Wednesday, July 1, 2009

NASIONAL : RABU 01 JULAI 2009


Ekuiti Nasional ditubuh
KUALA LUMPUR 30 Jun – Kerajaan hari ini mengumumkan penubuhan EkuitiNasional Berhad (Ekuinas), institusi pelaburan baru dengan modalpermulaan RM500 juta dan sasaran dana sehingga RM10 bilion.

Pemilikan 30% ekuiti bumiputera dimansuh
KUALA LUMPUR 30 Jun - Garis panduan Jawatankuasa Pelaburan Asing (FIC)yang diwujudkan sejak 36 tahun lalu dengan mewajibkan pemilikansekurang-kurangnya 30 peratus ekuiti bumiputera bagi Tawaran AwalPermulaan (IPO) dimansuhkan berkuat kuasa hari ini.

Penguasaan asing dalam syarikat broker ditingkat 70 peratus
KUALA LUMPUR 30 Jun - Had kepentingan asing dalam syarikat-syarikatpembrokeran akan ditingkatkan kepada 70 peratus berbanding 49 peratussekarang.

Sokong Majlis Raja-Raja
PULAU PINANG 30 Jun – Majlis Agama Islam negeri-negeri hari inimenyokong keputusan Majlis Raja-Raja menangguhkan cadangan pindaanundang-undang berkaitan penukaran agama.

Integriti: Dua anggota polis tolak rasuah RM500,000
KUALA LUMPUR 30 Jun - Gaji anggota polis biasa bukanlah begitu besarnamun Detektif Koperal Mohd. Surani Sarbini dan Lans Koperal Mohd.Tarmazi Arbayee tidak pernah gelap mata apabila ditawarkan rasuahtermasuk wang tunai RM500,000.Abdul Kudus dipenjara 11 tahun, denda RM370,000
AMPANG:Selepas hampir enam tahun perbicaraan, bekas Pengarah Penguat KuasaMajlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Kapten (B) Abdul Kudus Ahmad,semalam dihukum penjara 11 tahun dan 10 bulan serta denda RM370,000setelah didapati bersalah terhadap 24 tuduhan rasuah berjumlahRM59,000.

Rangsang pelaburan
KUALALUMPUR: Kerajaan semalam mengumumkan beberapa pendekatan baru bagimeningkatkan daya saing Malaysia sebagai pusat pelaburan dan pada masayang sama menggalakkan pemilikan berkesan serta berkekalan ekuitiBumiputera dalam sektor korporat.
Kerajaan hormati keputusan
PARIS 30 Jun – Kerajaan menghormati keputusan Majlis Raja-Raja supayapandangan Majlis Agama Islam Negeri diperoleh terlebih dahulu berhubungcadangan pindaan undang-undang berkaitan penukaran agama dan pindaankepada undang-undang keluarga Islam (Wilayah Persekutuan).

Keputusan Majlis Raja-Raja dihormati
KUALALUMPUR 30 Jun - Keputusan Majlis Raja-Raja menangguhkan cadanganpindaan terhadap undang-undang berkaitan penukaran agama dan undang-undang keluarga Islam (Wilayah Persekutuan) yang sepatutnyadibentangkan pada sidang Dewan Rakyat kali ini wajar dihormati.

Tenaga nuklear: Perancis sedia bantu Malaysia
PARIS30 Jun – Perancis sedia membantu membangunkan loji tenaga nuklearsekiranya Malaysia berhasrat menggunakan tenaga tersebut sebagai sumbertenaga elektrik negara pada masa depan, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Tidak jejas ekuiti bumiputera
PARIS30 Jun - Kerajaan memberi jaminan penghapusan garis panduanJawatankuasa Pelaburan Asing (FIC) tidak akan menjejaskan peganganekuiti golongan bumiputera dalam jangka panjang.

