Saturday, May 2, 2009

NASIONAL : SABTU 02 MEI 2009

Penternak berdegil
KUALA LUMPUR 1 Mei – Harga ayam tidak akan diturunkan - itulahpendirian Persekutuan Persatuan Penternak Malaysia (PPPM) walaupundidesak oleh pelbagai pihak termasuk kerajaan.

Image
Dua maut nahas tiga kereta
KUALALUMPUR 1 Mei – Perjalanan lima sekeluarga dari Pahang ke ibu negarabagi menghadiri majlis pertunangan berakhir dengan tragedi apabila duadaripada mereka terbunuh selepas terbabit dalam kemalangan awal pagiini.

Turunkan harga ayam
KUALALUMPUR 1 Mei - Orang ramai mendesak Persekutuan Persatuan PenternakMalaysia (PPPM) menurunkan harga runcit ayam di pasaran yang kinimembebankan mereka.

JPJ sita kenderaan tiada cukai jalan
SEREMBAN1 Mei – Jika sebelum ini, mana- mana pesalah lalu lintas hanyadikenakan tindakan saman atau kompaun oleh agensi penguatkuasa namunberhati-hati kerana selepas ini, kenderaan pemilik yang menyalahiperaturan mungkin akan disita.

Peraturan kerja separuh masa dijangka diguna pakai
MELAKA1 Mei - Kementerian Sumber Manusia menjangkakan peraturan kerjasambilan atau Kerja Separa Masa untuk kakitangan awam dan swasta yangbekerja selepas waktu kerja biasa dapat dilaksanakan pada bulan depan.


Ibu, adik maut depan mata
KUALALUMPUR: Mayat ibu yang terbujur kaku dan percikan darah dari kepalaadiknya yang terkulai, menyebabkan Mohd Fikri Jaafar, 10, trauma danmenangis tak henti-henti sepanjang hari.

Najib hargai jasa pekerja

KUALALUMPUR: Datuk Seri Najib Razak mengucapkan terima kasih kepada seluruhmasyarakat pekerja Malaysia sempena sambutan Hari Pekerja, semalamkerana sumbangan mereka terhadap pencapaian sosial dan ekonomi negarayang dianggapnya sebagai luar biasa.Image
Tun Abdul Rahman sambung tugas Yang Dipertua Pulau Pinang
PULAU PINANG 1 Mei - Tun Abdul Rahman Abbas hari ini mengangkat sumpahsebagai Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang bagi penggal ketiga.

5,000 diberhenti dapat kerja
SEREMBAN1 Mei - Kira-kira 5,000 daripada 27,000 pekerja yang diberhentikansejak Februari lalu telah mendapat pekerjaan baru bulan lepas, kataMenteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S.Subramaniam.

Pegawai TUDM meninggal
SUBANG1 Mei – Hasrat seorang pegawai Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM)untuk pulang ke tanah air lusa, sebaik tamat tugas selama setahun dibawah panji Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tidak kesampaianapabila meninggal dunia di Kinshasha, Congo, pada pukul 6 petang waktutempatan semalam.

Saringan ketibaan ditingkat
KUALALUMPUR 1 Mei - Jabatan Imigresen bekerjasama dengan KementerianKesihatan menggiatkan saringan bagi menyekat penyebaran wabak selesemababi (H1N1) di semua pintu masuk negara.

Semua penumpang lepasi saringan
PUTRAJAYA1 Mei - Kesemua 829 penumpang daripada 16 penerbangan antarabangsa yangmenerima saringan influenza di pintu masuk negara semalam tidakmenunjukkan tanda-tanda demam.

Selesema babi kini dirujuk influenza A
KUALALUMPUR 1 Mei - Kementerian Kesihatan mulai sekarang akan merujuk wabakselesema babi sebagai influenza A (H1N1) seperti yang ditetapkan olehPertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Ladang ternakan moden elak wabak
KUALALUMPUR 1 Mei - Sistem ladang ternakan babi moden perlu dibina segerasupaya risiko penyakit berkaitan haiwan itu tidak menjejaskan orangramai.

Menteri jawab doktor merintih
KUALALUMPUR 1 Mei - Kes rintihan seorang doktor yang terlalu penat akibatmenjalankan tugas panggilan aktif ( on call ) melebihi 24 jam tanpahenti jarang berlaku di hospital kerajaan.

Aduan kurang doktor Hospital Gerik disiasat
IPOH1 Mei - Dakwaan yang mengatakan pesakit di sebuah hospital di negeriini terpaksa menunggu lama untuk mendapatkan rawatan kerana kekurangandoktor akan disiasat sebaik sahaja menerima aduan rasmi.

