Saturday, June 20, 2009

NASIONAL : SABTU 20 JUN 2009

8 kes baru positif H1N1
KUALA LUMPUR 19 Jun – Lapan kes positif influenza A (H1N1) baru dikesanhari ini - jumlah paling tinggi kes dikesan dalam tempoh 24 jammenjadikan jumlah keseluruhan meningkat kepada 35 kes di negara ini.

Mulakan lembaran baru Pas-UMNO
KUALAKRAI 19 Jun – Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassinberharap lembaran baru hubungan UMNO dan Pas dapat dimulakan segerademi kepentingan umat Islam dan keharmonian negara.

Image
HADIAH SASTERA Utusan - ExxonMobil 2008
KUALALUMPUR 19 Jun – Sri Rahayu Mohd. Yusop mengungguli kategori novelremaja Hadiah Sastera Kumpulan Utusan-ExxonMobil 2008 malam ini dengankaryanya Kasih Nan Agung.
Henti hantar amah
KUALALUMPUR: Indonesia menimbang untuk menghentikan sementara penghantaranpembantu rumah dari republik itu ke Malaysia berikutan dakwaanpekerjanya dianiaya, termasuk didera majikan serta tidak dibayar gaji.

Pelajar wanita terus dominasi IPTA
PUTRAJAYA:Kira-kira 65 peratus atau 26,200 daripada 40,366 calon yang ditawarkanmengikuti program ijazah pertama di Institusi Pengajian Tinggi Awam(IPTA) bagi sesi pengajian 2009/2010 bermula bulan depan, adalah wanita.

Image
TV Islam diwujudkan
PUTRAJAYA 19 Jun - Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam hari ini bersetujusupaya diwujudkan satu saluran televisyen Islam bagi menampungkeperluan dan permintaan siaran program-program berbentuk kekeluargaan,sosial, budaya serta ekonomi yang mencakupi tuntutan syariat.

BM juga bakal diwajibkan lulus peringkat kredit
KUALALUMPUR 19 Jun - Kerajaan bersedia pada masa hadapan untuk mewajibkanpelajar lulus di peringkat kredit bagi subjek Bahasa Melayu sebagaisyarat layak memperoleh Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Indonesia beku hantar pekerja?
JAKARTA19 Jun - Indonesia sedang menimbangkan untuk menghentikan sementarapenghantaran pekerja pembantu rumah dari negara ini ke Malaysia,berikutan kejadian penderaan dan layanan buruk ke atas rakyatnya yangbekerja sebagai pembantu rumah di Malaysia.

Image
Kuasai lebih satu bahasa
KUALALUMPUR 19 Jun - Kanak- kanak perlu digalakkan mempelajari lebihdaripada satu bahasa bagi memastikan mereka bersedia bersaing diperingkat global dengan lebih mudah apabila dewasa kelak.

Pesakit mental bertambah
KUALALUMPUR 19 Jun - Jumlah pesakit mental di negara ini terus meningkatapabila sebanyak 400,227 kes dicatatkan tahun lalu berbanding 346,196kes tahun sebelumnya.

Image
Jambatan ketiga ganggu operasi pelabuhan - Mahathir
KUALALUMPUR 19 Jun - Tun Dr. Mahathir Mohamad menegaskan, pembinaan jambatanketiga yang menghubungkan Changi, Singapura dan bahagian timur Johor,Malaysia tidak sesuai kerana ia akan mengganggu perjalanan kapal kePelabuhan Pasir Gudang.

Shahrir sokong titah Sultan Johor
JOHORBAHRU 19 Jun - Ahli Parlimen Johor Bahru, Datuk Shahrir Abdul Samadmenyokong titah Sultan Johor, Sultan Iskandar Ismail yang tidakbersetuju dengan pembinaan jambatan ketiga menghubungkan kawasan timurnegeri ini dengan Changi di Singapura.

Sambutan Kemerdekaan Ke-52 di Stadium Nasional
KUALALUMPUR 19 Jun - Hari Kemerdekaan ke-52 tahun ini akan disambutsederhana di Stadium Nasional Bukit Jalil di sini bagi menghormatiRamadan dan mengambil kira keadaan ekonomi semasa.

H1N1: Tiada penyelidik berminat kaji
PULAUPINANG 19 Jun - Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi sehingga kinibelum menerima sebarang permohonan daripada penyelidik untuk membuatkajian berkaitan influenza A (H1N1).

Malaysia tidak sertai Universiade
PUTRAJAYA19 Jun - Kementerian Pengajian Tinggi akan membatalkan penyertaankontinjen institusi pengajian tinggi awam (IPTA) tempatan ke SukanUniversiti Dunia (Universiade) ke-25 di Serbia mulai 1 hingga 12 Julaiini.

