Monday, May 11, 2009

NASIONAL : ISNIN 11 MEI 2009

BERITA HARI INI : ISNIN 11 MEI 2009


42,700 projek pakej 1, 2
KUALA LUMPUR 10 Mei – Kira-kira 42,700 projek bernilai RM5.6 biliontelah diberikan dan dilaksanakan di bawah dua pakej rangsangan, kataKetua Pegawai Operasi Unit Pengurusan Projek (PMU) Datuk Ir. MohamadOthman Zainal Azim hari ini.

Ulama terajui Pas – Majlis Syura
KUALALUMPUR 10 Mei – Mesyuarat Majlis Syura Ulama Pas malam ini memutuskanbahawa pemilihan dua jawatan tertinggi parti itu akan meneruskankeputusan yang telah dibuat pada Muktamar Agung Pas 1982.

Image
Trak tentera rempuh kedai

BACHOK10 Mei – Kemalangan yang ngeri tapi tiada yang maut. Sebuah traktentera yang membawa seramai 23 pelajar sekolah terbabas selepasbergesel dengan sebuah lori sebelum merempuh dua buah kenderaan.

Usah terlalu bernostalgia - Najib
PEKAN10 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan pemimpin dan ahli UMNOsupaya tidak terlalu bernostalgia terhadap jasa-jasa besar parti itupada masa lalu.

BN sedia kerjasama
PEKAN:Datuk Seri Najib Razak berkata, Barisan Nasional (BN) sedia bekerjasamadengan parti pembangkang untuk menamatkan kemelut politik di Perak,tetapi ia tidak bermakna BN bersetuju membentuk kerajaan campuran.

Lima Geng Ipol mati ditembak
SUNGAIBULOH: Polis menembak mati lima penjenayah warga Indonesia dikenalisebagai Geng Ipol yang terbabit dalam beberapa kes pecah rumah disekitar Selangor sejak enam bulan lalu di pondok persembunyian merekadi Kampung Bahagia, Bukit Lagong berhampiran Hospital Sungai Buloh disini, petang semalam


BN sedia kerjasama, bukan bentuk kerajaan
PEKAN 10 Mei - Barisan Nasional (BN) bersedia bekerjasama dengan partipembangkang di Perak bagi mengatasi kemelut politik di negeriberkenaan, tetapi ia tidak sampai ke tahap membentuk kerajaan campuran.

Image

Kos ubah suai Ibu Pejabat LKPIM RM6 juta
KUALA LUMPUR 10 Mei - Bangunan Tunku Puan Besar Kurshiah berusia hampir40 tahun yang menempatkan Ibu Pejabat Lembaga Kebajikan Perempuan IslamMalaysia (LKPIM) di sini akan diubahsuai dengan kos bernilai hampir RM6juta.

Anak golongan pendapatan rendah mampu cemerlang - Rosmah
KUANTAN 10 Mei - Kajian menunjukkan bahawa anak golongan berpendapatanrendah, bukan saja mampu mencapai kejayaan yang setanding, malah lebihbaik daripada anak golongan berpendapatan tinggi, jika mereka menerimapendidikan dan penjagaan yang berkualiti tinggi.

Image

TPM: Popularkan sukan sekolah
SERI KEMBANGAN 10 Mei - Kementerian Pelajaran akan menggerakkan usahasecara besar-besaran bagi menghidupkan semula aktiviti sukan disekolah-sekolah yang selama ini kurang diberi perhatian.

Hishammuddin: Tidak harap terima kasih daripada Uthayakumar
KUALALUMPUR 10 Mei - Kerajaan tidak mengharapkan atau menagih ucapan terimakasih daripada pemimpin pertubuhan haram Hindraf P. Utahayakumar yangdibebaskan semalam dari tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri(ISA), kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Husseinhari ini.

Pas sokong keangkuhan
KEPALA BATAS 10 Mei - Pas menyokong kenyataan pemimpin Hindraf, P.Uthayakumar bahawa beliau tidak perlu berterima kasih kepada kerajaankerana membebaskannya daripada tahanan mengikut Akta Keselamatan DalamNegeri (ISA).

Pembangkang perlu patuh perlembagaan
IPOH10 Mei - Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlahmenasihatkan pemimpin pakatan parti pembangkang agar bertindak mengikutperlembagaan dan undang-undang jika ingin mendapatkan kembali kuasabukannya mencetuskan kekecohan seperti bangsa tidak bertamadun.

LPPKN hantar pasukan rancang jarak hamil
KUANTAN10 Mei - Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) akanmenghantar pasukan perubatan ke rumah-rumah terpilih melalui programNur@rumah bagi memberi khidmat nasihat mengenai aspek perancangankeluarga dan menentukan jarak kehamilan.

