalahgunaan yang boleh memberikanakibat buruk.

Peladang babi diminta guna kaedah moden
KUALALUMPUR: Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS) meminta supaya kaedahmoden bagi melaksanakan konsep perladangan babi moden (MPF) mengikutpengurusan yang bersih dan teratur.

Saringan pelawat di pintu masuk utama dipertingkat
KUALALUMPUR: Saringan kesihatan di semua pintu masuk antarabangsa yangmenerima kemasukan pelawat dari 16 negara yang dilanda wabak InfluenzaA (H1N1) terus dipertingkatkan.

4 nelayan nyaris maut bot karam
MELAKA:Empat nelayan dari Kuala Pulai, dekat sini, bertarung nyawa hampir 30minit melawan ombak kuat apabila bot gentian kaca yang mereka naikiketika menangkap ikan, karam berhampiran Pulau Besar, jam 11.30 pagisemalam.

Kerajaan jamin bela nasib keluarga Mejar Shafie
PUCHONG:Kementerian Pertahanan memberi jaminan akan menjaga kebajikan keluargaAllahyarham Mejar Mohd Shafie Mahat yang meninggal dunia secaramengejut ketika bertugas dalam Misi Pengaman Pertubuhan Bangsa-BangsaBersatu di Republik Congo (Monuc), Khamis lalu.

Miti rangka program perkasakan IKS
JELI:Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) akanmempergiatkan usaha memperkasakan program keusahawanan dan pembangunanIndustri Kecil dan sederhana (IKS) seluruh negara.

Pemandu langgar penghadang patah tangan
SEREMBAN:Seorang lelaki patah tangan kiri dan cedera muka apabila kereta yangdipandunya terbabas lalu melanggar penghadang jalan di Kilometer 280.1Lebuh Raya Utara Selatan, arah utara berhampiran Plaza Tol Nilai, dekatsini awal pagi semalam.

Sultan Selangor selamat dibedah
SHAHALAM: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah selamat menjalanipembedahan jantung selama lapan jam di Amerika Syarikat pagi semalamserta kini dilaporkan stabil dan ditempatkan di Unit Rawatan Rapi(ICU).

No comments:

Post a Comment