Monday, May 18, 2009

NASIONAL : ISNIN 18 MEI 2009

NASIONAL : ISNIN 18 MEI 2009


Image
102 penumpang dicari
PUTRAJAYA 17 Mei – Kementerian Kesihatan berusaha menjejaki 102penumpang pesawat AirAsia AK5358 dari Terminal Penerbangan TambangMurah (LCCT), Sepang ke Pulau Pinang pada pukul 11 pagi, 13 Mei lalu.

Desak TH turunkan tambang haji
KUALALUMPUR 17 Mei – Tabung Haji (TH) digesa menimbangkan semula keputusanmenaikkan kadar tambang 11 peratus untuk musim haji tahun ini.

Politik wang mungkin ada - Nik Aziz
KOTABHARU 17 Mei - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidakmenolak kemungkinan wujudnya 'politik wang' dalam parti itu menjelangpemilihan agung bulan depan.

'Kalau anak jantan beri saya tanding Presiden'
BENTONG 17 Mei - "Kalau anak jantan beri saya bertanding jawatanPresiden pada pemilihan parti bulan hadapan, jangan main taktik kotor,biar ahli parti yang tentukan siapa yang layak''.

Pisang dijadikan senjata merompak
WINSTON-SALEM, North Carolina 17 Mei – Seorang pemilik kafe Internet disini dan pelanggannya berjaya mematahkan cubaan seorang remaja 17 tahunyang mahu merompak dengan menggunakan pisang dalam baju yang didakwanyaadalah sepucuk pistol.




Kuarantin di rumah
PUTRAJAYA:Semua 101 penumpang dan lima anak kapal pesawat AirAsia AK5358 dariTerminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) Sepang ke Pulau Pinang pada13 Mei lalu yang turut dinaiki mangsa kedua Influenza A (H1N1) dinegara ini, akan dikuarantin di rumah selama tujuh hari.

Mat Iraq sedia dihukum dedah politik wang Pas
KUALALUMPUR: Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Mohamed Daud Iraqi, berkata beliautidak gentar menghadapi tindakan tatatertib yang mungkin dikenakanterhadapnya kerana mendedahkan isu gejala rasuah dalam parti itu






Image
Lagi dikuarantin disyaki dijangkiti
KUALA LUMPUR 17 Mei - Seorang lelaki yang baru pulang dari New Zealanddikuarantin selama 12 jam sementara menunggu keputusan makmal,dipercayai mempunyai simptom influenza A (H1N1) di Hospital SungaiBuloh (HSB), hari ini.

Dua pesakit influenza A (H1N1) stabil
PUTRAJAYA 17 Mei - Pesakit influenza A (H1N1) yang menerima rawatan diHospital Sungai Buloh dan Hospital Pulau Pinang berada dalam keadaanbaik dan stabil.

Suspek wanita di Johor Bahru
JOHORBAHRU 17 Mei - Seorang penumpang wanita penerbangan MH091 dihantar dandikuarantin di Hospital Sultanah Aminah Hospital (HSA) di sini hari iniselepas beliau mengalami demam.

8 penumpang MH091 dari Sarawak dipantau
KUCHING 17 Mei - Kerajaan negeri memantau lapan daripada sembilanpenumpang pesawat penerbangan Malaysia MH091 dari negeri ini daripadajangkitan virus influenza A (H1N1).

Sabah haramkan import babi, semua produk berkaitan
PUTATAN17 Mei - Sabah mengharamkan import babi dan semua produk haiwan itusebagai langkah mengawal wabak selesema babi atau virus influenza A(H1N1) menular ke negeri ini.

Dua penumpang tidak menetap di Melaka
MELAKA17 Mei – Jabatan Kesihatan negeri mengesahkan tiada penumpangpenerbangan Malaysia MH091 yang disahkan positif selesema babi atauinfluenza A (H1N1), berasal dari negeri ini.

Image
Tingkatkan aktiviti ternakan
MUAR17 Mei - Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu sektor pertanian terutamaaktiviti ternakan dikembangkan untuk menambah pendapatan rakyat dalammenghadapi situasi kelembapan ekonomi global.