Kabinet tangguh sementara kenaikan levi berganda
KUALA LUMPUR 1 Mei - Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S.Subramaniamberkata, Kabinet telah memutuskan untuk menangguhkan sementarapelaksanaan levi berganda ke atas pekerja asing sehingga keadaanekonomi pulih.

1.2 juta bayar cukai guna e-Filing
KUALALUMPUR 1 Mei - Sebanyak 1,257,539 rakyat Malaysia menggunakan sisteme-Filing Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) bagi tujuan taksiran danpembayaran cukai pendapatan masing-masing sehingga tengah malam tadi.

Kedah terus pilih Proton Perdana
ALORSETAR 1 Mei - Kerajaan negeri Kedah akhirnya memilih untuk tetapmembeli kereta Perdana V6 Executive sebagai kereta rasmi Exco danpegawai kanannya menggantikan kereta jenama sama yang telah rosak.

Ganesan Speaker baru DUN Perak
IPOH1 Mei - Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungkai, Datuk R.Ganesan telah dicadangkan untuk dilantik sebagai Speaker Dewan UndanganNegeri (DUN) Perak yang baru.

Sivakumar dakwa SUK campur urusan DUN
IPOH1 Mei - Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumarmendakwa Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Perak, Datuk Dr. Abdul RahmanHashim mencampuri urusan DUN apabila mengeluarkan arahan melarang mediamembuat liputan persidangan DUN Perak pada 7 Mei ini.

DAP bantah larangan ke atas media
IPOH1 Mei - DAP Perak membantah arahan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK)Perak, Datuk Dr. Abdul Rahman Hashim melarang media membuat liputansidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak dan mengawal bangunan DUNselama enam hari bermula 7 Mei ini.


Pelajar IPTA kritik kerajaan bukan propembangkang
KUALA LUMPUR 1 Mei - Masyarakat perlu mengikis tanggapan bahawa pelajardi institusi pengajian tinggi (IPT) yang mengkritik dasar kerajaansebagai propembangkang.

Sediakan peruntukan khas
KUALALUMPUR 1 Mei - Kerajaan disaran menyediakan satu peruntukan khas bagitujuan pembelian buku-buku berbentuk umum untuk diletakkan diperpustakaan awam dan desa di seluruh negara.

Kompaun serta-merta guna laluan kecemasan
KUALALUMPUR 1 Mei - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan mengenakan kompaunmaksimum serta-merta sebanyak RM300 kepada pemandu yang menyalahgunakanlaluan kecemasan sama ada di lebuh raya atau laluan biasa.

Image
Tiga pelajar dakwa dipukul guru
KUALA TERENGGANU 1 Mei - Gara-gara dituduh tidak memberi perhatiandalam kelas, tiga pelajar perempuan berusia 17 tahun sebuah sekolahmenengah di Chendering di sini mendakwa dipukul oleh guru di kepala danleher, semalam.

YDP MDKL meninggal dunia
SHAHALAM 1 Mei - Yang Dipertua Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL), Mohd.Ahir Zawawi (gambar) meninggal dunia selepas mengadu sesak nafasselepas majlis perasmian Pertandingan Kapal Terbang Luncur Jugra 2009di Bukit Jugra, Kuala Langat, petang ini.

Usahawan wanita rentung
JOHOR BAHRU 1 Mei - Seorang usahawan wanita, Hazizah Haiyon, 37, sempatmembeli insurans nyawa untuk dirinya dan tiga orang anak pada MingguAmanah Saham Malaysia (MSAM) 2009 yang berakhir di Johor pada Isninlalu.

Image
11 rumah musnah dijilat api
JELI1 Mei - Sebanyak 11 buah rumah termasuk dua kedai musnah dalamkebakaran yang melibatkan kerugian lebih setengah juta di Kampung AyerLanas dekat sini pagi ini.

'Semua persiapan sambut bayi sulung hangus'
JELI1 Mei - "Saya tidak tahu dari mana hendak dapat duit lagi untuk belikeperluan bersalin. Semua persiapan yang saya lakukan musnah apabilarumah saya hangus."

Lagi mayat bot karam dikesan
JOHORBAHRU 1 Mei - Mayat seorang lelaki dipercayai mangsa bot karam diperairan Teluk Ramunia pada Isnin lalu, dikesan oleh sebuah kapaldagang tempatan di Tanjung Setapa, dekat sini hari ini.

Image
Tomok jutawan OIAM3
SHAHALAM 1 Mei - Penyanyi kumpulan New Boyz, Tomok muncul peserta lelakipertama menjuarai pertandingan nyanyian, One In A Million 3 ( OIAM3 )pada konsert minggu terakhir program TV realiti itu di Stadium Malawatidi sini malam ini.

