Wednesday, May 6, 2009

NASIONAL : RABU 06 MEI 2009

KDN mula bertindak
KUALA LUMPUR 5 Mei – Sebagai reaksi segera kerajaan, Timbalan MenteriDalam Negeri, Jelain Mersat ditugaskan khas untuk mengkaji penularangejala lumba haram motosikal atau rempit yang semakin menjadi-menjadidi negara ini.

Image
TRAGEDI RAGUT
JOHOR BAHRU 5 Mei – Jenayah ragut kini semakin kejam dan tidak mengenal mangsa!

Kurangkan protokol bantu rakyat
KOTA KINABALU 5 Mei – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hariini mengajak pemimpin Barisan Nasional (BN) supaya mengurangkanprotokol, sebaliknya lebih komited dalam menyelesaikan segala masalahrakyat.

Image
Kerajaan beli Sabah Medical Centre
KOTAKINABALU 5 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkanpembelian bangunan Pusat Perubatan Sabah (SMC) bagi mengatasi masalahkesesakan di Hospital Queen Elizabeth (QEH), selepas blok utamahospital itu diisytiharkan tidak lagi selamat digunakan pada tahunlalu.

Penanti: Majlis Tertinggi BN akan putuskan
KOTAKINABALU 5 Mei - Keputusan sama ada Barisan Nasional (BN) akanmeletakkan calon pada Pilihan Raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN)Penanti 31 Mei ini akan diputuskan oleh Majlis Tertinggi BN dalam waktuterdekat.
Tiga beranak pilu tunggu jenazah mangsa ragut
JOHORBAHRU: Seorang ibu yang mengandung dua bulan meninggal dunia semalam,selepas koma selama tiga hari selepas terjatuh daripada motosikalakibat diragut dua lelaki, 70 meter dari rumahnya dalam kejadian diTaman Air Hitam, Air Hitam, Ahad lalu.

Guna imbasan ibu jari
KUALALUMPUR: Selepas membatalkan cadangan menggunakan dakwat khas bagimenanda kuku atau jari pengundi pada Pilihan Raya Umum Ke-12,Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menimbang pelaksanaan sistem biometrikatau teknik imbasan ibu jari pada pilihan raya umum akan datangImage
Panas terik tidak halang PM lakukan tinjauan
KOTA KINABALU 5 Mei - Cuaca panas terik tidak menghalang Datuk SeriNajib Tun Razak meninjau beberapa pasar dan kawasan tumpuan orang ramaidi sepanjang Jalan Tun Fuad Stephen di sini.

Image
Malaysia Truly Asia berjaya tarik 22 juta pelancong
KUALALUMPUR 5 Mei - Slogan Malaysia Truly Asia menjadi jenama yang berjayauntuk menarik kedatangan 22 juta pelancong ke negara ini tahun laluberbanding tujuh juta orang ketika ia diperkenalkan sedekad lalu.

Image
Pembaikan sistem pembelajaran
PUTRAJAYA5 Mei - Kerajaan akan menilai sejauh mana pencapaian Dasar PendidikanNegara bagi memastikan matlamat asalnya tidak tersasar selainmembolehkan rakyat menerima sistem pembelajaran berkualiti.

Keputusan beli SMC dialu-alukan
KOTAKINABALU 5 Mei - Rakyat Sabah menyambut baik keputusan kerajaan membelibangunan Pusat Perubatan Sabah (SMC) di sini bagi mengatasi masalahkesesakan di Hospital Queen Elizabeth (QEH).

Malaysia sedia kongsi kepakaran industri halal - Abdullah
KUALALUMPUR 5 Mei - Malaysia sedia berkongsi kepakaran dalam industrimakanan halal dengan negara luar agar pasaran industri berkenaan yangdiunjurkan bernilai AS$655 bilion (RM2,299 bilion) pada tahun depandapat dimanfaatkan sepenuhnya.

Industri halal tempatan perlu berani terokai pasaran Perancis
KUALALUMPUR 5 Mei - Pengusaha makanan halal dari negara ini perlu beranimenceburi perniagaan makanan berorientasikan selera masyarakatMaghribi, Tunisia dan Nigeria jika ingin menguasai pasaran makanan diPerancis.

Image
Malaysia komited perkenal keindahan Islam
KUALALUMPUR 5 Mei - Malaysia komited memperkenalkan keindahan Islam sebenarsupaya masyarakat antarabangsa khususnya Barat tidak lagi memandangserong terhadap agama suci itu yang selama ini sering dikaitkan dengankeganasan.

