Sunday, May 10, 2009

NASIONAL : AHAD 10 MEI 2009

Kembalikan hukuman rotan
BATU PAHAT 9 Mei – Hukuman rotan akan diperkenalkan semula ke ataspelajar yang didapati melanggar disiplin, terlibat dalam kes pergaduhandan buli di sekolah.

‘Saya tidak akan berterima kasih’
TAIPING9 Mei – ‘‘Minta maaf, saya tidak akan berterima kasih kepadakerajaan,’’ kata pemimpin Hindraf, P. Uthayakumar (gambar) sebaikdibebaskan dari Kem Tahanan Kamunting di sini, hari ini.

Image

PERSEMBAHAN HEBAT
KumpulanBlack Dog Bone terus memukau peminat yang pernah membesar dengan lagupopular mereka seperti Khayalan, Hatiku Luka Lagi serta Dulu danSekarang pada konsert yang berlangsung di Istana Budaya, Kuala Lumpur,semalam.

PM rai sambutan Hari Wesak
KUALALANGAT 9 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak meluangkan masa kira-kira duajam meraikan sambutan Hari Wesak bersama 2,000 penganut Buddha di KuilFo Guang Shan (FGS) Dong Zen, Jenjarom di sini hari ini selaras denganhasratnya mahu menjadi Perdana Menteri semua kaum.

Bersama-sama banteras ragut hadiah Hari Ibu
KUALALUMPUR 9 Mei - Rakyat perlu menjadikan usaha bersepadu untukmembanteras jenayah ragut yang semakin berleluasa sebagai hadiah palingbermakna bagi sambutan Hari Ibu 2009 esok.

Hargai pengorbanan ibu
KUALA LUMPUR 9 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak mengajak rakyat memberipenghormatan yang tinggi terhadap pengorbanan ibu dalam pembentukankeluarga yang bahagia


Rakyat majmuk sumber kekuatan
BANTING:Datuk Seri Najib Razak meminta rakyat Malaysia menumpukan kepadapersamaan antara kaum, agama serta budaya dan mengelak terlalu melihatperbezaan yang boleh membawa banyak keburukan dan masalah kepadanegara.

PPP pecat Murugiah dakwaan politik wang
KUALALUMPUR: Majlis Tertinggi Parti Progresif Penduduk (PPP) semalam sebulatsuara meluluskan usul memecat Timbalan Menteri di Jabatan PerdanaMenteri, Senator Datuk T Murugiah daripada parti itu kerana didakwaterbabit dengan politik wang.


Image
Tanam sikap tolong-menolong
KUALA LANGAT 9 Mei - Jadikan usaha memupuk perpaduan kaum sebagaiagenda peribadi masing-masing. Itu pesanan Perdana Menteri, Datuk SeriNajib Tun Razak kepada rakyat pelbagai kaum di negara ini.

Tahanan ISA bebas
TAIPING9 Mei - Kesemua 13 tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) termasuktiga pemimpin pertubuhan haram Hindraf yang ditahan di Kem TahananKemunting di sini sejak Disember 2007 dibebaskan hari ini.

'Tak jadi letak jawatan'
SUBANG JAYA 9 Mei - Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota AlamShah, M. Manoharan dari DAP yang dibebaskan hari ini daripada tahananAkta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) memutuskan untuk tidak mengosongkankerusi DUN kawasan itu.

Image

Syed Khairul juara Kacak Bergaya Pancaindera
KUALA LUMPUR 9 Mei - Pencarian Kacak Bergaya Vigor Pancaindera 2009anjuran Mingguan Malaysia menobatkan Syed Khairul Syed Abdullah, 28,sebagai juara dalam satu majlis gilang-gemilang di Saloma Bistro &Theatre, di sini hari ini.

Isteri rayu bebas suami
PETALINGJAYA 9 Mei – Isteri kepada tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)paling lama, Mat Sah Mohd. Satray, 46, merayu kerajaan membebaskansuaminya yang sudah tujuh tahun ditahan di Kem Tahanan Kamunting,Perak.

Image

Meningitis di Melaka terkawal
MELAKA9 Mei - Jangkitan radang selaput otak (meningitis) berjaya dibendungdaripada merebak selepas ia menyebabkan kematian seorang pelatihAkademi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Tiang Dua di sini, baru-baruini.

Suasana Akademi JPJ Tiang Dua lengang
MELAKA9 Mei - Suasana di Akademi Pengangkutan Jalan Tiang Dua di sini hariini lengang setelah seorang pelatih meninggal dunia, tiga dimasukkan keUnit Rawatan Rapi (ICU) manakala 85 lagi dikuarantin akibat radangselaput otak (meningitis).

Kematian pelajar Akademi JPJ tiada kaitan H1N1 – Tiong Lai
KUALALUMPUR 9 Mei – Kematian seorang pelatih Akademi Jabatan PengangkutanJalan (JPJ) Tiang Dua, Melaka pada 4 Mei lepas disyaki kerana jangkitanbakteria meningitis dan ia tidak mempunyai kaitan dengan selesema babi(H1N1).

Program, aktiviti digantung - Tee Keat
KUALALUMPUR 9 Mei - Kementerian Pengangkutan menggantung semua program danaktiviti di Akademi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di Tiang Dua,Melaka berikutan kes radang selaput otak (meningitis) yang dialamipelatih di akademi tersebut.

