Tuesday, May 5, 2009

NASIONAL : SELASA 05 MEI 2009

Mat rempit berleluasa
KUALA LUMPUR 4 Mei – Memeranjatkan! Operasi besar-besaran menanganiaktiviti lumba haram di seluruh negara selama dua hari sejak kelmarin,bukan setakat berjaya memberkas pesalah trafik malah mendapati 235daripadanya adalah remaja bawah umur.

PM: Wujudkan ikatan janji setia
PUTRAJAYA4 Mei – Datuk Seri Najib Tun Razak mengajak anggota pentadbirankerajaan dan penjawat awam mewujudkan satu bentuk perhubunganberasaskan ikatan janji kesetiaan dan komitmen padu bagi mengukuhkanpencapaian sektor berkenaan.

Image
BERSEMANGAT
Kanak-kanakdari Kelab Keselamatan Kebakaran (3K) yang segak dengan pakaian seragampasukan penyelamat menyertai perbarisan sempena sambutan Hari AnggotaBomba Sedunia 2009 di Alor Star, Kedah, semalam.

Pas tetap diterajui ulama – Nik Aziz
KOTABHARU 4 Mei – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mahutradisi jawatan presiden dan timbalan presiden dalam parti itu yangdisandang oleh golongan ulama diteruskan.

Rakan samun rakan
KUANTAN 4 Mei – Seorang penganggur sanggup menyamun rakannya sendiri di Felda Sungai Panching Timur di sini.
Hasil meja bulat ditolak
KUALALUMPUR: Kementerian Pelajaran diarah membuat kajian semula terhadappelaksanaan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains serta Matematikdalam bahasa Inggeris (PPSMI) ekoran Kabinet tidak berpuas hati denganhasil laporan Persidangan Meja Bulat PPSMI yang dibentangkan baru-baruini.

KLCI lepasi paras 1,000 mata
KUALALUMPUR: Pasaran saham tempatan semalam melonjak melepasi paras 1,000mata buat kali pertama dalam tempoh tujuh bulan berikutan beberapapetunjuk positif pemulihan ekonomi di dalam dan luar negara, sekali gusmengetepikan kebimbangan mengenai penularan wabak H1N1.TPM arah kajian PPSMI dilanjutkan
KUALA LUMPUR 4 Mei - Tan Sri Muhyiddin Yassin mengarahkan kajianmengenai dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalamBahasa Inggeris (PPSMI) dilanjutkan kerana beliau tidak berpuas hatidengan hasil kajian yang telah dibuat.

Gejala mat rempit kian berleluasa
KUALALUMPUR 4 Mei - Gejala lumba haram yang begitu sinonim dengan istilah'merempit' semakin kronik dan sikap masyarakat menuding jari kepadapihak penguat kuasa memburukkan lagi keadaan.

Bakal mekanik mati dipukul mat rempit
KUANTAN4 Mei - Hasrat seorang lelaki untuk menjadi seorang mekanik tidakkesampaian apabila dia dipukul hingga mati oleh sekumpulan mat rempitketika berehat di sebuah taman rekreasi di sini awal pagi Khamis lalu.

Pinda Akta Pengangkutan Jalan
KUALALUMPUR 4 Mei - Akta Pengangkutan Jalan perlu dipinda bagi memberi kuasamenangkap dan menghukum pesalah jalan raya bukan sahaja kepada polistetapi juga kepada pegawai Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dalam usahamengatasi masalah mat rempit.

H1N1 boleh bertukar 'garang'
PUTRAJAYA4 Mei - Seorang pakar pengimunan memberi amaran wabak selesema babiatau influenza A (H1N1) boleh bertukar 'garang' dan mengancam duniapada bila-bila masa.

Sudah bersedia tangani wabak
KUALALUMPUR 4 Mei - Kakitangan perkhidmatan kesihatan di seluruh negarasudah bersiap sedia sepenuhnya bagi menangani kebarangkalian berlakuwabak selesema babi atau influenza A (H1N1).

Itali, Ireland sah ada kes influenza A (H1N1)
KUALALUMPUR 4 Mei - Dua lagi negara, Itali dan Ireland mengesahkan ada kesselesema babi atau influenza A (H1N1), yang kini menjadikan jumlahnegara yang dilanda pandemik itu sebanyak 18 buah.

