Friday, May 29, 2009

NASIONAL : JUMAAT 29 MEI 2009

Image
Ekonomi dijangka pulih – PM
PUTRAJAYA 28 Mei – Pelaksanaan Pakej Rangsangan Ekonomi kini mulamenunjukkan kesan positif dan diyakini mampu memulihkan ekonomi negarapada penghujung tahun ini, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Calon SPM dihad ambil 10 subjek
SEREMBAN28 Mei – Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kerajaan telah memutuskancalon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mulai tahun depan tidak lagi bolehmengambil lebih daripada 10 mata pelajaran.

Kabinet arah kekejaman komunis diceritakan
KUALALUMPUR 28 Mei - Kabinet mengarahkan pihak-pihak berwajib menulis semulasejarah kedurjanaan komunis dengan memperincikan pembunuhan dan jenayahyang dilakukan agar generasi sekarang memahami mengapa Parti KomunisMalaya (PKM) serta pemimpinnya tidak harus diagungkan.

PM terkejut kekejaman ah long
PUTRAJAYA28 Mei – Datuk Seri Najib Tun Razak yang terkejut dengan pendedahankekejaman ah long ke atas peminjam mereka, mengarahkan pihak berkuasabertindak segera ke atas kumpulan ceti haram tersebut.

Najib lawat Korea 1, 2 Jun
KUALALUMPUR 28 Mei – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan mengetuaidelegasi Malaysia ke Sidang Kemuncak Peringatan ASEAN-Korea Selatan diPulau Jeju pada 1 dan 2 Jun.

Ibu bapa alami tekanan perlu jalani kaunseling - Rosmah
BANGI28 Mei - Ibu bapa atau penjaga yang gagal mengawal emosi akibat tekananyang dihadapi perlu menjalani sesi kaunseling demi menjaga keharmoniandi dalam institusi kekeluargaan.
2 mati, 5 tertimbus bangunan runtuh
PETALINGJAYA: Dua maut dan dua parah, manakala lima lagi masih tertimbus dalamruntuhan bangunan empat tingkat yang pernah menempatkan JayaSupermarket di Seksyen 14 di sini, petang semalam.

SPM had 10 subjek
SEREMBAN:Mulai tahun depan, calon Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM) hanyadibenarkan mengambil maksimum 10 mata pelajaran, kata Timbalan PerdanaMenteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.


Image
Memperkasa pendidikan negara
SEREMBAN 28 Mei - Kerajaan serius melaksanakan Dasar PendemokrasianPendidikan dengan memberikan layanan yang saksama di antara kawasanluar bandar dan bandar termasuk Semenanjung dengan Sabah dan Sarawak.

Enstek diharap dapat lahirkan ilmuwan
SEREMBAN28 Mei - Kompleks Pendidikan Bandar Enstek, Nilai dekat sini diharapakan dapat melahirkan golongan ilmuwan dalam bidang pendidikan bagimemperkasakan masa hadapan negara.

'Tiada faedah bawa pulang'
KUALALUMPUR 28 Mei - Desakan beberapa pihak tertentu termasuk partipembangkang supaya kerajaan membenarkan bekas pemimpin Parti KomunisMalaya (PKM), Chin Peng pulang ke Malaysia tidak akan memberi sebarangfaedah malah akan menyebabkan kesan negatif kepada rakyat.

Hock Nan jelaskan kenyataannya
PULAU PINANG 28 Mei - Pengerusi Gerakan Pulau Pinang, Datuk Dr. TengHock Nan yang menerima kritikan hebat kerana meminta kerajaanmembenarkan pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng pulang ketanah air menjelaskan, kenyataannya itu hanya dibuat atas dasarkemanusiaan.

Raja Muda kecewa cubaan bawa pulang Chin Peng
KANGAR 28 Mei - Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin PutraJamalullail kecewa dengan cubaan pihak tertentu yang cuba membawa masukmusuh negara termasuk pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng kenegara ini.

Hentikan kegiataan jejaskan negara
KUALA LUMPUR 28 Mei - Sebarang unsur tulisan atau pendapat yang bolehmencetuskan ketidakharmonian dalam negara, khususnya untuk menghidupkankembali fahaman komunisme adalah menyalahi undang-undang di negara ini.

Agenda terancang hapus Raja Berperlembagaan
IPOH28 Mei - Tindakan pihak tertentu mendesak kerajaan membenarkan pemimpinParti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng pulang semula ke Malaysiadikhuatiri mempunyai agenda terancang untuk menghapuskan sistem RajaBerperlembagaan.

