Sunday, May 3, 2009

NASIONAL : AHAD 03 MEI 2009

Ayam harga kawalan
PUTRAJAYA 2 Mei – Setelah kata dua supaya harga ayam diturunkan tidakdipedulikan, kerajaan hari ini memutuskan untuk menjadikan bahanmakanan utama rakyat itu sebagai barang kawalan manakala lesen permitimportnya (AP) akan diliberalisasikan.

Image
Perkenal model ekonomi baru
KUALALUMPUR 2 Mei – Kerajaan akan membantu meningkatkan pendapatan pekerjadi negara ini melalui usaha mewujudkan satu model ekonomi baru yangberteraskan kepada peningkatan produktiviti, kata Datuk Seri Najib TunRazak.

Skim pencen pekerja swasta
KUALALUMPUR 2 Mei - Kerajaan sedang merangka dua langkah khusus untukkepentingan sosial pekerja di negara ini ekoran daripada kesankegawatan ekonomi dunia.

Image
Satu Malaysia bukan retorik politik - PM
KUALALUMPUR 2 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan, gagasan SatuMalaysia adalah konsep yang mempunyai pengisian jitu dan bukannyakenyataan retorik politik semata-mata.


Model baru ekonomi
KUALALUMPUR: Kerajaan akan memperkenalkan model ekonomi baru berteraskanpeningkatan inovasi dan produktiviti pekerja dengan matlamat membantumereka meningkatkan pendapatan dan seterusnya memakmurkan negara.

Pelajar maut kena bom ikan buatan sendiri
KUANTAN:Seorang pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kebangsaan PadangTengku, Lipis, maut selepas bom ikan yang dibuat sendiri menggunakanpaip besi meletup di Sungai Kuala Putus, dekat Kuala Lipis, petangkelmarin.


Seri Paduka selamat tiba di tanah air
SUBANG 2 Mei - Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin danRaja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah selamat tiba di tanah air hariini selepas mengadakan lawatan negara ke Chile dan Uruguay.

Tindakan tegas tangani seludup manusia
KUALALUMPUR 2 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan akanmengambil tindakan tegas terhadap kumpulan yang cuba menjadikanperairan negara sebagai transit bagi menjalankan jenayah penyeludupanmanusia ke Australia.

JobsMalaysia sedia maklumat pekerjaan
KUALALUMPUR 2 Mei – Pusat JobsMalaysia yang dilancarkan Perdana Menteri,Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini bakal menjadi pusat pemprosesanutama kepada rakyat Malaysia dalam mencari pekerjaan yang sesuai.

Image
Utamakan muafakat - Abdullah
PORTDICKSON 2 Mei - Majikan dan pekerja hendaklah sentiasa mengutamakancara muafakat dan kerjasama dalam mengatasi apa juga masalah yangtimbul.

Image
Bank idea rakyat perlu diperkenal
MUAR 2 Mei - Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, konsep 'bank idearakyat' perlu diperkenalkan bagi mengumpulkan cadangan dan pandanganrakyat untuk memastikan setiap pembangunan dilaksanakan secara berkesandan memenuhi cita rasa akar umbi.

Pelajar harus lebih kompetitif - Muhyiddin
MUAR2 Mei - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu wargasekolah khususnya pelajar lebih kompetitif dalam akademik biarpunmenghadapi kekangan tertentu dari segi infrastruktur.

Image
TPM taja Utusan Malaysia untuk 13 sekolah
MUAR2 Mei - Sebanyak 13 buah sekolah di kawasan Parlimen Pagoh menerimatajaan akhbar Utusan Malaysia bernilai RM24,000 sumbangan TimbalanPerdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Ahli Parlimen kawasanitu.

Ayam wajar jadi barang kawalan
MUAR2 Mei - Ayam wajar dijadikan barang kawalan ekoran keengganan penternakdan peniaga menurunkan harga bagi mengelakkan wujudnya pihak yangmengambil kesempatan ekoran permintaan yang meningkat.

KPDNHEP digesa bertindak tegas
KUANTAN 2 Mei - Jangan tunduk dengan 'permainan' Persekutuan Persatuan Penternak Malaysia (PPPM).

Sampel lelaki NZ diambil
PULAUPINANG 2 Mei - Sebagai langkah berjaga-jaga bagi memastikan tiada kesvirus influenza A (H1N1) di Pulau Pinang, seorang lelaki rakyat NewZealand hari ini diletakkan di bawah pengawasan di wad pengasinganHospital Pulau Pinang (HPP) setelah mengadu demam dan sakit badan.

Kakitangan Kesihatan ditambah - Tiong Lai
BUKITMERTAJAM 2 Mei - Kementerian Kesihatan menambah jumlah kakitangannya dipintu-pintu masuk negara berikutan tiga lagi negara iaitu Hong Kong,Denmark dan Korea Selatan disahkan terlibat dengan wabak influenza A(H1N1).