Sasterawan perlu kreatif berkarya
KUALALUMPUR 19 Jun – Golongan sasterawan perlu kreatif dalam melahirkankarya-karya sastera yang menjurus ke arah meneruskan perjuangan bagimemajukan negara.

Image
Thompson berpantun mula ucapan
KUALALUMPUR 19 Jun – Pengerusi Subsidiari-Subsidiari ExxonMobil di Malaysia,Hugh W. Thompson berjaya menambat hati tetamu Majlis Penyampaian HadiahSastera Kumpulan Utusan-ExxonMobil 2008 dengan kesungguhannya untukberbahasa Melayu.

Image
Sedia tukar jantina anak
KANGAR19 Jun - Bapa bayi malang, Rodzake Namis , 35, sanggup menukar jantinaanaknya, Muhammad Nabil Mustaqim, 10 bulan kepada perempuan sekiranyaalat kelamin lelaki tidak 'tumbuh'.

Dana bantu Azizi
BUKITMERTAJAM 19 Jun - UMNO Bahagian Bukit Mertajam akan mencari dana bagimenampung kos rawatan pemulihan Azizi Khalib, 17, ( gambar ) yang bakalmenjalani pembedahan memasang semula tempurung kepalanya bulan depan.

Peluang dapat kerja
PETALING JAYA 19 Jun - Berita gembira kepada penganggur.

Perkeso perkenal Program Kembali Semula Bekerja
MELAKA 19 Jun - Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) akanmemperkenalkan Program Kembali Semula Bekerja kepada semua pemohonpencen ilat bagi memastikan mereka diterima semula bekerja.

Image
Nurqasrina terlantar setelah dibedah
KULIM19 Jun - Sebelum Ogos tahun lalu, Nurqasrina Aleysha Mazrul Nizammerupakan seorang kanak-kanak yang girang dan menjadi penghiburkeluarga.

Tiada kompromi salah guna kuasa
KUALA LUMPUR 19 Jun - Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin TunHussein berkata, pihaknya tidak akan berkompromi terhadap pegawaipenguat kuasa yang didapati terlibat di dalam kes penyeludupan manusia.

Image
Hulur bantuan kanak-kanak jantung berlubang
PULAUPINANG 19 Jun - "Saya amat bersyukur kerana mendapat kembali PutriNuralessa yang aktif seperti mana sebelum dia disahkan mengalamimasalah jantung berlubang. Saya amat sedih melihat keadaannya sebelumini."

Jangan ajar anak maki orang tua
KUALAKRAI 19 Jun - Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan IndustriDatuk Mukhriz Mahathir melahirkan rasa bimbang dengan amalan pihaktertentu mengguna kanak-kanak mengibar bendera sambil memaki hamunorang tua ketika kempen pilihan raya diadakan.

Image
Brunei berminat contohi sistem pendidikan Malaysia
KUALALUMPUR 19 Jun - Brunei berhasrat menjadikan modul sistem pendidikantinggi Malaysia sebagai rujukan bagi pelaksanaan sistem pendidikan yanglebih berkualiti di negara itu.

Gempar mayat dua lelaki dalam terusan
ARAU19 Jun - Penemuan mayat dua lelaki dalam sebatang terusan di TambunTulang, di sini hari ini menggemparkan penduduk di kawasan terbabit.

GLC diingat jangan buang pekerja
KUALALUMPUR 19 Jun - Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) mengingatkanpengurusan syarikat milik kerajaan (GLC) tidak sewenang-wenangnyamembuang pekerja atas alasan kelembapan ekonomi dunia.

Rancang perhimpunan bantah Anwar
KUALALUMPUR 19 Jun - Barisan Bertindak Halang Kemasukan Chin Peng (BBHKCP)akan mengadakan satu perhimpunan bagi membantah tindakan KetuaPembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang bersetuju dengan usahamembawa pulang Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng.

Wujudkan komuniti jagaan - MEF
KUALALUMPUR 19 Jun - Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) mencadangkankerajaan mewujudkan komuniti jagaan kanak-kanak bagi mengurangkanpergantungan terhadap amah warga asing.


Kerajaan mahu wujud TV Islam
PUTRAJAYA:Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, mahu supaya saluran televisyenIslam milik kerajaan yang akan diwujudkan, menjadi wadah untukmenjelaskan perkara berkaitan agama di negara ini dengan lebihberkesan.