Image
Diana, Suki, Alif jalani latihan menembak
KUALALANGAT 1 Mei - Selepas sebulan menjalani Program Latihan Khidmat Negara(PLKN), pelakon Diana Dianelle, juara program realiti One In A Million(OIAM), Suki atau Low Sook Yee dan finalis OIAM, Aliff atau MuhammadAliff Mohd. Satar hari ini memulakan latihan pengendalian senjata apiM-16.

Image
Derita keluarga Sabariah
SUNGAIPETANI 1 Mei - Seorang bekas guru agama, Sabariah Abd. Basir, 41, dariKampung Jambatan Merdeka, Tikam Batu dekat sini, hanya mampu menangismenahan sakit berikutan penyakit barah usus yang dihidapinya sejaksetahun lalu.

Mangsa tsunami dapat rumah baru
KEPALA BATAS 1 Mei – Selepas hampir lima tahun menunggu, 64 mangsatsunami di perkampungan nelayan Kuala Muda akhirnya menerima kuncirumah baru masing-masing di penempatan semula Desa Kuala Muda di sini.

Dua ahli muzik rancang jalan KL-Melaka
KUALALUMPUR 1 Mei – Dya Singh, seorang ahli muzik kaum Sikh yang kinimenetap di Melbourne, Australia dan Vic Briggs (kini Vikram Singh),bekas anggota kumpulan pop pada tahun 60-an ‘The Animals’, akanberjalan dari Kuala Lumpur ke Melaka mulai 15 Mei ini untukmempromosikan ‘The great outdoors of Malaysia’.

Image
RM25,000 bantu mangsa Nargis
KUALA LUMPUR 1 Mei - Sejumlah RM25,000 berjaya dikumpul olehkanak-kanak pelarian etnik Kachin yang menetap di Malaysia melaluijualan buku My Beautiful Myanmar untuk disalurkan kepada mangsa TaufanNargis di negara berkenaan.

Pesawat UAV ditemui
MERSING 1 Mei - Sekumpulan nelayan terkejut apabila objek terapung diperairan Pulau Aur dekat sini yang pada mulanya disangka bangkai ikanrupa-rupanya sebuah pesawat tanpa pemandu (UAV).

Wataniah tiada kaitan undi pos - Latiff
KUALA LUMPUR 1 Mei - Sasaran Kementerian Pertahanan melahirkan 600,000anggota tentera wataniah di seluruh negara tiada kaitan dengan isu undipos kononnya bagi memastikan kemenangan Barisan Nasional (BN) padapilihan raya umum akan datang.

Masa depan negara terancam
IPOH1 Mei - Masa depan umat Islam di negara ini kian terancam keranawujudnya kumpulan tertentu yang secara terbuka membuat pelbagai desakanmembelakangkan kepentingan agama atas nama hak asasi manusia.

Murid bertempiaran sekolah dihempap pokok
KUANTAN 1 Mei – Gempar akibat ribut. Bangunan sekolah pula dihempap sebatang pokok sena.

Pencarian Kacak Bergaya 2009 tawar hadiah menarik
KUALALUMPUR 1 Mei - Akhbar terbitan Kumpulan Utusan, Mingguan Malaysia akanmenganjurkan Pencarian Kacak Bergaya Pancaindera 2009 dengan menawarkanhadiah keseluruhan bernilai RM44,200 kepada pemenang pada 9 Mei ini.


599 majikan gagal carum kena tindakan
KUALALUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sudah mengambil tindakanterhadap 599 majikan yang gagal mencarum untuk pekerja mereka sepanjangtahun lalu dengan menfailkan 527 kes sivil dan 3,112 kes jenayah.

Pengguna e-filing naik 30 peratus
KUALALUMPUR: Pembayar cukai taksiran pendapatan yang menggunakan sisteme-filing meningkat sehingga 30 peratus berbanding tahun lalu menjadikanjumlahnya kini melebihi satu juta pengguna.

Kenaikan levi berganda ditangguh sementara
KUALALUMPUR: Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam, berkata Kabinetmemutuskan menangguhkan sementara pelaksanaan levi berganda ke ataspekerja asing sehingga keadaan ekonomi pulih.

Kaji kerja separa masa hampir siap
MELAKA:Kerajaan akan mengeluarkan Peraturan Kerja Separa Masa dalam tempohterdekat bagi membolehkan pekerja dalam sektor perkhidmatan awam danswasta di negara ini melakukan kerja separuh masa tanpa menghadapisebarang masalah.

5,000 individu diberhenti dapat pekerjaan semula
SEREMBAN:Kira-kira 5,000 daripada 27,000 pekerja yang diberhentikan sejakFebruari lalu sudah mendapat pekerjaan bulan lalu, sama ada bekerjasemula di tempat lama atau mendapat kerja baru.

Cuepacs minta tambah jawatan rendah
MELAKA:Cuepacs meminta kerajaan mempertimbangkan penambahbaikan beberapajawatan rendah dalam sektor perkhidmatan awam di negara ini dalam usahamenjamin kebajikan pekerja terbabit terbela.