TPM luangkan masa bantu mangsa ribut
MUAR 17 Mei - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hariini meluangkan masa hampir dua jam dengan penduduk Kampung Baru Batu28, Lenga, Pagoh di sini yang menjadi mangsa ribut baru-baru ini.

Zambry sedia terima keputusan
MANJUNG 17 Mei - Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir tidakakan mempersoalkan keputusan Mahkamah Rayuan Putrajaya, Khamis inisekiranya keputusan itu tidak memihak kepadanya.

Image
Rela sasar 2.5 juta ahli 2012
KLUANG17 Mei - Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) menyasarkankeanggotaannya sehingga 2.5 juta orang pada akhir tahun 2012 denganmembabitkan penyertaan golongan belia dan bekas pelajar sekolah.

Keputusan 2 tahanan kita di Guantanamo akhir Mei
SEPANG17 Mei - Kedudukan dua warganegara Malaysia yang ditahan di PusatTahanan Teluk Guantanamo oleh Amerika Syarikat (AS) akan diketahuihujung bulan ini.

Kaedah meracun sawah perlu diseragamkan
JITRA 17 Mei - Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani hanyamenunggu keputusan Kabinet bagi melaksanakan penyeragaman kaedahmeracun sawah secara lebih tepat dan berkesan yang bukan sahaja memberikebaikan kepada petani malah memelihara habitat seperti ikan.

Tuntutan guru bukan siswazah
KUANTAN17 Mei - Kesatuan Guru-Guru Melayu Malaysia Barat (KGGMMB) berharapkerajaan dapat memberikan perhatian terhadap beberapa tuntutanberkaitan perkhidmatan guru bukan siswazah dan lepasan diploma disekolah rendah.

Image
Bekas guru hasilkan buku Reformasi Minda Guru
KUALATERENGGANU 17 Mei - Seorang bekas guru, Zulfadzli Haron, menggunakanpengalamannya selama 15 tahun dalam bidang pendidikan untukmenghasilkan sebuah buku yang boleh memberi motivasi kepada golonganpendidik mempertingkatkan profesion mereka.

Pengorbanan tidak dilupa - Puad
BATUPAHAT 17 Mei - Kerajaan tidak akan melupakan segala pengorbanan yangdibuat oleh guru bukan siswazah dalam mendidik anak bangsa, kataTimbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi.

Image
Nurul Fitri juara bercerita Festival Hari Guru
KUALA TERENGGANU 17 Mei - Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK)Kompleks Gong Badak di sini, Nurul Fitri Bukhori muncul juarapertandingan bercerita di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) di sinisempena Festival Hari Guru Peringkat Kebangsaan 2009.

209,575 kunjungi Karnival Kerjaya
KUALALUMPUR 17 Mei - Karnival Kerjaya dan Keusahawanan Graduan (K3G) 2009yang berakhir hari ini mendapat sambutan luar dugaan apabila seramai209,575 orang mengunjunginya.

Lebih 23,000 kekosongan jawatan masih belum diisi
KUANTAN17 Mei - Lebih 23,000 kekosongan jawatan dalam pelbagai sektor masihgagal diisi antara lain disebabkan oleh sikap rakyat negara ini yangterlalu memilih pekerjaan.

Mayat bayi ditemui dalam tong sampah
KUALALUMPUR 17 Mei - Apa sudah jadi dengan segelintir masyarakat di negaraini? Adakah rasa perikemanusiaan sudah hilang hingga sanggup membunuhbayi yang tidak mengerti apa-apa?

Keluarga rayu bantu rawat anak berkepala besar
BALING 17 Mei - Ibu mana yang sanggup melihat anaknya yang sedang membesar hidup menderita.

Sukan sebagai medium dakwah baru
KOTAKINABALU 17 Mei - Semua agensi dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO)Islam di negara ini diminta menjadikan aktiviti sukan sebagai mediumdakwah baru terutamanya dalam mendidik golongan remaja.