PTPTN alami defisit RM46b
PUTRAJAYA5 Mei - Kementerian Pengajian Tinggi menjangka Perbadanan TabungPendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan mengalami defisit sehingga RM46bilion pada 2020.

Politeknik, kolej komuniti wajib adakan pilihan raya kampus
MELAKA5 Mei - Semua 27 politeknik dan 39 kolej komuniti induk di seluruhnegara diwajibkan menganjurkan pilihan raya kampus bagi memilihJawatankuasa Perwakilan Pelajar (JPP) mulai tahun ini.

Sasterawan negara sepakat tolak PPSMI
KUALALUMPUR 5 Mei - Lima Sasterawan Negara buat pertama kalinya menyatakanpendirian bersama menolak Pengajaran dan Pembelajaran Sains danMatematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

Kementerian susun mekanisme bantu kontraktor kelas F
KUALALUMPUR 5 Mei - Satu mekanisme yang lebih baik akan diperkenalkan bagimenggantikan dasar agihan 10 peratus bagi projek bernilai melebihi RM10juta kepada kontraktor kelas F agar ia benar-benar memanfaatkankumpulan tersebut.

Sultan Selangor semakin pulih
SHAHALAM 5 Mei - Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah semakinberansur pulih selepas menjalani pembedahan injap jantung di StandfordUniversity Medical Center, California, Amerika Syarikat (AS) Ahad lalu.

Lelaki disah bebas selesema babi
KUCHING5 Mei - Seorang lelaki tempatan yang baru pulang dari Amerika Syarikat(AS) minggu lalu, dimasukkan ke wad pengasingan Hospital Umum Sarawak(HUS) di sini malam tadi setelah mengadu mempunyai simptom jangkitanvirus influenza A (H1N1) atau selesema babi.

Tiga negara disahkan ada kes H1N1
PUTRAJAYA5 Mei - Tiga negara iaitu Colombia, El-Salvador dan Portugalmengesahkan jangkitan virus selesema babi (H1N1) menjadikan sejumlah 21buah negara telah dilanda wabak tersebut.

Kementerian tidak sasar peningkatan pelancong asing
KUALALUMPUR 5 Mei - Kementerian Pelancongan tidak meletakkan sasarandaripada segi peningkatan kedatangan pelancong asing ketika dunia kinicemas dengan penularan wabak selesema babi atau influenza A (H1N1).

Pemeriksaan di pintu masuk Sarawak diperketatkan
KUCHING 5 Mei - Jabatan Imigresen negeri meningkatkan pemeriksaannya di12 pintu masuk utama ke negeri ini bagi mengawal penyebaran jangkitanvirus selesema babi (H1N1) atau selesema babi di kalangan pelawat.

200 penduduk diserang demam misteri
POKOKSENA 5 Mei - Kira-kira 200 penduduk dari tiga kampung di Mukim Lesungdan Mukim Bukit Lada di sini menderita demam dan sakit-sakit sendiseakan-akan demam Chikungunya.

‘Cikaro’ taruhan mat rempit
KUALA LUMPUR 5 Mei – Jika dulu sekadar bohsia, kini cikaro pula!

Kaji semula Seksyen 51
KUALALUMPUR 5 Mei - Seksyen 51 Akta Membaharui Undang- undang (Perkahwinandan Perceraian) 1976 wajar dikaji semula kerana ia dikhuatiri bolehmenganiaya salah satu pasangan yang memeluk Islam.

Guan Eng tidak layak bercakap kebebasan media - Gerakan
PULAUPINANG 5 Mei - Parti Gerakan sekali lagi mengecam kenyataan KetuaMenteri, Pulau Pinang, Lim Guan Eng berhubung kebebasan media dalamucapannya pada majlis sambutan Hari Kebebasan Media Sedunia di siniAhad lalu.

Dua pelajar cedera dirempuh kereta
KUALAKRAI 5 Mei - Dua daripada sekumpulan pelajar sekolah yang sedangmenunggu bas untuk pulang ke rumah cedera akibat dirempuh sebuah keretadalam kejadian di Kilometer 56.8 Jalan Kota Bharu-Gua Musang dekatKampung Keroh, hari ini.

Pelucutan jawatan Nizar
KUALALUMPUR 5 Mei - Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahu bahawapelucutan jawatan Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin sebagaiMenteri Besar Perak dibuat secara sah mengikut perlembagaan negeriPerak setelah beliau kehilangan kepercayaan majoriti anggota DewanUndangan Negeri (DUN).

