Saturday, May 9, 2009

NASIONAL : SABTU 09 MEI 2009

ISA: 13 lagi dibebas
PUTRAJAYA 8 Mei – Selepas 36 hari Datuk Seri Najib Tun Razak dilantikPerdana Menteri dan ketika kajian terhadap Akta Keselamatan DalamNegeri (ISA) sedang giat dijalankan, 13 lagi tahanan akta itu akandibebaskan.

Meningitis: 1 mati, 3 masuk icu, 85 dikuarantin
MELAKA8 Mei – Seorang pelatih Akademi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) TiangDua, di sini, mati, tiga dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU) manakala85 lagi terpaksa dikuarantin akibat radang selaput otak (meningitis).

Image

Dadah RM254 juta dirampas
KUANTAN8 Mei - Seorang ahli perniagaan bergelar Datuk berusia 30-an ditahanberhubung kes rampasan dadah terbesar negara bernilai RM254 juta diJalan Cenderawasih, Rompin, Sabtu lalu.

Image

Tidak lagi ancam negara - Najib
KUALALUMPUR 8 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, pembebasan 13tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) termasuk tiga pemimpinkumpulan haram, Hindraf dibuat setelah kerajaan berpuas hati dan yakinmereka telah pulih serta tidak lagi mendatangkan ancaman kepada negara.

Cari titik persamaan
KUALALUMPUR 8 Mei - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mahurakyat Malaysia supaya tidak menumpukan kepada perbezaan antara satusama lain sebaliknya mencari titik persamaan di kalangan mereka.

13 lagi bebas ISA
PUTRAJAYA:Kerajaan semalam mengumumkan pembebasan 13 lagi tahanan AktaKeselamatan Dalam Negeri (ISA), termasuk tiga pemimpin BarisanBertindak Hak-Hak Hindu (Hindraf) iaitu P Uthayakumar, M Manoharan danK Vasantha Kumar.

Kecoh di DUN Perak jejas imej negara
KUALALUMPUR: Datuk Seri Najib Razak kesal dengan tindakan pembangkang yangmencetuskan kekecohan ketika persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN)Perak, kelmarin kerana ia jelas tidak menghormati undang-undang sertamemburukkan imej Malaysia.

Cemar imej institusi demokrasi negara
KUALA LUMPUR 8 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan kekecohanyang ditimbulkan pihak pembangkang semasa Persidangan Dewan UndanganNegeri (DUN) Perak semalam sebagai sesuatu yang amat memalukan danperkembangan tragik kepada demokrasi negara.

Image

Mas Selamat ditahan bawah ISA
PUTRAJAYA8 Mei - Selepas berjaya meloloskan diri dari sebuah pusat tahanan diSingapura tahun lalu, Ketua Jemaah Islamiah (JI), Mas Selamat Kastariyang sangat dikehendaki oleh kerajaan republik itu akhirnya berjayaditahan di negara ini.

Larikan diri guna pelampung - Kan Seng
SINGAPURA8 Mei - Mas Selamat Kastari yang disyaki pemimpin kumpulan militanJemaah Islamiah (JI) telah menggunakan apa sahaja alat yang bolehdijadikan pelampung untuk melarikan diri dari pantai utara Singapura keJohor Bahru.

Keganasan Mas Selamat terarah kepada Singapura bukan Malaysia
KUALALUMPUR 8 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Mas Selamat Kastariyang dikatakan pemimpin kumpulan militan Jemaah Islamiah (JI)dipercayai tidak mendatangkan ancaman kepada Malaysia dalam tempohlebih setahun dia bersembunyi di negara ini sebelum berjaya ditahan.

Promosi keindahan Islam
KUALALUMPUR 8 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, unsur kesenian Islamperlu dijadikan alat bagi mempromosikan keindahan agama Islam itusendiri di mata dunia.

Ahmad Zahid tinjau MTD, UPNM
KUALALUMPUR 8 Mei - Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidihari ini mengadakan lawatan mengejut ke Maktab Tentera Diraja (MTD) danUniversiti Pertahanan Malaysia (UPNM) yang terletak di kawasan KemSungai Besi di sini.

Pembebasan tahanan ISA bukti keadilan, hak individu terpelihara
SHAHALAM 8 Mei - Pemimpin pakatan pembangkang Selangor menyifatkanpembebasan 13 lagi tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sebagailangkah yang amat baik dalam usaha memastikan keadilan serta hakindividu sentiasa terpelihara di negara ini.

Produk halal wujud fenomena baru
KUALA LUMPUR 8 Mei - Permintaan terhadap produk dan perkhidmatan halal telah mewujudkan satu fenomena baru di peringkat global.

Isteri Manoharan, Uthayakumar ucap terima kasih
SHAHALAM 8 Mei - Isteri kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota AlamShah, M. Manoharan berterima kasih kepada kerajaan kerana membebaskansuaminya bersama 12 lagi tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)hari ini.

Image

Perintah mahkamah tidak sah - Karpal
IPOH8 Mei - Pengerusi DAP, Karpal Singh mendakwa perintah mahkamah yangdiperoleh polis untuk melarang sesiapa menghampiri 500 meter dariBangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) semasa sidang Dewan UndanganNegeri (DUN) Perak berlangsung semalam adalah tidak sah.