GLC sepatutnya bersaing secara adil
KUALALUMPUR 30 Jun - Syarikat-syarikat milik kerajaan (GLC) perlu bersaingpada kedudukan yang setaraf supaya dapat memainkan peranan sebagaipelengkap kepada sektor swasta.

Pembangkang sambut baik pengumuman Najib
KUALALUMPUR 30 Jun - Pakatan pembangkang menyambut baik keputusan kerajaanmeningkatkan had pegangan saham asing di dalam syarikat broker sahamsedia ada daripada 49 peratus pada masa ini kepada 70 peratus.

Kerajaan buka peluang kepada semua rakyat
KUALALUMPUR 30 Jun - Keputusan kerajaan untuk meningkatkan had pegangansaham asing di dalam syarikat broker saham sedia ada daripada 49peratus pada masa ini kepada 70 peratus tidak sesekali berniatmenjejaskan kedudukan kaum bumiputera.

ASN 2 diumum 5.20 sen seunit
KUALALUMPUR 30 Jun - Amanah Saham Nasional Bhd. (ASNB) mengumumkanpengagihan pendapatan bagi Amanah Saham Nasional 2 (ASN 2) sebanyak5.20 sen seunit untuk tahun kewangan berakhir 30 Jun 2009.

Pemimpin koperasi perlu tambah ahli - Noh Omar
KUALALUMPUR 30 Jun - Setiap pemimpin koperasi disaran turun padang bagimenggalakkan ahli-ahlinya terlibat dalam bidang perniagaan dan sekaligus dapat mempelbagaikan punca pendapatan.

Koperasi sekolah peroleh RM161 juta
MARAN30 Jun - Aktiviti perniagaan kesemua 2,043 koperasi sekolah di seluruhnegara berjaya mencatat pendapatan RM161 juta sehingga akhir bulanlalu.

A+ kepada Melaka Kota Warisan Dunia!
SETELAHsekian lama tidak keluar dari kota kosmopolitan Kuala Lumpur - yangpenuh sesak dengan jalan-jalan berlubang dan sudah kurang serinya lagi,saya mengambil keputusan bercuti ke Melaka hujung minggu lalu.

Pandemik dijangka berterusan
KUALALUMPUR 30 Jun - Rakyat diingatkan supaya tidak memandang remeh wabakselesema babi atau influenza A (H1N1) yang kini berada pada tahapsederhana kerana ia boleh bertukar menjadi serius dan berlarutan untuktempoh berbulan-bulan.

14 lagi kes baru dikesan adakan lawatan ke negara terjejas
PUTRAJAYA 30 Jun – Sejumlah 14 lagi kes baru wabak selesema babi atauinfluenza A (H1N1) dicatatkan hari ini di seluruh negara menjadikanjumlah keseluruhan 158 kes.

Pemeriksaan kesihatan pelatih PLKN belum diwajibkan
BIDOR30 Jun – Pemeriksaan kesihatan secara mandatori untuk semua pelatihsebelum memasuki Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) masih belumdiwajibkan, kata Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara, DatukAbdul Hadi Awang Kechil.

'Beri bukti dakwaan kelemahan polis'
KUCHING 30 Jun - Polis negeri ini meminta semua pihak yang membuatdakwaan wujud kelemahan dalam pasukan itu supaya tampil mengemukakanbukti sah.

Ayam jadi bahan kawalan
BANGI 30 Jun - Kerajaan akan menetapkan harga siling bagi daging ayammenjelang musim perayaan bagi menjamin kestabilan harga bahan makananitu.

Lawatan redakan isu Ambalat
JAKARTA30 Jun - Malaysia dan Indonesia mencapai empat kesepakatan termasukbagi meredakan isu tuntutan bertindih di perairan Laut Sulawesi atauAmbalat.

Video lucah punca jalur lebar lembap
JELEBU30 Jun - Sebanyak 20 peratus perniagaan yang menjalankan aktivitimemuat turun video lucah daripada Internet dikenal pasti sebagai salahsatu punca kelembapan kemudahan jalur lebar di negara ini.