Image
Dua maut, 5 tertimbus Jaya Supermarket runtuh
PETALINGJAYA 28 Mei – Dua buruh warga Indonesia maut, manakala lima lagidikhuatiri masih tertimbus apabila bangunan pusat beli belah JayaSupermarket setinggi enam tingkat di Seksyen 14 di sini runtuh ketikakerja-kerja mengubah suai dilakukan.

Kes penderaan kanak-kanak meningkat
PETALINGJAYA 28 Mei - Kes penderaan kanak-kanak di negara ini semakinmembimbangkan dengan sejumlah 2,780 kes baru dilaporkan JabatanKebajikan Masyarakat (JKM) pada tahun lalu.

Budaya pinjam wang membimbangkan - Shafie
KUALALUMPUR 28 Mei - Budaya meminjam wang melalui saluran tidak betul dikalangan rakyat Malaysia berada pada tahap membimbangkan, kata MenteriKemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Shafie Apdal.

100,000 dicengkam ah long
KUALALUMPUR 28 Mei - CUEPACS hari ini menggesa institusi kewanganmenyediakan peruntukan khas bagi memberi pinjaman peribadi kepadapetugas awam yang terperangkap dengan pinjaman wang ah long.

'Harap dia berubah dan tidak pinjam lagi'
KUALA LUMPUR 28 Mei - "Saya nasihatkan dia supaya tidak pinjam pada ahlong lagi. (Perbuatan) itu berbahaya kerana nyawa menjadi taruhan."Begitu luahan isteri mangsa ah long yang hanya mahu dikenali sebagaiLee.

Batal lesen pemberi pinjaman wang berlesen ala ah long
KUALALUMPUR 28 Mei - Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan tidak akanteragak-agak menggantung atau membatalkan lesen pemberi pinjaman wangberlesen yang mengamalkan corak perniagaan ala ceti haram atau ah long.

RM1 juta bantu mangsa banjir
HULULANGAT 28 Mei - Kerajaan hari ini menyalurkan sumbangan bernilai RM1juta kepada 1,000 keluarga mangsa banjir di 16 kawasan sekitar kawasanini dan Cheras yang terjejas pada 13 Mac lalu.

KL tertinggi kes gores, menang
PETALINGJAYA 28 Mei - Kuala Lumpur mencatat kes penipuan gores dan menangtertinggi sepanjang tahun lalu iaitu sebanyak 481 kes.

Penyimpanan data, rekod dalam digital akan diperkenal
KOTA KINABALU 28 Mei - Sistem e-mahkamah di negara ini akan dimantapkanlagi apabila penyimpanan data dan rekod dalam bentuk digitaldiperkenalkan.

Tidak guna bahasa rojak
KUALALUMPUR 28 Mei – Radio Televisyen Malaysia (RTM) tidak akan menggunakanbahasa rojak dalam setiap iklan penyiarannya, kata Ketua PengarahPenyiarannya, Datuk Ibrahim Yahya.

Taman bunga bertaraf dunia di Malaysia
KUALALUMPUR 28 Mei - Malaysia akan mewujudkan taman dan kebun bunga bertarafdunia seperti taman bunga tulip di Belanda dan Perancis sebagai produkterbaru pelancongan.

Bukan salah Mahkamah Syariah
KUALA LUMPUR 28 Mei - Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk JamilKhir Baharom (gambar) menafikan dakwaan sesetengah pihak bahawakelemahan pentadbiran mahkamah sebagai punca kepada kes penceraiansecara fasakh, banyak tertunggak di Mahkamah Syariah.

H1N1: Tujuh kena kuarantin rumah
PUTRAJAYA 28 Mei - Tujuh orang lagi dikenakan kuarantin rumah selepasberinteraksi dengan pesakit virus influenza A (H1N1) dari Singapura danTaiwan.

Ambil iktibar kezaliman along: Najib
PUTRAJAYA:Datuk Seri Najib Razak mahu semua pihak supaya mengambil iktibardaripada kisah kezaliman along terhadap peminjam yang gagal melunaskanhutang mereka dan mengelak meminjam wang dengan ceti haram itu.