69 dibebas dengan jaminan
PUTRAJAYA8 Mei - Kesemua 69 individu yang ditahan kerana melanggar perintahmahkamah dan berkumpul di kawasan larangan berdekatan bangunanSetiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Perak semalam telah dibebaskan denganjaminan.

'Imej Perak tercemar'
IPOH8 Mei - Barisan Bertindak Perpaduan Melayu (BBPM) menyifatkan kekecohanyang berlaku pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak semalamsebagai satu sejarah hitam dalam politik di negeri ini.

GMP kesal sikap pembangkang
IPOH8 Mei - Gagasan Melayu Perak (GMP) kesal dengan tindakan tidak beretikawakil rakyat pakatan pembangkang kerana sengaja mencetuskan kekecohandalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, semalam.

KPDNHEP tidak tunduk
KUCHING8 Mei - Kerajaan telah memulakan rundingan dengan Persekutuan PersatuanPenternak Malaysia (PPPM) mengenai cadangan menjadikan ayam sebagaibarang kawalan.

Image

Kasut tumit tinggi bahaya - CAP
PULAUPINANG 8 Mei - Berkasut tumit tinggi memang kegemaran sebahagian besarwanita kerana selain menjadi sebahagian daripada fesyen, penampilannyaakan nampak lebih bergaya dan elegan apabila mengenakan kasut bertumittinggi.

Kesatuan Eropah terima produk perikanan Malaysia mulai 15 Mei
KUCHING 8 Mei - Produk perikanan negara kembali ke pasaran KesatuanEropah (EU) apabila enam pusat pemprosesan hasil perikanan tempatandibenarkan untuk mengeksport produk masing-masing ke negara kesatuanterbabit mulai 15 Mei ini.

Malaysia bimbang gelombang kedua selesema babi lebih dahsyat
BANGKOK8 Mei - Meskipun ASEAN dan Malaysia khususnya melakukan sepenuhpersediaan bagi menangani wabak H1N1, namun perkumpulan serantau itumahu penduduknya lebih peka serta mengambil langkah berjaga-jaga ekorankebimbangan terhadap kemungkinan berlaku gelombang kedua yang lebihdahsyat.

3 belia terpilih ke Solferino
KUALALUMPUR 8 Mei - Tiga belia dari negara ini terpilih menyertaiPerkhemahan Belia Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit MerahAntarabangsa yang diadakan di Solferino, Itali, pada 23 dan 24 Jun ini.

Image

Kelip-kelip Kg. Kuantan kian pupus
NAMAKampung Kuantan cukup terkenal. Kehadiran jutaan kelip-kelip di situmenjadikan nama habitat semulajadi serangga itu meniti di bibirpelancong yang meminati keindahan alam semulajadi.

Akta Pengangkutan Jalan dipinda
SUBANG8 Mei - Kerajaan akan meminda Akta Pengangkutan Jalan selewat-lewatnyaakhir tahun ini bagi menyekat aktiviti mat rempit yang kini menjadiancaman kepada negara.

Penghidap talasemia bertambah
KANGAR8 Mei - Kerajaan sedang merangka pelbagai program bagi mengawalpenyakit talasemia berikutan jumlah pesakit yang berdaftar di negaraini meningkat hampir sekali ganda dalam tempoh lima tahun, kataTimbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abd. Rashid Shirlin.

Image

Hadiah kembar tiga sempena Hari Ibu
KUALALUMPUR 8 Mei - Bagi setiap pasangan, cahaya mata yang dilahirkan ibaratpenyeri rumahtangga dan kelahiran itu disambut dengan penuh kegembiraandan kesyukuran terhadap pemberian tuhan.

APMM sasar 9,000 anggota menjelang 2011
KOTAKINABALU 8 Mei - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menyasarakan menambah jumlah anggotanya kepada 9,000 orang menjelang 2011berbanding hanya kira-kira 3,000 orang pada masa ini.

Konstabel tolak RM500,000 jayakan rampasan dadah
KUANTAN 8 Mei - Di sebalik tanggapan negatif segelintir pihak bahawapolis sering dikaitkan dengan gejala rasuah, seorang anggotanyamembuktikan bahawa mereka sebenarnya tidak seperti disangkakan.

Peguam berhimpun bantah tindakan polis
KUALALUMPUR 8 Mei - Hampir 200 peguam berkumpul di lobi Kompleks MahkamahJalan Duta di sini hari ini membantah penahanan lima peguam dari BiroBantuan Guaman termasuk pengerusinya, Ravinder Singh Dhalliwal,semalam.

Perak sasar 3 juta pelancong
LUMUT 8 Mei - Majlis Tindakan Pelancongan Negeri Perak (MTPNP)mensasarkan tiga juta orang pelancong bakal berkunjung ke negeri inisepanjang tahun ini.