Drama '1975' bukan produksi Indonesia
KUALALUMPUR 17 Mei - Drama bersiri berjudul '1975' yang mengisahkan tragedipenawanan bangunan AIA di sini oleh Tentera Merah Jepun merupakanproduksi bersama dua syarikat tempatan iaitu Astro dan Nusantara SeniKarya Sdn. Bhd. (NSK).

Image
Saya hanya mampu bersedih – Geek Koon
KUALALUMPUR 17 Mei – Tiga anak perempuan akan memeluknya setiap kali beliaumahu melangkah keluar dari rumah untuk ke Institut Jantung Negara (IJN)bagi mendapatkan rawatan.

300 sertai seminar fertigasi
KUALALUMPUR 17 Mei – Seminar Usahawan Fertigasi anjuran sisipan Mega UtusanMalaysia dengan kerjasama Agro Bank dan Malayan Agro Consult Sdn. Bhd.(Mayconsult) menerima sambutan menggalakkan apabila 300 individu dariseluruh negara menyertainya.

Program I-KIT bantu 85 ibu tunggal berniaga
PETALINGJAYA 17 Mei - Seramai 85 daripada 349 ibu tunggal di seluruh negaraberjaya memulakan perniagaan secara kecil-kecilan selepas menamatkankursus latihan melalui Program Inkubator Kemahiran Ibu Tunggal (I-KIT)tahun lalu.

Image
Penumpang pengsan: Pesawat AirAsia mendarat cemas
KUCHING17 Mei – Sebuah pesawat AirAsia dari Sandakan ke Kuala Lumpur terpaksamendarat cemas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (LTAK) tengahhari ini bagi menurunkan seorang penumpangnya yang pengsan.

Demam viral punca kematian pelatih
PUTRAJAYA17 Mei - Penyakit misteri yang menular dalam kalangan pelatih PusatLatihan Polis (Pulapol) Jempol, Negeri Sembilan, sebenarnya berpuncadaripada jangkitan demam viral.

Leptospirosis: 15 PATI disahkan pulih
BUKITMERTAJAM 17 Mei - Sebanyak 15 daripada 38 pendatang asing tanpa izin(PATI) dari Depot Imigresen Juru di sini yang dirawat di hospital sejak7 Mei lalu akibat leptospirosis disahkan pulih daripada penyakittersebut.

417,000 bekas peserta PLKN akan dikumpul semula Jun
KULIM17 Mei - Semua 417,000 peserta yang telah menjalani Program LatihanKhidmat Negara (PLKN) sejak ia diperkenalkan kira-kira lima tahun laluakan dikumpulkan semula melalui program khas selepas Jun ini.

Peraturan perlindungan permainan kanak-kanak akan diperkenalkan
BERA17 Mei - Kerajaan akan menguatkuasakan Peraturan Perlindungan PenggunaStandard Keselamatan Alat-Alat Permainan Kanak-kanak 2009 bertujuanmelindungi kanak-kanak di negara ini daripada terdedah pada bahaya dankesan sampingan alat permainan.

Majlis Peguam tidak sensitif keselamatan negara - Abu Zahar
KUALA LUMPUR 17 Mei - Tindakan Majlis Peguam mendesak Menteri DalamNegeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Ketua Polis Negara, TanSri Musa Hassan meletakkan jawatan disifatkan sebagai tidak sensitifdengan keselamatan negara.







Dialog untuk pemohon PSV teksi lemah bahasa Melayu
KUALALUMPUR: Kementerian Pengangkutan akan mengadakan dialog denganpersatuan dan pemandu teksi bagi menangani masalah dan kesukaran yangdihadapi ahli ketika memohon lesen Perkhidmatan Kenderaan Awam (PSV).

Fakulti PKS dikaji
JELI:Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) sediaberbincang dengan Kementerian Pengajian Tinggi bagi menubuhkan fakultiperusahaan kecil dan sederhana (PKS) di institusi pengajian tinggi awam(IPTA) bagi menawarkan pengajian peringkat ijazah.