RM350,000 kaji pembangunan modal insan inovatif
SHAHALAM 10 Mei - Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) memperuntukkanRM350,000 bagi mengkaji pendekatan pembangunan modal insan inovatif dikalangan masyarakat khususnya pelajar institusi pengajian tinggi (IPT)di negara ini.

150 jeti nelayan RM50 juta dibina
LANGKAWI10 Mei - Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan membina 150jeti pendaratan ikan selain menaik taraf jeti yang ada bernilai RM50juta di seluruh negara.

Tujuh lagi pelatih dimasukkan ke wad pengasingan
MELAKA10 Mei - Tujuh lagi pelatih Akademi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)Tiang Dua di sini dimasukkan ke wad pengasingan di Blok C 3 HospitalMelaka akibat jangkitan bakteria meningitis.

Empat negara baru dilanda H1N1
PUTRAJAYA10 Mei - Empat buah negara lagi dilanda wabak selesema babi atauinfluenza A (H1N1) yang menjadikan kesemuanya berjumlah 29 buah negarasetakat ini.

Meningitis: Ahli keluarga bebas jangkitan
KEPALABATAS 10 Mei - Semua ahli keluarga pelatih Akademi Jabatan PengangkutanJalan (JPJ), Mohd. Ashraff Sabrani, 23, yang kini dirawat di HospitalKepala Batas di sini, bebas daripada jangkitan radang selaput otak(meningitis).

Lima lagi pelatih JPJ dimasukkan ke wad
KUALALUMPUR 10 Mei - Lima lagi pelatih Akademi Jabatan Pengangkutan Jalan(JPJ) di Tiang Dua, Melaka dimasukkan ke hospital hari ini selepasmenunjukkan tanda-tanda radang selaput otak (meningitis).

MERCY kendali klinik bergerak di Sri Lanka
VAVUNIYA10 Mei – Krisis kemanusiaan yang begitu teruk melanda wilayah utara SriLanka ketika ini, mendorong MERCY Malaysia untuk menyediakan kemudahanpenjagaan kesihatan kepada orang awam daripada kaum Tamil yangmelarikan diri daripada zon peperangan.

Image

Raja Perlis kecewa tiada racun basmi perosak harumanis
KANGAR 10 Mei - Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullaildukacita kerana belum ada kajian universiti untuk menghasilkan racunmembasmi makhluk perosak yang menyerang tanaman mempelam harumanis.

Malaysia harus ada loji tenaga nuklear
KOTAKINABALU 10 Mei – Kerajaan harus mengkaji penggunaan nuklear sebagaisumber penjanaan tenaga baru di negara ini dalam usaha memajukan lagisektor perindustrian negara.

Ibu tunggal maut ditimpa pokok kekabu
BESUT10 Mei - Seorang ibu tunggal maut setelah ditimpa dahan pokok kekabuyang tumbang berhampiran rumahnya di Kampung Bukit Payong, Hulu Besutdekat sini petang semalam.

Image

Pelajar terpelanting sebelum digilis lori
PASIRMAS 10 Mei - Seorang pelajar perempuan maut digilis sebuah lori setelahtercampak dari motosikal yang dinaiki bersama rakannya di KampungJejawi, dekat sini petang semalam.

Lima cedera bot dipanah petir
KUALATERENGGANU 10 Mei - Kegembiraan 10 sahabat menyertai aktiviti mencandatsotong di negeri ini berakhir dengan tragedi apabila bot mereka dipanahpetir, di perairan pantai Kuala Terengganu malam tadi.

Hentikan penggunaan istilah 'Dayak'
SIBU10 Mei - Istilah 'Dayak', yang dicipta oleh penjajah bagi merujukkepada 26 masyarakat bukan Islam di Sarawak pada 1820-an, tidak lagiwajar digunakan sekarang, kata Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandardan Wilayah, Datuk Joseph Entulu Belaun ( gambar ).

Image

Khidmat kaunter pos pantas, disenangi
PEJABAT pos bukanlah satu perkhidmatan yang asing kepada rakyatMalaysia malah antara yang dekat dalam kehidupan harian. Ia antaraperkhidmatan paling tua dalam sejarah ketamadunan negara dan dunia.

Ekuiti bumiputera boleh meningkat
SUBANG10 Mei - Kerajaan percaya pegangan ekuiti bumiputera yang selama inisekitar 18 peratus sahaja dapat dipertingkatkan melalui dasarliberalisasi yang dilaksanakan sekarang.

Pangsapuri untuk peneroka Felda
MELAKA10 Mei – Penempatan Felda bakal berubah wajah menjadi lebih modenapabila kerajaan merancang membina rumah pangsapuri bagi kemudahanperumahan yang lebih selesa untuk diduduki peneroka generasi baru ditanah rancangan.