Kumpulan Utusan pilihan Jamal Abdillah
KUALALUMPUR 30 Jun - Kumpulan Utusan terus diberi kepercayaan dan dilantiksebagai media rasmi selepas kejayaan luar biasa Konsert Untukmu IbuBlack Dog Bone yang diadakan pada bulan Mei lalu.

Wawasan 2020 boleh dicapai - Tun Mahathir
KUALA LUMPUR 30 Jun - Malaysia masih boleh mencapai Wawasan 2020sekiranya ia berubah daripada sebuah negara berorientasikan eksport kosrendah kepada ekonomi kos tinggi yang berasaskan kepada aktivitiekonomi domestik, kata Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Teruskan legasi kebajikan Endon - Abdullah
KUALA LUMPUR 30 Jun - Bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawiberharap legasi kebajikan Allahyarham Tun Endon Mahmood diteruskanmenerusi Yayasan Budi Penyayang.

4 maut, 9 parah tiga kemalangan berasingan
KUANTAN 30 Jun - Empat maut manakala sembilan parah termasuk empatberadik berusia antara dua dan sembilan tahun dalam tiga kemalanganberasingan di Pahang dalam tempoh 24 jam lalu.

Periksa rapi pesawat Airbus
KUALALUMPUR 30 Jun - Kesatuan Pekerja-Pekerja Penerbangan Malaysia (MASEU)menggesa Penerbangan Malaysia (MAS) membuat pemeriksaan rapi ke atassemua pesawat Airbus miliknya.

Tema Simfoni Alam bawa tuah buat Amin
PETALING JAYA 30 Jun - Cintanya terhadap kehijauan alam khususnya floradan fauna membawa tuah buat Mohd. Amin Hadarih apabila berjayamemenangi sebuah kereta Perodua Viva 1000cc Premium EZi bernilaiRM44,200 menerusi Peraduan Hias dan Menang Perodua-Utusan.

Gaduh dengan suami, wanita cuba bunuh diri
KUANTAN 30 Jun - Akibat dikatakan berselisih faham dengan suami,seorang wanita mengugut terjun dari aras tiga sebuah pusat beli-belah,Kuantan Parade, di sini semalam.

Kongsi maklumat banteras jenayah
PULAU PINANG 30 Jun - Perkongsian maklumat membabitkan semua pasukandalam Polis Diraja Malaysia (PDRM) mampu membanteras kegiatan jenayahsecara berkesan sekali gus memperkasa pasukan tersebut.

Dua tahun dibayar gaji RM5 sehari?
KUALA LUMPUR 30 Jun - Tujuh warga India yang datang ke negara ini mulanya memasang impian untuk mencari rezeki.


Dana ekuiti swasta bantu Bumiputera
KUALALUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berkata, kerajaan akan mewujudkan EkuitiNasional Bhd (Ekuinas) sebagai dana ekuiti swasta untuk memastikanpembabitan berkesan Bumiputera dalam sektor ekonomi berpotensi tinggi.

Tiada bantuan untuk GLC dibantu
KUALALUMPUR: Kerajaan tidak akan menyediakan bantuan kepada syarikatberkaitan kerajaan (GLC) bagi memastikan mereka bersaing secara adildalam bidang perniagaan teras masing-masing dengan syarikat swastalain, kata Datuk Seri Najib Razak.

Paris bantu bangun loji nuklear
TIMBALANPerdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata Perancis menyuarakankesediaannya bekerjasama dengan Malaysia bagi membantu membangunkanloji nuklear untuk menjana tenaga elektrik jika negara berhasratmendapatkan kepakarannya.