Nasib rakyat Malaysia di Guantanamo diketahui akhir bulan
SEPANG:Keputusan pembebasan dua rakyat Malaysia dari pusat tahanan TelukGuantanamo, Amerika Syarikat akan diketahui akhir bulan ini, kataMenteri Luar, Datuk Anifah Aman.

Pembuangan kerja terkawal
KUANTAN:Lebih 200,000 pekerja asing di negara ini sudah diberhentikan kerjadari Oktober tahun lalu dan awal Mei lalu, berikutan krisis ekonomiglobal yang melanda dunia.

Latihan kemahiran ibu tunggal
MELAKA:Kementerian Sumber Manusia akan memberikan tumpuan kepada ibu tunggaldi seluruh negara bagi mengikuti program disediakan di bawahkementerian itu berbanding lepasan universiti dan mereka yangkehilangan pekerjaan akibat kegawatan ekonomi dunia.

Sukan saluran dakwah
KOTAKINABALU: Jabatan Perdana Menteri (JPM) akan menjadikan sukan sebagaimedium dakwah bagi menarik belia menyertai kegiatan keagamaan anjuranpelbagai agensi berkaitan agama berikutan kekurangan penyertaangolongan itu dalam program berkenaan sebelum ini.

Pertahan kontrak sosial: Raja Perlis
KANGAR:Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail semalammenekankan pentingnya kontrak sosial dipertahankan kerana ia menjadiinti pati dan acuan pembentukan negara demi menjaga hak dan kepentingansemua kaum.

Piawaian alat permainan kanak-kanak
BERA:Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna akanmelaksanakan Peraturan Perlindungan Pengguna Standard Keselamatan AlatPermainan Kanak-Kanak 2009, bagi memastikan permainan kanak-kanakdijual selamat digunakan.

Majlis Peguam patut hormati tindakan polis
KUALAKANGSAR: Langkah Majlis Peguam untuk memfailkan saman berhubungpenahanan lima peguam dari Biro Bantuan Guaman pada 7 Mei lalu adalahsatu usaha menakut-nakutkan badan penguatkuasaan daripada menjalankantugas.

Giant kekalkan harga ayam
SHAHALAM: Orang ramai kini boleh mendapatkan ayam dengan harga lebih murahdi pasar raya Giant apabila GCH Retail (Malaysia) Sdn Bhdmemperuntukkan dana penstabilan harga berjumlah RM5 juta untukmengekalkan harga ayamnya pada RM4.89 sekilogram.

2 pendaki parah disengat lebah
TANGKAK:Dua daripada 21 pendaki Gunung Ledang, parah selepas diserang lebahselama hampir sejam berhampiran puncak gunung itu di sini, kelmarin.

Seorang pelatih masih dirawat
KUALALUMPUR: Hanya seorang pelatih Pusat Latihan Polis (Pulapol), Jempol,Negeri Sembilan, yang menghidap demam disebabkan jangkitan viral, masihdirawat di wad pengasingan, Hospital Tuanku Jaafar, Seremban, NegeriSembilan.

14 penghidap Leptospirosis pulih
BUKITMERTAJAM: Empat belas pendatang tanpa izin yang dimasukkan ke HospitalBukit Mertajam (HBM) di sini, selepas disahkan menghidap penyakitLeptospirosis, dibenarkan keluar, petang kelmarin.

Sasaran anggota Rela 2.5 juta
KLUANG:Kementerian Dalam Negeri (KDN) mensasarkan untuk meningkatkan jumlahkeanggotaan Ikatan Relawan Rakyat (Rela) daripada lebih 500,000 anggotaketika ini kepada 2.5 juta dalam tempoh tiga tahun lagi, dengan memberitumpuan kepada usaha menarik penyertaan belia dan pelajar.

Pertanian tetap jadi sektor utama negara
MUAR:Kelembapan ekonomi tidak menghalang kerajaan meneruskan tumpuan kepadakegiatan yang dapat menambah pendapatan rakyat, terutama dalam sektorpertanian yang menjadi antara bidang tumpuan negara.

No comments:

Post a Comment