Kerajaan Persekutuan perlu segera lulus tender jambatan kedua – Guan Eng
PULAUPINANG 10 Mei – Ketua Menteri, Lim Guan Eng menggesa KerajaanPersekutuan untuk tidak terus menangguhkan keputusannya mengenaikontraktor bagi fasa kedua dan ketiga projek Jambatan Kedua PulauPinang.

Murid miskin terbela: Rosmah
KUANTAN:Kanak-kanak daripada keluarga berpendapatan rendah mampu bersaing danmenjadi lebih baik berbanding rakan sebaya daripada keluargaberpendapatan tinggi, jika mendapat pendidikan awal berkualiti danmenerima perhatian keluarga.

Usaha popularkan sukan di sekolah
SERIKEMBANGAN: Kementerian Pelajaran akan mengkaji kegiatan kokurikulum disekolah terutama membabitkan aktiviti sukan bagi menarik minat lebihramai pelajar menyertai kegiatan itu.

Tujuh lagi pelatih JPJ ada simptom meningitis
MELAKA:Tujuh lagi pelatih penguat kuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) diAkademi JPJ Tiang Dua, di sini, dimasukkan ke wad pengasingan HospitalMelaka (HM) selepas menunjukkan tanda menghidap simptom meningitis atauradang selaput otak, semalam.

Chikungunya merebak ke 2 daerah
ALORSETAR: Penyakit Chikungunya yang sebelum ini dikesan di daerah PokokSena, merebak ke dua daerah berhampiran dengan lebih 100 penduduknyamenghidap demam dengan simptom sama sejak dua minggu lalu.

Semua pesakit di wad pengasingan bebas H1N1
KUALALUMPUR: Kesemua empat kes disyaki influenza A atau H1N1 yang dimasukkanke wad pengasingan Hospital Sungai Buloh kelmarin, bebas daripadajangkitan virus itu.

Lima candat sotong dipanah petir
KUALATERENGGANU: Lima orang termasuk tiga kakitangan kerajaan dariPutrajaya, cedera disambar petir ketika menyertai ekspedisi mencandatsotong di perairan negeri ini, kira-kira jam 9.45 malam kelmarin.

Trak rempuh kedai, 3 kenderaan
BACHOK:Dua lelaki nyaris maut apabila sebuah trak tentera yang membawasekumpulan pelajar, terbabas memasuki bahagian hadapan kedai runcitmereka, selepas melanggar tiga kenderaan apabila pemandunya hilangkawalan ketika mengambil selekoh di pekan Gunong dekat sini, pagisemalam.

Kerajaan tak perlu tagih terima kasih
KUALALUMPUR: Kerajaan tidak menagih ucapan terima kasih daripada pemimpinkumpulan haram Barisan Bertindak Hak-Hak Hindu (Hindraf), P Uthayakumaryang dibebaskan dari tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA),kelmarin.

Dasar HEP universiti, kolej digubal
KUALALUMPUR: Kementerian Pengajian Tinggi tidak menolak kemungkinanmenggubal satu dasar khusus berkaitan Hal Ehwal Pelajar (HEP) selarasdengan cita rasa dan harapan mahasiswa untuk bersuara serta menyatakanpandangan terhadap kerajaan.

Lebih banyak sekolah komprehensif dibuka
BATUPAHAT: Kementerian Pelajaran menggariskan beberapa langkah untukmengelakkan keciciran murid di luar bandar khususnya kalanganmasyarakat Orang Asli di Semenanjung serta peribumi di Sabah danSarawak.

MBM bantu atasi jenayah mat rempit
LENGGONG:Majlis Belia Malaysia (MBM) mengambil tindakan bersepadu dengankerjasama empat kementerian bagi menangani isu mat rempit yang kegiatanmereka sudah melampau termasuk melakukan jenayah seperti ragut sehinggamangsa maut.

Petugas taman ular nyaris maut dibelit sawa
KANGAR:Seorang petugas Taman Ular dan Reptilia Sungai Batu Pahat dekat sini,nyaris maut selepas dibelit seekor ular sawa sepanjang 7.3 meter yangmemasuki sebuah rumah di Hulu Langat, Selangor, Jumaat lalu.

NUR@rumah tingkat kesihatan ibu, anak
KUANTAN:Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat akanmemperkenalkan pendekatan turun padang menerusi program NUR@rumah,bertujuan meningkatkan kefahaman wanita khususnya golongan ibu mengenaikaedah dan teknik terbaru merancang keluarga.

13,000 lesen sampan pantai dilulus
LANGKAWI:Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani meluluskan 13,000 lesensampan pantai di seluruh negara sejak ia dikeluarkan semula akhir tahunlalu bagi manfaat nelayan yang menggunakan enjin sangkut, kataMen-terinya, Datuk Noh Omar.

No comments:

Post a Comment