Jangan panik – Ali Rustam
MELAKA9 Mei – Orang ramai khususnya penduduk yang tinggal berhampiran AkademiJabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Tiang Dua di sini tidak perlu bimbangmengenai penyakit radang selaput otak (meningitis) yang kini terkawal.

Image
Linangan air mata
SEMPORNA 9 Mei - Telah lebih sebulan Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal memenangi jawatan Naib Presiden UMNO.

Suntikan nilai ekonomi
SEMPORNA9 Mei - Semua projek pembangunan masyarakat luar bandar akan disuntikdengan komponen ekonomi bagi memberi nilai tambah kepada projek-projekberkenaan.

NGO bantu jayakan 1Malaysia
KUALALUMPUR: Pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bersedia membantuPerdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak merealisasikan matlamat1Malaysia demi mewujudkan rakyat yang bersatu selain mengukuhkan asasperpaduan negara.

Dua lagi kena bakteria meningitis
KUALALUMPUR: Dua lagi pelatih penguat kuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)di akademi JPJ di Ayer Molek, Melaka dirawat akibat bacterialmeningitis, menjadikan 15 pelatih dirawat di Hospital Melaka, setakatini, termasuk dua yang masih ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU).

Kegiatan Akademi JPJ ditangguh
KUALALUMPUR: Semua kegiatan di Akademi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)Tiang Dua di Melaka digantung serta-merta sehingga ancaman kesihatanyang dikhuatiri berpunca daripada jangkitan bakteria meningitis, dapatditangani.

13 pelatih terima rawatan makin pulih
MELAKA:Tiga belas pelatih Akademi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Tiang Duadi sini, yang sedang menerima rawatan di Hospital Melaka (HM) di sini,dipercayai akibat meningitis, menunjukkan perkembangan baik denganmemberi respons positif terhadap rawatan diterima.

Anggota Rela maut ditimpa pokok
MERSING:Seorang anggota Rela yang tidur dalam sebuah khemah kecil di tepipantai Pulau Besar, dekat sini, maut dihempap sebatang pokok kelapayang tumbang dipukul ribut, awal pagi semalam.

13 tahanan dibebas tiada kaitan desakan ISA dihapus
PELABUHANKLANG: Pembebasan 13 tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)termasuk tiga pemimpin utama pertubuhan haram Hindraf, tiada kaitandengan desakan supaya akta itu dimansuhkan, kata Menteri Dalam Negeri,Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

NGO sokong akta lebih tegas untuk mat rempit
KUALALUMPUR: Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan komuniti penunggangmotosikal menyambut baik hasrat Kementerian Pengangkutan mengkajikeperluan meminda undang-undang sedia ada supaya hukuman lebih tegasdapat dikenakan ke atas golongan mat rempit.

Sedia hadapi serangan kedua H1N1
KUALALUMPUR: Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata Malaysiadan negara lain anggota Asean serta China, Jepun dan Korea yangberunding di Bangkok kelmarin, sedia bekerjasama bagi berdepankemungkinan berlakunya gelombang kedua wabak Influenza A (H1N1), padamasa depan.

Laporan Khas: Penyanyi jutawan hasil nada dering
KUALALUMPUR: Jualan album yang lembap tidak lagi membimbangkan penyanyikerana kini ada artis mengaut untung sehingga ratusan ribu ringgitmelalui muat turun nada dering lagu mereka.

Teknologi jadi penyelamat
SEJAKsekian lama, penyanyi bergantung harap kepada jualan album sebagaiantara sumber pendapatan utama mereka, malah ia menjadi penanda araspenerimaan peminat kepada lagu yang dinyanyikan.

Tiga pemimpin Hindraf bebas
TAIPING:Tiga pemimpin kumpulan haram, Barisan Bertindak Hak-Hak Hindu(Hindraf), adalah antara beberapa tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri(ISA) yang dibebaskan dari Kem Tahanan Kamunting di sini, semalam.

Peluang niaga di luar bandar
SEMPORNA:Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah bercadang menyediakanpeluang perniagaan bagi masyarakat luar bandar menerusi kepakaranagensi seperti Majlis Amanah Rakyat (Mara) dalam usaha melengkapkanpembangunan infrastruktur dan ekonomi mereka.

Teluk Sri Intan pusat penyu
ROMPIN:Ketua Pengarah Jabatan Perikanan Malaysia, Datuk Junaidi Ayub, berkatakawasan Teluk Sri Intan di Pulau Tioman, dekat sini, kini dijadikanpusat pemuliharaan dan penetasan penyu spesies Agar dan Karah.

Dana berhenti kerja tunggu ILO
KUALALUMPUR: Penubuhan Tabung Pemberhentian Pekerja dapat dilaksana selepasPertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) menyiapkan keputusan laporan kajianrisiko mengenainya akhir tahun ini.

Makin ramai dapatkan khidmat urus hutang
KUALALUMPUR: Bilangan individu yang mengalami masalah kewangan danmendapatkan perkhidmatan kaunseling serta pengurusan hutang daripadaAgensi Kaunseling Dan Pengurusan Kredit (AKPK) meningkat sejak tigabulan lalu.

'Jatuh hati' sebelum larikan wang
KUALALUMPUR: Sindiket didalangi warga asing dan tempatan kini menggunakantaktik baru untuk memperdaya wanita negara ini dengan menjadikan dirisebagai 'umpan' mendapat simpati dan menyamar pegawai Jabatan Imigresendi Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) untuk menipu wangmangsa.

No comments:

Post a Comment