Nelayan mahu Batu Maung diambil alih
PULAU PINANG 8 Mei - Persatuan Nelayan Pulau Pinang menggesa supayapelabuhan perikanan Batu Maung yang diuruskan oleh MalaysianInternational Tuna Port Sdn. Bhd. (MITP) diambil alih Lembaga KemajuanIkan Malaysia (LKIM) kerana MITP didakwa gagal mengurus kompleks itudengan baik.

Pesakit H1N1 terus meningkat
KUALALUMPUR 8 Mei - Kes wabak selesema babi (H1N1) yang dilaporkan diseluruh dunia terus meningkat kepada 2,371 kes dengan 44 kematian iaitubertambah 478 kes berbanding hari sebelumnya.

Lelaki bebas H1N1
KUALA LUMPUR 8 Mei - Seorang lelaki yang dikuarantin di Hospital RajaPerempuan Zainab II (HRPZ II) kelmarin kerana disyaki menghidapselesema babi (H1N1) disahkan negatif.

Kaji kos operasi ayam dulu
KUALA LUMPUR 8 Mei - Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA)mencadangkan kerajaan mengkaji kos operasi menternak dan pengeluaranayam tempatan sebelum membuat keputusan mewujudkan stok penimbal danpermit import (AP) ayam bulat.'Elak perbezaan, cari persamaan'
KUALALUMPUR: Datuk Seri Najib Razak mahu rakyat Malaysia supaya tidakmenumpukan kepada perbezaan antara satu sama lain, sebaliknya mencarititik persamaan di kalangan mereka.

Kedudukan strategik rapat jurang Islam, agama lain
KUALALUMPUR: Malaysia berada dalam kedudukan strategik bagi memainkanperanan merapatkan jurang antara masya-rakat Islam dan bukan Islamdalam konteks global berikutan pengalamannya, kata Datuk Seri NajibRazak.

Industri koko perlu hasil produk inovatif, berkualiti
KUALALUMPUR: Kerajaan mahu pengusaha yang terbabit dalam pelbagai sektorberasaskan industri koko meningkatkan inisiatif untuk menghasilkanproduk inovatif dan berkualiti tinggi bagi memenuhi permintaan komoditiitu yang semakin meningkat.

Muhyiddin sedia bincang isu PPSMI
KUALALUMPUR: Timbalan Perdana Menteri akan bertemu beberapa pertubuhan bukankerajaan (NGO) termasuk kalangan sasterawan dan budayawan bagimembincangkan isu dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematikdalam bahasa Inggeris (PPSMI).

Mas Selamat berjaya diberkas
PUTRAJAYA:Pemimpin Jemaah Islamiah (JI) Singapura, Mas Selamat Kastari yangberjaya ditangkap pihak berkuasa Malaysia kini ditahan di bawah AktaKeselamatan Dalam Negeri (ISA) untuk siasatan lanjut.

Najib puji kecekapan polis tahan ketua JI
KUALALUMPUR: Kerajaan Singapura gembira dengan kejayaan Polis DirajaMalaysia (PDRM) menahan Mas Selamat Kastari, yang disyaki pemimpinkumpulan militan Jemaah Islamiah (JI) di republik itu, kata Datuk SeriNajib Razak.

Kaji ubah akta bendung kes ragut
KUALALUMPUR: Jawatankuasa Reformasi Undang-Undang di Jabatan PerdanaMenteri, akan melihat keperluan mengubah suai perundangan sedia adabagi memastikannya lebih berkesan dalam membendung jenayah ragut yangkini semakin serius hingga mengakibatkan kematian mangsa.

Empat disah bebas virus H1N1
KUALALUMPUR: Empat pesakit yang dimasukkan ke wad pengasingan untuk siasatandan pemerhatian di Hospital Sungai Buloh, Selangor kelmarin disahkannegatif terhadap Influenza A (H1N1).

Video klip hina azan didedah
GEORGETOWN:Seorang pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM) semalam membuatlaporan polis berhubung rakaman video klip dalam laman Youtube yangmenghina Islam dengan mempersenda azan.

Gelatin halal daripada kelapa sawit: Rosmah
KUALALUMPUR: Kelapa sawit boleh dijadikan sumber gelatin halal untukpelbagai produk berikutan hanya satu peratus pengeluaran gelatin duniaadalah daripada sumber halal.

Firma tempatan kesan DNA babi
KUALALUMPUR: Malaysia mencatat sejarah apabila sebuah syarikat tempatanberjaya mencipta sejenis alat mengesan asid deoksiribonukleik (DNA)babi dalam makanan dan bukan makanan yang pertama di dunia.

Forum cari pendekatan atasi jenayah jalanan
KUALALUMPUR: Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (YPJM) akan mengadakanprogram termasuk forum untuk mendapatkan input daripada pelbagai pihakmengenai cara terbaik untuk membendung jenayah ragut yang kini semakinberleluasa.

Pembebasan ISA bukti kerajaan prihatin penderitaan keluarga
SHAHALAM: Isteri M Manoharan, S Pushpaneela berterima kasih kepada kerajaanterutama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kerana membebaskansuaminya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kota Alam Shahdari tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), dalam tempoh terdekatini.

No comments:

Post a Comment