Speaker DUN Perak buat hal lagi
IPOH5 Mei - Sehari selepas memohon Sultan Perak menangguhkan persidanganDewan Undangan Negeri (DUN), Speaker DUN Perak, V. Sivakumar hari ini'berdrama' lagi.

349 Ahli Majlis baru dilantik
IPOH5 Mei - Sebanyak 349 orang dari kalangan ahli pertubuhan bukan kerajaan(NGO) dan parti komponen Barisan Nasional (BN) dipilih untuk dilantiksebagai Ahli Majlis pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi tahun ini.

Terokai ilmu sains
KUALALUMPUR 5 Mei - Petrosains Sdn. Bhd. mempelawa orang ramai menerokaiilmu sains sempena Festival Hari Guru 2009 yang akan diadakan di PusatDagangan Terengganu (TTC), Terengganu bermula 14 hingga 17 Mei ini.

Arkib teruskan dokumentasi sejarah tokoh pendidikan Islam
IPOH5 Mei - Arkib Negara akan meneruskan usaha mendokumentasikan sejarahberkaitan tokoh pendidikan dan perjuangan Islam dalam mengumpulmaklumat tokoh-tokoh Islam yang berjasa kepada negara.

Potongan 15% tiket konsert Black Dog Bone
KUALALUMPUR 5 Mei - Berita gembira buat peminat kumpulan Black Dog Bone(BDB) yang belum mendapatkan tiket untuk menyaksikan konsert kumpulanitu pada 8, 9 dan 10 Mei ini.

Pasar tani kekal setiap hari
SEREMBAN5 Mei - Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) akan mewujudkankemudahan pasar tani berkonsep kekal dan beroperasi setiap hari diseluruh negara dalam tempoh pelaksanaan Rancangan Malaysia Ke-10(RMK10).

RM40j bangun tanaman integrasi untuk penanam tembakau
BACHOK5 Mei - Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi dengankerjasama syarikat-syarikat pengilang rokok memperuntukkan sejumlahRM40 juta untuk membangunkan industri tanaman integrasi secarabesar-besaran sebagai tanaman sampingan kepada tanaman tembakau.

Muzium Singapura terbit buku lukisan Latiff Mohidin
SINGAPURA5 Mei - Beberapa lukisan terpilih hasil karya artis terkenal Malaysia,Latiff Mohidin sejak empat dekad yang lepas telah dikumpul dandikeluarkan semula melalui sebuah buku oleh sebuah muzium Singapura.

Bayar zakat melalui kad debit Combi MasterCard
PUTRAJAYA 5 Mei - EONCAP Islamic Bank Bhd. mempertingkatkan fungsi kaddebit Islamik Combi MasterCard miliknya apabila menyediakan kemudahankepada pemegang kad itu bagi membayar zakat kepada Pusat Pungutan ZakatMajlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP).

Zakat pendapatan diwajibkan?
PUTRAJAYA5 Mei - Kerajaan tidak menolak kemungkinan menguatkuasakanundang-undang mewajibkan masyarakat Islam di negara ini membayar zakatseumpama sistem kutipan cukai yang dilaksanakan oleh Lembaga HasilDalam Negeri (LHDN).


RM500 juta sudah diagih untuk pembangunan
KOTAKINABALU: Datuk Seri Najib Razak mengumumkan RM500 juta daripadaperuntukan khas RM1 bilion yang disalur kepada Kerajaan Sabah tahunlalu sudah diserahkan, manakala bakinya akan diagih secepat mungkin.

'Pemimpin baik dihormati'
KOTAKINABALU: Datuk Seri Najib Razak semalam menegaskan, pemimpin yang baikadalah mereka yang dihormati dan disayangi rakyat, bukannya pemimpinyang ditakuti kerana kuasa yang dimiliki mereka.

Kekurangan, pencapaian pendidikan negara dinilai
PUTRAJAYA:Kerajaan akan mendapatkan khidmat pakar dalam dan luar negara bagimenilai dan mengkaji tahap pencapaian sistem pendidikan negara, kataTimbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sasterawan mahu jumpa Muhyiddin
KUALALUMPUR: Kalangan sasterawan dan budayawan mahu mengadakan pertemuandengan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, bagimengemukakan pandangan mereka mengenai penolakan dasar Pengajaran danPembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

Syor selesai segera isu PPSMI elak kerugian
KUANTAN:Kerajaan diminta segera mencari jalan penyelesaian pelaksanaan dasarPengajaran dan Pembelajaran Sains serta Matematik dalam Bahasa Inggeris(PPSMI) bagi mengelak sistem pendidikan negara terus menanggungkerugian.

