Friday, July 3, 2009

NASIONAL : JUMAAT 03 JULAI 2009

‘Kami tak main-main’
ALOR SETAR 2 Julai – Tindakan DAP Kedah keluar daripada pakatanpembangkang negeri ini adalah serius dan bukan diperbesar-besarkanmedia seperti yang didakwa Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Penduduk marah Guan Eng
PULAUPINANG 2 Julai – Penduduk Kampung Buah Pala sekali lagi dengan lantangmenyelar Ketua Menteri, Lim Guan Eng yang didakwa cuba menutupkegagalannya menunaikan janji berhubung isu kampung tersebut denganmenuding jari kepada Hindraf.


MISTERI TERBONGKAR
KUALALUMPUR 2 Julai – Misteri peti besi milik Perdana Menteri pertama, TunkuAbdul Rahman Putra Al-Haj akhirnya terbongkar setelah KementerianPenerangan, Komunikasi dan Kebudayaan memutuskan untuk membukanyasecara rasmi hari ini.

Kampung Buah Pala tegang
PULAUPINANG 2 Julai – Proses menghantar notis mengosongkan rumah sebelum 3Ogos kepada penduduk di Kampung Buah Pala, Gelugor di sini hari inikecoh apabila mereka enggan memberikan kerjasama.

Hadi restu wacana
KUALALUMPUR: Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, berkata keputusanDewan Pemuda parti itu menjemput Pemuda Umno untuk mengadakan wacanailmiah berhubung isu semasa tidak bercanggah dengan pendirian Pas.
48 kes baru selesema babi
KUALA LUMPUR 2 Julai - Sebanyak 48 kes baru selesema babi atauinfluenza A (H1N1) dicatatkan hari ini di seluruh negara menjadikanjumlah keseluruhan meningkat kepada 244 kes.

Tindakan tatatertib gagal lapor kes H1N1 di sekolah
KUALALUMPUR 2 Julai - Tindakan tatatertib akan dikenakan kepada pengetua danguru besar yang didapati cuai tidak melaporkan kes selesema babi (H1N1)di sekolah masing-masing kepada Kementerian Pelajaran.


Syiling ulang tahun ke-50 Parlimen
KUALALUMPUR 2 Julai - Tiga jenis syiling peringatan sempena sambutan UlangTahun Ke-50 Parlimen Malaysia dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia,hari ini.

Arus deras halang hasrat Zahra
KUALALUMPUR 2 Julai - Usaha perenang muda negara, Zahra Masoumah Abdul Halimmenyeberangi Selat Inggeris sejauh 34 kilometer (km) gagal ekoran arusderas di perairan itu.


Tangkap ikan naga
SETIU2 Julai - Kerajaan Terengganu menawarkan ganjaran RM10,000 kepadapemancing yang berjaya menangkap ikan naga atau nama saintifiknya,Arapaima Gigas yang dipercayai hidup di Tasik Kenyir.


Anak modal insan perlu diberi perhatian - Rosmah
PUTRAJAYA2 Julai - Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor hari inimengadakan majlis bacaan Yasin dan ceramah agama di Sri Satria di sini.


79 terima beret biru
KUALALANGAT 2 Julai - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM)mencatatkan sejarah tersendiri apabila seramai 26 anggota termasuk duapegawainya menamatkan kursus asas komando Pasukan Khas Udara (Paskau).

Dua anggota polis maut nahas jalan raya
KUALATERENGGANU 2 Julai - Baru dua bulan melaporkan diri di Ibu PejabatPolis (IPD) Kuala Terengganu, dua anggota polis maut selepas motosikalyang mereka naiki terbabit dalam kemalangan dengan treler membawamuatan besi di Jalan Sultan Mohamad, Gong Kapas di sini hari ini.

Polis isytihar perang kegiatan judi Internet
KUALALUMPUR 2 Julai - Polis Diraja Malaysia (PDRM) hari ini mengisytiharkanperang terhadap kegiatan perjudian haram yang dijalankan melaluiInternet di negara ini.

Nilai pelaburan lima koridor RM156 bilion
KUALALUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berkata, nilai pelaburan yang diperolehmelalui perjanjian kontrak di lima koridor ekonomi adalah sebanyakRM155.71 bilion.

Bacaan Yasin, ceramah agama di Sri Satria
PUTRAJAYA: Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, semalam menganjurkanmajlis bacaan Yasin dan ceramah agama disampaikan pendakwah terkenal,Datuk Dr Fatma el-Zahraa di kediamannya Sri Satria di sini.

30 barang peribadi dalam peti besi
KUALALUMPUR: Misteri kandungan peti besi milik Almarhum Tunku Abdul RahmanPutra Al-Haj di Memorial Tunku Abdul Rahman akhirnya terungkai apabilaMenteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr RaisYatim, secara rasmi membukanya, semalam dan menemui hampir 30 baranganperibadi milik bekas Perdana Menteri pertama itu.

48 kes baru H1N1 dikesan semalam
KUALALUMPUR: Sejumlah 48 kes baru selesema babi atau Influenza A (H1N1)dikesan semalam, yang terdiri daripada 40 kes import dan lapan kesjangkitan tempatan, menjadikan jumlah keseluruhan 244 kes.

Polis baru bertugas maut nahas
KUALATERENGGANU: Dua anggota polis berpangkat konstabel yang baru melaporkandiri bertugas di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganuterbunuh apabila motosikal mereka bergesel dengan sebuah treler, disini semalam.

Penilaian jangka hayat untuk semua projek
KUALALUMPUR: Kementerian Kerjaraya mengesyorkan kerajaan melakukan penilaianjangka hayat (LCC) terhadap semua projek kerajaan yang akan dibangunkandalam Rancangan Malaysia ke-10 (RMK-10) dan menyediakan peruntukankhusus bagi tujuan penyelenggaraannya.

Arus kuat halang renangan Zahra
DOVER:Gelombang yang tinggi dan arus kuat menyebabkan Zahra Masoumah AbdulHalim, 17, tewas dalam cubaannya untuk menjadi wanita Islam pertamamerentasi Selat Inggeris, semalam. Namun belum pun penatnya reda,perenang muda itu cekal dan berazam menebus kembali kekecewaan itu bagimemastikan cita-citanya menjadi kenyataan.

No comments:

Post a Comment