Penumpang Denmark, Hong Kong mula disaring
PUTRAJAYA2 Mei – Kementerian Kesihatan hari ini mula menyaring para penumpangpenerbangan dari Denmark dan Hong Kong berikutan terdapat kes InfluenzaA atau H1N1 di kedua-dua negara itu walaupun tidak melibatkan kematian.

Tawar insentif tarik doktor kita berkhidmat di negara sendiri
KOTAKINABALU 2 Mei – Kerajaan akan menawar insentif kepada golongan pakardan doktor dari negara ini yang bekerja di luar negara dalam usahamemujuk mereka pulang dan berkhidmat di tanah air sendiri.

Tiga termasuk dua beradik maut
IPOH2 Mei - Tiga termasuk dua beradik terbunuh dalam kemalangan ngerimembabitkan dua buah kenderaan di Kilometer 80.5, Jalan Ipoh-KualaLumpur di Tapah dekat sini awal pagi semalam.

Image
Anak tidak sabar tunggu kepulangan
PETALING JAYA 2 Mei - Anak bongsu kepada seorang pegawai Tentera UdaraDiraja Malaysia (TUDM) yang meninggal dunia di Kinshasha, Congo petangkelmarin sering menunggu kepulangan bapanya dengan menandakan kalendarsetiap hari.

Keluarga Mohd. Shafie terkejut, terharu
PORT DICKSON 2 Mei - Kerinduan anggota keluarga Allahyarham Mejar Mohd.Shafie Mahat, 50, untuk bertemu beliau semula setelah setahun berpisahkerana bertugas di Kinshasha, Congo tidak kesampaian apabila menerimaberita tentang kematiannya semalam.

Remaja rentung dalam kemalangan
KOTA BHARU 2 Mei – Umur baru 17 dan masih bersekolah, tetapi sudah membawa kenderaan tanpa lesen memandu.

Image
Derita Mohd. Amirol
BALING 2 Mei – Mohd. Amirol Adam Mohd. Norzizan, 3, mungkin tidak memahami apa yang berlaku pada dirinya.

Anak dakwa kakitangan klinik cuai
KUALA LUMPUR 2 Mei - Seorang anak mendakwa kakitangan sebuah klinik kerajaan di Jalan Ipoh di sini cuai dalam merawat ibunya.

Bekas ADUN meninggal dunia
JOHORBAHRU 2 Mei – Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Puteri,Datuk Ali Mohamed (gambar), 68, meninggal dunia di Hospital SultanIsmail (HSI) di sini hari ini.

Image
Siti Nurhaliza pertahan Anugerah Vokal Terbaik AIM16
KUALALUMPUR 2 Mei - Kemantapan vokal Datuk Siti Nurhaliza ternyata sukardigugat apabila buat kali kesepuluh dinobatkan sebagai pemenangPersembahan Terbaik Di Dalam Album (Wanita) menerusi lagu Di TamanTeman pada Anugerah Industri Muzik 2009 (AIM16) di sini malam ini.

AF7: Claudia, Aishah tersingkir
KUALALUMPUR 2 Mei - Akademi Fantasia musim ketujuh (AF7) sekali lagimelakukan kejutan apabila menyingkirkan serentak dua orang pelajarnya,Claudia Fay Geres, 24, dan Siti Aishah Bujang, 18, pada konsertmingguan keempat malam tadi.Pencen swasta dikaji
KUALALUMPUR: Skim pencen mungkin diwujudkan bagi pekerja sektor swastakerana kajian mendapati mereka menghadapi kesulitan kewangan selepasbersara sebab jumlah caruman terhad dan pada masa sama, jangka hayatmenjangkau sehingga 20 tahun selepas bersara.

Hospital awasi lelaki dari New Zealand
GEORGETOWN:Seorang lelaki warga New Zealand dimasukkan ke Hospital Pulau Pinang(HPP) di sini, petang semalam untuk pengawasan selepas mengadu demamdan sengal badan sejak malam kelmarin.

Pelajar rentung van meletup
PASIRPUTEH: Seorang pelajar rentung, manakala rakannya cedera ringan apabilavan yang dinaiki terbakar dan meletup selepas terhumban ke dalam paritdi Kilometer 4, Jalan Tebing Tinggi-Tok Bali, Kampung Gong Kulim, dekatsini, awal pagi semalam.

Banteras seludup manusia dihargai
KUALALUMPUR: Datuk Seri Najib Razak, berkata Australia menghargai usahaMalaysia membanteras kegiatan penyeludupan manusia yang menggunakanperairan negara ini dan Indonesia sebelum mendarat di negara berkenaan.

Najib ajak rakyat bantu jayakan 1Malaysia
KUALA LUMPUR: Pengisian konsep 1Malaysia akan diterjemahkan secara evolusi, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Bank Idea Rakyat kongsi buah fikiran masyarakat
MUAR:Tan Sri Muhyiddin Yassin mencadangkan supaya ditubuhkan Bank IdeaRakyat bagi memberi peluang kepada orang ramai memberi pandanganmengenai pelbagai isu termasuk ekonomi, pendidikan, sosial, hubunganantara kaum dan kebajikan selaras dengan konsep rakyat didahulukan,prestasi diutamakan.

