Wednesday, May 27, 2009

NASIONAL : RABU 27 MEI 2009

Usaha hidupkan komunisme
SUBANG 26 Mei – Kementerian Pertahanan mengesahkan terdapat beberapakumpulan di negara ini dikesan cuba menghidupkan ideologi dannilai-nilai komunisme.

Biasiswa: Jangan tunduk gesaan pihak tertentu
KUALA LUMPUR 26 Mei - Kerajaan diminta jangan tunduk kepada gesaansesetengah pihak yang mahukan hanya pelajar yang memperoleh 9A ataulebih menerima biasiswa sebaliknya mengambil kira mereka yang mempunyaikebolehan menyeluruh.

Image
TRAUMA
Kezaliman Parti Komunis Malaya (PKM) meskipun telah lama berlalu, namunia masih menghantui dan meninggalkan kesan kepada segelintir golonganpejuang

Status PPP: PM tunggu laporan ROS
KUALA LUMPUR 26 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak masih menunggukeputusan Pendaftar Pertubuhan (ROS) berhubung status mesyuarat agungluar biasa (EGM) Parti Progresif Penduduk (PPP) dan kedudukan duapresiden parti itu.

Ujian nuklear Korea Utara tidak wajar
KUALALUMPUR 26 Mei - Tindakan Korea Utara melakukan ujian nuklear bawahtanah bakal menimbulkan ketegangan di Semenanjung Korea, kata PerdanaMenteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

PKR mengaku tawar ganjaran
BUKITMERTAJAM: Parti Keadilan Rakyat (PKR) semalam mengaku dua ahlinyamenemui dan menawarkan ganjaran kepada calon Bebas, Aminah Abdullah,supaya menarik diri daripada bertanding pada pilihan raya kecil DewanUndangan Negeri (DUN) Penanti.

Suami curang, isteri enggan bermadu
KUALALUMPUR: Tiada persefahaman, suami curang atau isteri enggan dimadukanserta campur tangan mentua dan ipar duai adalah antara punca utamamenyebabkan pasangan suami isteri di negara ini bercerai.

Image
Felda bina 2,146 unit rumah
KUALA LUMPUR 26 Mei – Sebanyak 2,146 unit rumah akan dibina di bawahprogram Perumahan Warga Felda (PWF) melalui pakej rangsangan ekonomikedua dengan melibatkan peruntukan sebanyak RM100 juta.

TUDM peroleh Eurocopter 2011
SUBANG 26 Mei - Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dijangkamemperoleh beberapa helikopter EC725 keluaran Eurocopter sebelum 2011bagi menggantikan pesawat Nuri S61A-4 yang digunakan perkhidmatan itu.

PPSMI: Penilaian masuki peringkat akhir
PUTRAJAYA 26 Mei - Status quo dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sainsdan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) akan dimuktamadkan dalambeberapa minggu lagi.

Image
Teknologi hijau tingkat daya saing industri automotif
KUALALUMPUR 26 Mei – Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta industri automotifnegara meningkatkan pelaburan dalam teknologi hijau dan bersih keranaia langkah ke hadapan untuk sektor itu terus kekal kompetitif pada masadepan.

Sokong sekolah agama rakyat, persendirian Cina dikecuali yuran SPM
PUTRAJAYA26 Mei – Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyokongcadangan pertubuhan-pertubuhan Cina supaya yuran peperiksaan SijilPelajaran Malaysia (SPM) dikecualikan bagi sekolah-sekolah persendirianCina.

Kampus baru MTD RM85 juta
KUALA LUMPUR 26 Mei - Maktab Tentera Diraja (MTD) akan bertukar wajahpada 2012 berikutan pembinaan kampus barunya yang menelan belanja RM85juta.

Image
Jangan lagi pertikai status UiTM
SHAH ALAM 26 Mei - Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidinmenitahkan semua pihak agar tidak lagi mempertikaikan status dankedudukan Universiti Teknologi Mara (UiTM) sebagai institusi pengajiantinggi awam (IPTA) untuk bumiputera.

Media massa disaran wujudkan meja sains
KUALA LUMPUR 26 Mei – Media cetak dan elektronik di negara ini disaranmewujudkan ’meja sains’ dalam usaha memantapkan liputan dan penyebaranmaklumat mengenai bidang itu.

Hock Nan mesti disingkirkan
KUALALUMPUR 26 Mei - Datuk Dr. Teng Hock Nan mesti disingkirkan sebagaiPengerusi Gerakan Pulau Pinang kerana mengeluarkan saranan amatberbahaya serta boleh menjejaskan keselamatan negara.

'Sebelum bawa pulang Chin Peng, lihat kaki saya dulu'
KOTA KINABALU 26 Mei - ''Kepada mereka yang masih tidak faham kekejaman Chin Peng, lihatlah keadaan kaki saya.

Kanang saran mereka dibuang negeri
KUCHING26 Mei - 'Jangan suruh anak cucu kita kembali menderita masuk hutanmelawan komunis," kata Pahlawan Negara, Pegawai Waran 1 (B) Kanang anakLangkau ( gambar ).