MTUC harap bertemu PM isu tuntutan
KUALALUMPUR: Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) berharap dapatmengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd NajibRazak dalam tempoh terdekat bagi membincang dan menyelesaikan tuntutangolongan pekerja.

'Pastikan kesihatan baik sebelum ke luar negara'
KUALALUMPUR: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), semalam, menasihatkan orangramai yang mengalami tanda jangkitan penyakit seperti demam, batuk,selsema dan sakit tekak untuk menangguhkan perjalanan ke luar negarasehingga mereka benar-benar pulih.

KDN ambil langkah keselamatan
KUALALUMPUR: Kementerian Dalam Negeri (KDN) melalui Jabatan Imigresen sudahmengambil langkah keselamatan dan memberi kerjasama sepenuhnya kepadaKementerian Kesihatan dalam mengekang penularan wabak Influenza A atauH1N1 (selesema babi) di semua pintu masuk negara.

WHO arah selesema babi dirujuk Influenza A
KUALALUMPUR: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), semalam, mengarahkanpenggunaan nama selesema babi (swine flu) digantikan dengan Influenza A(H1N1) berkuatkuasa serta-merta bagi mengelakkan kekeliruan masyarakat.

Tongkang dilarikan lanun ditemui
KUALALUMPUR: Sebuah tongkang yang dipercayai dilarikan lanun bersama tujuhkrew bot tunda termasuk tiga rakyat negara ini di perairan Vietnam,ditemui semula baru-baru ini, namun tiada seorang pun krew berkenaanberjaya dikesan.

Pelajar UiTM maut, rakan parah dalam nahas
SHAHALAM: Seorang pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) maut, manakalarakannya patah kaki kanan selepas kereta yang mereka naiki terbabas danmerempuh pembahagi jalan dalam satu kemalangan di Lebuhraya Persekutuandi sini, pagi semalam.

Peniaga tudung rentung Mercedes CLK terbakar
KULAIJAYA:Isteri kepada pengusaha Otak-Otak Kempas, rentung apabila keretaMercedes CLK yang dipandunya terbakar dalam satu kemalangan diKilometer 25.2, Lebuh Raya Utara-Selatan, arah Johor Bahru, di sini,awal pagi semalam.

Kelulusan visa diperketat
KUALALUMPUR: Jabatan Imigresen akan memperketatkan kelulusan visa kepadarakyat beberapa negara seperti Afghanistan, Pakistan dan Iraq bagimenangani masalah segelintir rakyat negara itu menjadikan Malaysiasebagai transit ke Indonesia, sebelum ke Australia untuk mendapatkansuaka politik.

Kerjasama pantau perairan
KUALALUMPUR: Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, berkata polis tidakakan membiarkan rakyat asing menggunakan perairan negara ini untuk kenegara lain dengan cara yang salah di sisi undang-undang.

3 artis ikuti latihan menembak
BANTING:Tiga artis remaja, Diana Danielle, Suki dan Alif Satar teruja menjalanilatihan menembak di Lapang Sasar Batu Hampar, Bukit Jugra, di sini,semalam.

Surat tawaran IPTA mulai Isnin
KUALALUMPUR: Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang memohon kemasukanke institusi pengajian tinggi awam (IPTA), boleh mencetak surat tawaranmelalui laman web IPTA mulai Isnin ini.

Pantai Barat alami pulau bandar haba
KUALALUMPUR: Kepanasan luar biasa yang berlaku di kebanyakan bandar utamanegara, khususnya di Pantai Barat Semenanjung ketika ini adalah kesanpemanasan global dan perubahan tiupan angin monsun.

Tomok juara OIAM musim ketiga
SHAHALAM: Tomok dari Kuala Lumpur menjadi artis lelaki pertama membawapulang RM1 juta apabila dipilih juara One In A Million (OIAM) musimketiga pada pertandingan akhir program realiti yang diadakan di StadiumMalawati, di sini, malam tadi.

Dua pemuzik ajak berjalan ke Melaka
KUALALUMPUR: Dya Singh, ahli muzik berbangsa Sikh yang menetap di Melbourne,Australia dan Vic Briggs (Vikram Singh), bekas anggota kumpulan pop60-an The Animals akan berjalan dari Kuala Lumpur ke Melaka mulai 15Mei ini untuk mempromosikan The great outdoors of Malaysia.

Doktor tak tahan beban kerja dinasihat berhenti
KUALALUMPUR: Doktor yang merungut atau tidak tahan dengan bebanan kerjatambahan berikutan kekurangan doktor di hospital kerajaan ketika ini,dinasihatkan supaya berhenti kerja.

No comments:

Post a Comment