'Perancangan pembangunan menyeluruh untuk rakyat'
MUAR:Kerajaan akan tetap meneruskan usaha mendekati rakyat dan memastikanperancangan pembangunan dan tindakan yang dilakukannya mengambil kirakepentingan rakyat dan bukan untuk kumpulan tertentu, kata Tan SriMuhyiddin Yassin.

209,675 peluang kerja untuk rakyat tempatan
KUALALUMPUR: Kementerian Sumber Manusia mengenal pasti 209,675 peluangpekerjaan yang berpotensi untuk diisi rakyat tempatan dalam lima sektorpada tahun ini.

Selesai masalah di meja rundingan
PORTDICKSON: Kesatuan sekerja dan majikan digesa mengekalkan persekitaranperhubungan perusahaan yang harmoni dengan memastikan setiap tuntutandan permasalahan timbul diselesaikan di meja rundingan.

Maybank diiktiraf majikan prihatin
KUALALUMPUR: Kumpulan perbankan tempatan terbesar, Malayan Banking Bhd(Maybank) yang mempunyai lebih 24,000 pekerja menerima Anugerah MajikanPrihatin kategori Syarikat Besar pada Perhimpunan Hari Pekerja 2009peringkat kebangsaan di Stadium Putra, Bukit Jalil di sini, semalam.

Akta lindungi maklumat peribadi perlu disegera
PERNAHKAHanda menerima panggilan individu yang mendakwa mewakili syarikatinsurans, jualan langsung, promosi kad kredit atau apa saja produk?Paling tidak pun, menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) mendakwa andamemenangi hadiah wang tunai yang lumayan yang kerap dialami ramaipengguna telefon bimbit berkenaan.

Tiga lagi senarai saringan
KUALALUMPUR: Kementerian Kesihatan menambah tiga lagi negara dalam senaraimereka yang memasuki negara ini diwajibkan menjalani saringan kesihatanberhubung kes jangkitan Influenza A atau virus H1N1 iaitu KoreaSelatan, Perancis dan Denmark.

Cara moden cegah risiko ternak babi
KUALALUMPUR: Pengusaha ternakan babi digesa melaksanakan konsep perladanganbabi moden (MPF) dengan segera bagi meminimumkan pencemaran alamsekitar dan menghalang daripada jangkitan sebarang penyakit yangberpunca daripada ternakan itu.

Influenza A: Imigresen nafi kakitangan lewa
KUALALUMPUR: Jabatan Imigresen semalam menafikan dakwaan sesetengah pihakbahawa pihaknya bersikap sambil lewa ketika melakukan pemeriksaansaringan wabak Influenza A di semua pintu masuk negara ini.

'Jangan bawa isu sensitif ke jalanan'
KLUANG:Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein memberi amarankepada individu atau kumpulan yang merancang untuk menggunakan isu kaumserta agama bagi mengancam keselamatan negara supaya membatalkan sajahasrat mereka itu.

10 lubuk jadi tumpuan peserta
SEDILI:Lebih daripada 10 lubuk dan batu karang yang dihuni pelbagai spesiesikan bersaiz A menanti peserta pusingan pertama Karnival Memancing GPJoran 2009, yang mampu membuatkan kaki pancing tidak senang tidur padapertandingan itu.

Upin & Ipin jayakan 1Malaysia
KOTABHARU: Stesen televisyen di bawah kumpulan Media Prima Bhd, TV9,merealisasikan wawasan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, dalammenjayakan konsep 1Malaysia, melalui rancangan animasi popularkanak-kanaknya, Upin & Ipin.

Siti masih unggul
KUALALUMPUR: Biarpun industri muzik tanah air didominasi muzik Indiekebelakangan ini, namun penyanyi wanita nombor satu negara, Datuk SitiNurhaliza tetap unggul apabila memenangi empat anugerah termasuk satukategori utama, Album Terbaik pada Anugerah Industri Muzik ke-16 (AIM),malam tadi.

Claudia, Aishah tersingkir AF7
KUALALUMPUR: Akademi Fantasia 7 (AF7) sekali lagi membuat kejutan denganmenyingkirkan dua pelajar, Claudia Fay Geres dan Siti Aishah Bujangpada konsert mingguan kelapan di Dewan Sri Putra, Bukit Jalil, malamtadi.

RM1b bina rumah kos rendah
MELAKA:Kerajaan memperuntukkan RM1 bilion bagi membina 13,000 hingga 14,000unit rumah kos rendah dan penyediaan pelbagai kemudahan di seluruhnegara, khususnya di luar bandar dalam usaha meningkatkan kemudahan dankeselesaan rakyat miskin.

Budak 6 tahun lemas
SEREMBAN: Seorang kanak-kanak lelaki berusia enam tahun ditemui lemas dalam kolam renang sebuah resort, di sini malam kelmarin.

No comments:

Post a Comment