Usah layan Hock Nan - MTRK
KOTABHARU 26 Mei - Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK) meminta kerajaansupaya tidak melayan permintaan pihak tertentu walaupun dari pemimpinparti komponen Barisan Nasional (BN) untuk membawa pulang bekaspemimpin Parti Komunis Malaya (PKM) Chin Peng ke negara ini.

RTM siar dokumentari kekejaman PKM
KUALA LUMPUR 26 Mei - Radio Televisyen Malaysia (RTM) akan menyiarkansemula dokumentari kekejaman Parti Komunis Malaya (PKM) dan bekaspemimpinnya, Chin Peng bagi menyedarkan rakyat supaya tidak terusmenyokong kumpulan berkenaan.

Jangan berfikiran kolot – Azalina
JOHORBAHRU 26 Mei – Pemimpin Johor menyifatkan sesiapa saja yang cubamenghidupkan sentimen komunisme yang diperjuangkan bekas pemimpin PartiKomunis Malaya (PKM), Chin Peng sebagai berfikiran kolot.

Pos Malaysia minta kementerian kaji gaji posmen
KUALALUMPUR 26 Mei – Pos Malaysia Berhad (Pos Malaysia) meminta kerajaansegera mengkaji kadar gaji posmen di negara ini yang dianggap rendahberbanding kakitangan kerajaan lain.

Image
'Ikat' kelajuan bas ekspres
KUALA TERENGGANU 26 Mei - Kerajaan bercadang 'mengikat' kelajuan yangboleh dicapai semua bas ekspres dan bas penumpang kepada maksimum 90kilometer sejam (km/j) untuk mengurangkan kemalangan maut di negaraini.

Image
Shaziman selami sendiri kesesakan trafik
KUALALUMPUR 26 Mei - Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor hari initurun padang menyertai rakyat mengharungi kesesakan trafik untukmembayar tol di Plaza Tol Jalan Duta.

Sistem kewangan Islam kita kukuh
BANGI26 Mei – Usaha di peringkat antarabangsa bagi meletakkan sistemkewangan Islam sebagai komponen yang berwibawa akan membantumengukuhkan pembangunan sistem kewangan tersebut di Malaysia.

Bayi dihantar ke taska meninggal dunia
KUALALUMPUR 26 Mei - Seorang ibu yang baru menghantar bayinya yang berusiadua bulan ke sebuah taman asuhan kanak-kanak (Taska) terkejut apabiladimaklumkan bahawa bayi lelakinya itu meninggal dunia akibat penyakityang belum dikenal pasti, semalam.

H1N1: Dua warganegara Malaysia dikuarantin
KUALALUMPUR 26 Mei - Dua warganegara Malaysia yang tiba di Kuala Lumpurdengan pesawat MH069 pada 24 Mei lalu dikuarantin kerana disyakidijangkiti virus Influenza A (H1N1).

Image
Bimbang trend kahwin lewat
KUALALUMPUR 26 Mei - Kerajaan bimbang terhadap trend lewat berkahwin dikalangan wanita dan lelaki yang dikhuatiri memberi implikasi jangkapanjang kepada negara.

Bekalan beras mencukupi - Noh
KLUANG26 Mei - Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menafikanberlakunya kekurangan beras jenis Super Tempatan 15 peratus hancur(ST15) di pasaran kerana ketika ini terdapat 19,800 tan beras itu dalamsimpanan di seluruh negara.

Image
Ibu rayu bantu rawat anak
SUNGAIPETANI 26 Mei - Seorang suri rumah, Somchit Etim, merayu simpati orangramai menghulurkan sumbangan bagi membolehkan bayi lelakinya,Yanakphart Sharin, 11 bulan menjalani pembedahan jantung berlubang yangdialaminya sejak lahir.

Image
Setahun projek SK Paya Keladi terbengkalai
KEPALA BATAS 26 Mei - Kira-kira 800 murid Sekolah Kebangsaan (SK) PayaKeladi di sini terpaksa belajar dalam keadaan tidak selesa apabilaprojek pembinaan blok baru di sekolah itu terbengkalai sejak setahunlalu.

JKM tawar bantu warga emas melarat
KUALA LUMPUR 26 Mei - Sebanyak 24,908 warga emas yang hidup melarat dandaif di negara ini telah diberikan bantuan kewangan RM300 sebulan olehJabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi meringankan kesempitan hidupmereka.

Image
Landskap hijau KLCC tercemar
KUALA LUMPUR 26 Mei - Landskap hijau berhampiran mercu tanda negara,Menara Berkembar Petronas di KLCC di sini kini tercemar denganpemandangan 'ruang tidur dan istirahat' pendatang asing.

Tumpuan kepada syarikat jadikan Malaysia hab automotif
KUALALUMPUR 26 Mei - Malaysia akan memberi keutamaan kepada syarikat pembuatdan penghimpun automotif yang menyasarkan negara ini sebagai platformmengembangkan sayap perniagaan ke pasaran serantau dan antarabangsa.