USM kekal universiti Apex
PUTRAJAYA:Status universiti Apex yang diberikan kepada Universiti Sains Malaysia(USM) tidak akan ditarik balik walaupun universiti itu melakukankesilapan ketika memproses permohonan kemasukan penuntut bagi sesi2009/2010 baru-baru ini.

Jambatan ketiga jejas kapal masuk ke Pasir Gudang: Dr M
KUALALUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad semalam berkata, cadangan pembinaanjambatan ketiga yang menghubungkan Malaysia dengan Singapura bolehmemberi kesan negatif kepada daya maju pelabuhan Johor di Pasir Gudang.

100 pelatih Pusat Serenti merusuh
TASEKGELUGOR: Sekumpulan 100 pelatih Pusat Serenti Kampung Selamat di sini,merusuh dengan membakar sekurang-kurangnya 11 bangunan termasuk klinikdan pos pengawal, petang semalam.

Wanita maut kereta bertembung van
TANGKAK:Seorang wanita kakitangan Pos Malaysia Berhad cawangan Muar, mautselepas kereta Perodua Viva yang dipandunya bertembung dengan vanPertubuhan Anak Yatim Muar (Pekayim) di Batu 10, Jalan Muar-Tangkak, disini, kelmarin.

Polis tepis dakwaan AS
KUALALUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menepis laporan Amerika Syarikat(AS) bahawa pihak berkuasa negara ini tidak serius menyiasat dakwaanberlakunya kegiatan pemerdagangan manusia membabitkan pelarian Myanmardari Malaysia ke Thailand.

Hishammuddin mahu bukti dagang manusia
KUALALUMPUR: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein mahupihak yang membuat tuduhan pasukan keselamatan negara inimenyalahgunakan kuasa termasuk bersubahat dalam kegiatan pemerdaganganmanusia, memberikan bukti mengenainya.

Remaja jumpa bayi dalam plastik
KUALATERENGGANU: Seorang remaja perempuan berusia 16 tahun dari KampungBaru, Seberang Takir di sini terkejut selepas membuka bungkusan plastikdi pagar rumahnya yang mengandungi bayi baru dilahirkan.

Pesakit mental bertambah
KUALALUMPUR: Bilangan penduduk Malaysia yang mempunyai masalah mentalberpunca daripada tekanan hidup makin meningkat sehingga membunuh diri.

Sambutan Hari Kemerdekaan di Bukit Jalil jika dilulus
KUALALUMPUR: Sambutan Hari Kemerdekaan Ke-52 tahun ini bakal diadakan diStadium Nasional, Bukit Jalil sekiranya diluluskan Jemaah Menteri.

'Mahir pelbagai bahasa suatu kelebihan'
KUALALUMPUR: Ibu bapa disaran memberi galakan penuh kepada anak supaya dapatmenguasai lebih daripada satu bahasa dalam mendepani cabaran peringkatglobal, kata isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

3,000 e-mel isu lulus BI diterima
KUALALUMPUR: Lebih 3,000 e-mel diterima Kementerian Pelajaran sejak 9 Junlalu dari pelbagai lapisan masyarakat yang memberikan pelbagai reaksiberhubung kewajaran mewajibkan pelajar lulus mata pelajaran BahasaInggeris untuk melayakkan mereka memperoleh sijil peperiksaan SijilPelajaran Malaysia (SPM).

Wisma Putra tunggu laporan Arab Saudi
KUALALUMPUR: Wisma Putra masih menunggu laporan Kedutaan Besar Malaysia diArab Saudi berhubung laporan Arab News menyatakan seorang kanak-kanaklelaki Malaysia berumur sembilan tahun dikesan menghidap Influenza A(H1N1) di negara berkenaan.

Sekolah antarabangsa ditutup sementara
KUCHING:Tunku Putra International School, sebuah sekolah swasta di sini ditutupsementara sejak Khamis lalu akan dibuka semula Isnin ini selepas salahseorang muridnya disyaki terkena jangkitan Influenza A (H1N1) disahkannegatif.

Lapan lagi kes H1N1 dikesan dalam 24 jam
KUALALUMPUR: Kementerian Kesihatan semalam mengesahkan lapan lagi kesInfluenza A (H1N1) terbaru di negara ini dalam tempoh 24 jam lalu,menjadikan jumlah keseluruhan jangkitan virus itu kepada 35 kes setakatini.

Agensi dilarang ambil amah tiada pendidikan
MELAKA:Agensi pembekal pembantu rumah tidak lagi dibenarkan mengambil pembanturumah tidak memiliki sebarang pendidikan asas bagi mengelak masalahkomunikasi ketika berkhidmat.

No comments:

Post a Comment