Beri kerjasama pasukan penyiasat
PASIR MAS 4 Mei - Jabatan Perkhidmatan Veterinar negeri Kelantanmeminta semua pihak memberi kerjasama sepenuhnya kepada pasukan-pasukan penyiasat dan pemantaunya untuk mengesan jangkitan selesemababi atau influenza A (H1N1) di negeri ini.


GLC 'ganggu' industri ternakan
KUALALUMPUR 4 Mei - Cadangan supaya syarikat milik kerajaan (GLC) melibatkandiri dalam industri ternakan dilihat tidak memanfaat industri berkenaandan hanya 'mengganggu' pemain industri sedia ada.

MITI teliti cadangan liberalisasi AP ayam
KUALALUMPUR 4 Mei - Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI)akan meneliti kertas cadangan meliberalisasikan lesen permit import(AP) ayam sebelum dibentangkan kepada Kabinet untuk diluluskan.

PPPM akur keputusan kerajaan
KUALALUMPUR 4 Mei - Persekutuan Persatuan Penternak Malaysia (PPPM) akurdengan cadangan kerajaan untuk menjadikan ayam barang kawalan danmeliberalisasikan lesen import (AP) bahan makanan pilihan rakyat itu.

Usaha jaga kebajikan penternak
KUALALUMPUR 4 Mei - Kerajaan perlu menggiatkan usaha membantu dan menjagakebajikan golongan penternak di negara ini bagi mengelakkan isu hargaayam yang tidak menentu terus membebankan rakyat pada masa akan datang.

40 borang tender Toyota Camry telah dijual sehingga 12 tengah hari
IPOH4 Mei - Sebanyak 40 borang tender bagi membeli 16 kereta Toyota Camry2.4V yang pernah digunakan sebagai kenderaan rasmi kerajaan negerisebelum ini dikeluarkan sehingga ia ditutup hari ini.

Bomoh: Polis akan panggil ADUN
IPOH4 Mei - Polis akan memanggil Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) TitiSerong, Khalil Idham Lim Abdullah yang menuduh Menteri Besar, DatukSeri Dr. Zambry Abdul Kadir ( gambar ) dan Barisan Nasional (BN)membenarkan dewan persidangan dimasuki bomoh untuk menjampi kerusiSpeaker.

Sivakumar mohon Sultan Perak tangguh sidang DUN
IPOH4 Mei - Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar telahmenulis sepucuk surat kepada Sultan Perak, Sultan Azlan Shah memohonsupaya persidangan DUN pada 7 Mei ini ditangguhkan ke satu tarikh lain.

Bomba: 2,843 perjawatan baru
ALOR SETAR 4 Mei - Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah meluluskan2,843 perjawatan baru kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia(JBPM) pada tahun ini bagi memperkasakan jabatan berkenaan.

JBPM lancar pelan strategik, integriti
ALOR SETAR 4 Mei - Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) hariini melancarkan buku pelan strategik dan integriti sebagai rancanganjangka masa panjang bagi meningkatkan tahap profesionalisme serta mutuperkhidmatan jabatan itu.

Lebih 67,000 maut nahas
NUSAJAYA 4 Mei - Seramai 67,100 rakyat negara ini meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya sejak 11 tahun lalu.

3,000 warga pendidikan berhimpun di TTI
PUTRAJAYA4 Mei - Sebanyak 3,000 warga pendidikan akan berkumpul di Taman TamadunIslam (TTI), Pulau Wan Man, Terengganu, sempena sambutan Hari GuruKebangsaan 2009 pada 16 Mei ini.

Mesyuarat khas bincang status agama anak
KUALALUMPUR 4 Mei - Mesyuarat khas bagi mencari penyelesaian mengenai isupenentuan status agama anak apabila ibu atau bapa memeluk agama Islamakan diadakan tidak lama lagi.

Sambutan Hari Kebangsaan berskala kecil
KUALA LUMPUR 4 Mei - Sambutan Hari Kebangsaan ke-52 terutamanya acaraperbarisan dan perarakan pada 31 Ogos, akan dikecilkan kerana ia jatuhpada bulan Ramadan.

Industri halal tempatan bernilai RM29 bilion
KUALALUMPUR 4 Mei - Industri produk makanan halal kini muncul antara sektorekonomi domestik paling pesat berkembang dengan unjuran pasarankira-kira RM29 bilion.

Image
Bekas guru lega dapat bantuan
SUNGAIPETANI 4 Mei - Seorang bekas guru agama, Sabariah Abdul Basir, 41, dariKampung Jambatan Merdeka, Tikam Batu dekat sini yang menderita penyakitbarah usus, kini mampu menarik nafas lega apabila mula mendapatperhatian pelbagai pihak.