Rayu JKM cepatkan bantuan
KUALA LUMPUR 26 Mei - Kelewatan menerima bantuan kewangan daripadaJabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) menyebabkan urusan pembiayaankemudahan asas Pusat Jagaan Harian Warga Emas (PJHWE) Cheras Baru kiniterjejas.

Budaya Adat Perpatih di Matic
KUALA LUMPUR 26 Mei - Lazimnya, apabila berbicara tentang NegeriSembilan, tentu ramai yang terbayangkan keindahan di Pantai PortDickson, syurga membeli-belah di Nilai selain terliur dengan keenakanmasak lemak cili api.
Transformasi jayakan warga Felda
KUALALUMPUR: Datuk Seri Najib Razak mahu warga Felda melakukan transformasibesar bagi memacu organisasi itu ke arah pembentukan budaya yang lebihcemerlang serta melonjakkan lagi kekayaan mereka pada masa depan.

Ujian nuklear Pyongyang boleh cetus ketegangan
KUALALUMPUR: Malaysia semalam menyatakan kebimbangan berhubung tindakanKorea Utara yang mengadakan ujian letupan nuklear bawah tanah kerana iaboleh menimbulkan ketegangan di Semenanjung Korea dan Asia Timur.

'Usah pertikai status UiTM'
SHAHALAM: Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin, mengingatkansemua pihak tidak mempertikaikan status dan kedudukan UniversitiTeknologi Mara (UiTM) sebagai antara pembentuk utama keseimbangansosial di kalangan masyarakat negara ini.

Pelan PPSMI utama kepentingan pelajar
PUTRAJAYA:Pelan penyelesaian isu Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematikdalam Bahasa Inggeris (PPSMI) yang akan diumumkan beberapa minggu lagiadalah komprehensif, mengambil kira kepentingan semua pihak terutamapelajar dan mematuhi dasar pendidikan negara, kata Tan Sri MuhyiddinYassin.

Rayuan enam juta ahli koperasi
PETALINGJAYA: Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna(KPDNHEP), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan mengemukakan rayuankira-kira enam juta ahli koperasi supaya nama kementerian itu ditambahdengan nama koperasi pada mesyuarat Kabinet, hari ini.

'Tiada sebab bawa pulang Chin Peng'
SUNGAIMANIK: Adik seorang bekas pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM) menentanghasrat bekas Setiausaha Agung parti itu, Chin Peng untuk pulang ketanah air kerana bimbang 'luka lama akan berdarah kembali'.

Gerakan sebar ideologi komunis dikesan
SUBANG:Kementerian Pertahanan mendedahkan ada parti politik dan pertubuhanyang tidak berdaftar cuba menyebarkan ideologi komunis di negara inidengan cara tersembunyi.

Berkaki palsu 'tanda mata' sertai operasi perangi PKM
KOTAKINABALU: Tiada siapa berhak mempersoalkan luahan kebencian veteranAngkatan Tentera Malaysia (ATM), Onjining @ Christopher Jopinol, 52,terhadap kekejaman komunis - musuh negara yang memaksanya menggunakankaki palsu sejak 23 tahun lalu.

Bapa halang polis tangkap peragut
KOTABHARU: Seorang warga emas menyerang polis dengan parang panjang awalpagi kelmarin, ketika menghalang anggota keselamatan daripada menahananak lelakinya yang disyaki terbabit kes ragut seorang peniaga wanitadekat Tumpat, Ahad lalu.

Dua rakyat tempatan dikuarantin
KUALALUMPUR: Dua rakyat tempatan dikuarantin, semalam kerana menaiki pesawatsama dengan seorang penumpang yang disahkan positif dijangkiti virusInfluenza A (H1N1) oleh Pihak Berkuasa Taiwan.

Had laju bas ekspres, henti-henti 90 km sejam
KUALATERENGGANU: Kerajaan mungkin mewajibkan pengusaha bas ekspres danhenti-henti mengikat kelajuan kenderaan supaya tidak lebih 90 kilometersejam bagi mengurangkan kemalangan membabitkan kenderaan awam keranadipandu laju.

Dasar Keluarga Negara ke Kabinet
KUALALUMPUR: Dasar Keluarga Negara dan pelan tindakan yang bakal menjadipenanda aras kestabilan institusi keluarga Malaysia akan dibentang padamesyuarat Kabinet untuk kelulusan, tidak lama lagi.

Kementerian syor promosi Smart Tag, Touch 'n Go
KUALALUMPUR: Menteri Kerjaraya, Datuk Shaziman Abu Mansor yang turun padangbagi merasai sendiri bagaimana pemandu terpaksa beratur lama membayartol semalam, mencadangkan pengeluar kenderaan tempatan membekalkanSmart Tag kepada pelanggan bagi mengurangkan kesesakan teruk di plazatol, terutama pada waktu puncak.

No comments:

Post a Comment