'Hanya menteri boleh beri kata putus'
KUALALUMPUR: Kajian semula pelaksanaan dasar Pengajaran dan PembelajaranSains serta Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) akan dibuat padaperingkat dalaman dan membabitkan menteri, kata Ketua PengarahPelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom.

4 bekas pendidik terima anugerah Tokoh Guru
KUALALUMPUR: Seramai empat bekas guru akan menerima anugerah Tokoh Guru padaPerayaan Hari Guru Peringkat Kebangsaan Ke-38 yang bakal diadakan diTaman Tamadun Islam, Kuala Terengganu pada 16 Mei ini.

Malaysia komited sampai mesej Islam
KUALALUMPUR: Malaysia yang terpilih sebagai Kota Kebudayaan Islam mewakilirantau Asia, komited menyampaikan mesej kepada masyarakat antarabangsakhususnya dunia Barat, bahawa Islam bukan penyumbang kepada keganasandan berimej kasar.

Semua suspek bebas jangkitan Influenza A
KUALALUMPUR: Semua empat kes yang dimasukkan ke wad pengasingan, termasukseorang di Hospital Umum Sarawak, malam kelmarin disahkan bebasdaripada jangkitan virus influenza A atau H1N1.

Papa minta kursus induksi amah dihapus
KUALALUMPUR: Kerajaan diminta menghapuskan kursus induksi untuk pembanturumah kerana ia membebankan majikan, yang terpaksa menanggung bayaransebanyak RM120 untuk membolehkan pembantu rumah mendapat sijilkelayakan (CE) bekerja di Malaysia.

10 pemenang dalam HM hari ini
KUALALUMPUR: Sepuluh pemenang Peraduan Mudah Menang Harian Metro minggupertama siri satu, bakal menerima hadiah wang tunai RM1,000 setiapseorang.

Tiga nyaris maut kenderaan terbakar
KOTABHARU: Tiga kakitangan wanita, termasuk dua pensyarah, Kolej IslamAntarabangsa Sultan Ismail Petra (Kias) nyaris maut apabila enjinkenderaan yang dinaiki mereka, tiba-tiba meletup sebelum terbakar dekatPasir Tumboh, di sini, semalam.

Undang-undang zakat dikuat kuasa
PUTRAJAYA:Kerajaan mungkin menguatkuasa undang-undang membayar zakat sepertiLembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) yang mewajibkan pembayaran cukaipendapatan.

PTPTN dijangka defisit RM46 bilion
PUTRAJAYA:Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dijangka mengalamidefisit sebanyak RM46 bilion pada 2020 berikutan kegagalan sebahagianbesar peminjam menjelaskan hutang, sekali gus memaksa KementerianPengajian Tinggi menjalankan kajian kemampuannya memberi pinjaman padamasa depan.

Kaji semula Seksyen 51 Akta Perkahwinan dan Perceraian
KUALALUMPUR: Seksyen 51 Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan danPerceraian) 1976 perlu dikaji semula bagi memberi keadilan danmengelakkan daripada menganiaya pasangan suami isteri yang seorangdaripadanya kemudian memeluk Islam.

Rombak prosedur agih kontrak untuk Kelas F
KUALALUMPUR: Kementerian Kerjaraya mahu merombak prosedur pengagihan 10peratus kontrak oleh kontraktor Kelas A kepada Kontraktor Kelas F bagimengakhiri segala permasalahan, terutama berkaitan penetapan hargakontrak, skop kerja dan proses pemilihan.

Lagi tadika tutup kes HFMD
ALORSETAR: Sebuah lagi tadika di sini ditutup dua minggu, bermula kelmarin,berikutan kes penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) membabitkan empatmurid sebagai langkah berjaga-jaga.

200 demam, sakit sendi
POKOKSENA: Lebih 200 penduduk dari tiga kampung di Mukim Lesung dan MukimBukit Lada di sini mengalami penyakit ganjil dengan demam dan sakitsendi.

Sembilan pelajar dirempuh teksi
KUALAKRAI: Sembilan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Keroh yangmenunggu pengangkutan awam untuk pulang ke rumah, cedera termasuk empatparah, apabila dirempuh teksi haram yang terbabas selepas terbabitkemalangan dengan kenderaan pacuan empat roda di sini, petang semalam.

Kuat kuasa undang-undang wajib zakat
PUTRAJAYA:Kerajaan mungkin menguatkuasa undang-undang membayar zakat sepertiLembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) yang mewajibkan pembayaran cukaipendapatan.

No comments:

Post a Comment