Kes dera, bunuh: Anak-anak dihantar ke JKM
PULAUPINANG 4 Mei - Kesemua 10 anak suspek yang dituduh membunuh dan menanamanaknya sendiri di Kampung Pisang, Ayer Itam di sini, tiga tahun laluakan diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Aduan tolak insurans pihak ketiga
KUALALUMPUR 4 Mei - Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC) menerima600 aduan daripada pengguna kenderaan yang mendakwa institusi insuranstempatan enggan mengeluarkan perlindungan insurans pihak ketiga kepadakereta berusia 25 tahun ke atas sejak Oktober lalu.

Gerak dakwa pegawai GLC terlibat salah urus kewangan
SHAHALAM 4 Mei - Gerakan Anti Korupsi (Gerak) mendakwa mempunyai buktisekumpulan pegawai di sebuah syarikat milik kerajaan (GLC) di negeriini terlibat dengan salah urus kewangan mencecah RM25,000 pada Februarilalu.

Rakyat petunjuk utama KPI
PUTRAJAYA:Datuk Seri Najib Razak mengingatkan penjawat awam bahawa penilaianmuktamad petunjuk prestasi utama (KPI) kerajaan ialah apabila rakyatberpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan kepada mereka.

Sabah contoh terbaik konsep 1Malaysia: PM
KOTAKINABALU: Datuk Seri Najib Razak menyifatkan Sabah sebagai contohterbaik yang menepati konsep 1Malaysia berikutan keupayaan 45 etnik dansubetniknya hidup harmoni sejak sekian lama tanpa jurang perbezaanketara.

Negara positif wabak meningkat
KUALALUMPUR: Jumlah negara yang disahkan positif wabak Influenza A (H1N1)meningkat kepada 20 sejak kes pertama di Mexico dilaporkan akhir bulanlalu, dengan kes terbaru membabitkan El Savador (dua kes) dan Colombia(satu kes).

3 dikuarantin di Singapura
SINGAPURA:Singapura semalam mengenakan kuarantin terhadap tiga orang pada haripertama Perintah Kuarantin Dalam Negeri yang dikuatkuasakan bagimencegah penularan Influenza A (H1N1) di negara bandar raya ini.

Syor kurangkan makan ayam
KUALALUMPUR: Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) meminta orangramai mengurangkan makan ayam hanya dua kali seminggu bagi menghentikankenaikan harga di pasaran.

Abdullah dilantik Penasihat MAS
KUALALUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dilantiksebagai Penasihat Penerbangan Malaysia (MAS) berkuat kuasa 1 Mei lalu.

Muzikal Merchants of Bollywood di Istana Budaya
KUALALUMPUR: Persembahan muzikal Merchants of Bollywood yang bakalberlangsung di Istana Budaya di sini pada 14 hingga 26 Julai depanadalah persembahan pertama produksi besar dari India di Asia.

Sindiket seludup manusia menyamar jadi nelayan
KUALALUMPUR: Persatuan Nelayan Johor mendakwa sindiket penyeludupan manusiayang menggunakan perairan sekitar Teluk Ramunia dan Pengerang di negeriitu, menyamar sebagai nelayan untuk mengaburi pihak berkuasa.

Bomba lancar garis panduan pertingkat profesionalisme
ALORSETAR: Jabatan Bomba dan Penyelamat melancarkan Pelan Strategik danPelan Integriti yang menjadi garis panduan dalam meningkatkanprofesionalisme selaras dengan pelaksanaan Petunjuk Prestasi Utama(KPI) untuk menilai tahap perkhidmatan anggotanya.

Bapa rayu rawat ketumbuhan anak
SIK:Seorang bapa yang cacat penglihatan merayu orang ramai menghulurkanbantuan bagi meringankan penderitaan anak lelakinya, Mohd Amiruddin,12, yang menghidap ketumbuhan pada wajahnya dan kini semakin membesar.

Nelayan tak mampu biaya bedah anak
GELANGPATAH: Seorang nelayan pantai di bandar raya ini, yang pendapatannyatidak sampai RM20 sehari memerlukan bantuan segera bagi merawat anaknyaberusia dua tahun setengah yang disahkan mengalami kecacatan jantungsekali gus mengancam nyawa kanak-kanak berkenaan

No comments:

Post a Comment