PM ketuai delegasi ke Pulau Jeju
KUALALUMPUR: Datuk Seri Najib Razak akan mengetuai delegasi negara ke SidangKemuncak Peringatan Asean-Korea Selatan di Pulau Jeju pada Isnin danSelasa ini.

'Batu-batu jatuh macam hujan'
PETALINGJAYA: "Saya melihat satu bongkah konkrit yang sangat besar menghempaprakan saya serta jentolak yang dipandunya ketika saya larimenyelamatkan diri," kata Andy, 30, seorang buruh yang terselamat dalamkejadian bangunan empat tingkat runtuh di Jalan Semangat, Seksyen 14 disini, petang semalam.

JKR siasat punca runtuh
PETALINGJAYA: Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk SeriLajim Ukin, berkata siasatan awal mendapati runtuhan bangunan empattingkat yang dalam proses pengubahsuaian di Seksyen 14, di sini semalamberpunca daripada bebanan berlebihan di bahagian atas bangunan itu.

Polis perangi kegiatan along hingga akar umbi
KUALALUMPUR: Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan mengarahkan dua jabatandi bawahnya menggembleng tenaga untuk melumpuhkan kegiatan along yangsemakin berani dan kejam ke atas mangsa yang gagal melunaskan pinjaman.

Firma pinjaman berlesen dipantau
KUALALUMPUR: Syarikat pinjaman wang berlesen yang didapati bersalah termasukbertindak seperti along akan menghadapi tindakan penggantungan danpembatalan lesen.

Suami hilang sejak April disangka mati
KUALALUMPUR: "Saya sangka suami sudah mati kerana dia langsung tidak pulangke rumah dan gagal dihubungi sejak 7 April lalu," kata isteri kepadaseorang mangsa dirantai, dikurung dan didera along ketika ditahan dalam'lokap' di Seri Kembangan, dekat sini, kelmarin.

100,000 peminjam ketakutan
KUALALUMPUR: Cuepacs mendedahkan kira-kira 100,000 kakitangan awam hidupdalam ketakutan selepas diburu kumpulan along kerana gagal melunaskanpinjaman mereka.

Tiga suspek direman empat hari
KUALALUMPUR: Tiga along yang ditahan berhubung kes mengurung tiga peminjammereka secara kejam di sebuah rumah kedai di Jalan PBS 14/2,Perindustrian Bukit Serdang, dekat sini, kelmarin, direman empat haribagi membantu siasatan.

9 Melayu antara 40 terkaya di Malaysia
KUALALUMPUR: Bilangan hartawan Melayu dalam senarai '40 Individu Paling Kayadi Malaysia Forbes Asia' bagi tahun ini meningkat kepada sembilanberbanding lapan tahun lalu dengan nilai aset terkumpul mereka mencecahAS$2.603 bilion (RM9.132 bilion).

'Chin Peng bawa sengsara'
KUALALUMPUR: Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Syed SirajuddinJamalullail kecewa dengan tindakan segelintir pihak yang berhasratmembawa pulang bekas pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng kenegara ini.

Ibu bapa perlu dapat kaunseling
BANGI:Ibu bapa yang tidak mampu membendung perasaan marah serta mengawaltekanan perlu meminta bantuan pakar termasuk menghadiri sesi kaunselingbagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku, kata isteriTimbalan Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Ada pihak cuba buruk nama UiTM
SHAHALAM: Universiti Teknologi Mara (UiTM) bersedia menghadapi samandikemukakan seorang penuntutnya yang mendakwa kecuaian universiti itumenyebabkannya nyaris dirogol ketika mandi dalam bilik air kolej.

'Dia masih isteri saya'
KUALALUMPUR: "Dia masih isteri saya buat masa ini. Bagaimanapun apa yangbakal berlaku kemudian hari, sama ada saya ingin memulakan hidup baruatau meneruskan kehidupan lama, tunggu saja keputusannya 2 Jun nanti,"kata penceramah bebas dan penyanyi, Akhil Hayy.

Wanita undur kereta gilis anak
KUALALUMPUR: Kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun mati selepas digiliskereta yang diundur ibunya ketika mahu meletakkan kenderaan itu ditempat letak kereta Jalan 25/70A Sri Hartamas di sini, semalam.

Menteri jamin siasat kes dera sebulan
PETALINGJAYA: Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dijangka mengambil masasebulan untuk menyiasat kes kanak-kanak lelaki berusia lima tahun yangdipercayai didera ibunya di Puchong sejak tiga tahun lalu.

No comments:

Post a Comment