'Hormati keputusan tangguh pindaan akta tukar agama'
TANSri Muhyiddin Yassin mahu semua pihak menerima keputusan yang dibuatMajlis Raja-Raja untuk menangguh cadangan pindaan undang-undangberkaitan penukaran agama dan undang-undang keluarga Islam (WilayahPersekutuan) yang dikatakan bercanggah dengan hukum syarak.

Penyayang terus legasi kerja kebajikan Endon
SERIKEMBANGAN: Tun Abdullah Ahmad Badawi yakin Yayasan Budi PenyayangMalaysia (Penyayang) akan meneruskan legasi kerja kebajikan arwahisterinya, Tun Endon Mahmood yang juga pengasas Penyayang.

Malaysia, Indonesia sepakat reda isu rondaan
JAKARTA: Jawatan kerja Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi keIndonesia menghasilkan empat kesepakatan utama, termasuk meredakan isutuntutan bertindih di perairan Laut Sulawesi yang hangat dilaporkanmedia massa di sini.

Peningkatan saham asing tak jejas firma Bumiputera
KUALALUMPUR: Kerajaan tidak sekali-kali berniat untuk menjejaskan kedudukanBumiputera berikutan keputusannya untuk meningkatkan had pegangan sahamasing di dalam syarikat broker saham sedia ada sehingga 70 peratusberbanding 49 peratus sebelum ini.

Kehilangan besar kepada dunia pendidikan tinggi
PEMERGIANTan Sri Dr Abdul Hamid Abdul Rahman pada usia 76 tahun, semalamdisifatkan sebagai satu kehilangan besar kepada dunia pendidikan tingginegara berikutan sumbangan besar Allahyarham dalam memperkasakaninstitusi pengajian tinggi awam (IPTA).

Konsep Islam Hadhari, 1Malaysia ada persamaan
PENDEKATAN Islam Hadhari yang dicetuskan Tun Abdullah Ahmad Badawi dankonsep 1Malaysia oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mempunyaipersamaan dalam melahirkan masyarakat majmuk yang bersatu padu sekaligus menggambarkan kesinambungan antara dasar pemerintahan kepemimpinannegara.

Felda sedia RM80 juta tanam sawit
FELDAmemperuntukkan sebanyak RM91 juta dengan RM80 juta bagi tanaman sawitdan bakinya untuk getah di bawah Pelan Tanaman Semula 2009 membabitkan16 kawasan rancangan termasuk 14 rancangan sawit.

14 lagi dijangkiti H1N1
PUTRAJAYA:Sebanyak 14 lagi kes jangkitan terbaru selesema babi atau Influenza A(H1N1) dilaporkan setakat jam 8 pagi semalam, menjadikan 158 kesterkumpul di seluruh negara.

Keluarga pelatih PLKN reda kematian anak
BIDOR: Keluarga pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) Kem GuarCenderai, Padang Besar, Perlis, Abdul Malek Ishak, 18, yang meninggaldunia, kelmarin menerima hakikat dan reda dengan kehendak takdir.

Dua beradik maut, 4 parah nahas ngeri
KUANTAN: Dua beradik terbunuh manakala empat lagi parah dalam kemalangan ngerimembabitkan sebuah kereta Perodua Viva dengan Proton Wira yangbertembung di Kilometer 190.2 Jalan Kuantan-Segamat, dekat MuadzamShah, Rompin, awal pagi kelmarin.

LPK tangguh bayaran RM660j kepada KDSB
PELABUHAN KLANG: Lembaga Pelabuhan Klang (LPK) menangguhkan pembayaranberjumlah RM660 juta yang sepatutnya dibayar menerusi empat peringkatkepada pemaju Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), Kuala Dimensi Sdn Bhd(KDSB).

Sistem meritokrasi tiada unsur politik
JOHORBAHRU: Sistem meritokrasi yang digunakan sebagai panduan bagimenentukan kelayakan pelajar ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA)dilaksanakan secara jujur oleh kerajaan, dan bukan bertujuan untukmenarik sokongan bukan Bumiputera.

No comments:

Post a Comment