Saturday, June 27, 2009

JENAYAH & MAHKAMAH : SABTU 27 JUN 2009


18 pelatih merusuh dihadap ke mahkamah
BUTTERWORTH 26 Jun - Kesemua 18 pelatih Pusat Serenti Kampung SelamatTasek Gelugor dekat sini yang ditangkap selepas merusuh dan melarikandiri dari pusat itu tujuh hari lalu dihadapkan ke Mahkamah Sesyen disini hari ini.

Pembantu pejabat dipenjara 7 tahun, sebat
SHAHALAM 26 Jun – Keinginan untuk membuktikan kemampuan menunaikantanggungjawab kepada isteri dan empat orang anak, seorang pembantupejabat telah melakukan pelbagai jenis kerja termasuk menjadi jurujualkereta dan menjual kad prabayar telefon.

Rayuan budak terkena kuah tomyam 26 Okt.
KUALALUMPUR 26 Jun - Rayuan seorang kanak-kanak yang melecur akibat terkenakuah tomyam panas untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Sesyen Sivilyang membatalkan samannya terhadap penyanyi Amy Search akan didengarpada 26 Oktober ini.

Felda diperintah bayar peneroka RM11 juta
PUTRAJAYA26 Jun – Mahkamah Rayuan memerintahkan Lembaga Kemajuan TanahPersekutuan (Felda) membayar ganti rugi RM11 juta kepada 354 penerokaFelda Kemahang Tiga, Tanah Merah, Kelantan kerana melakukan penipuanterhadap sistem timbangan kelapa sawit selama enam tahun.

Pelajar serang rumah guru
KUALA TERENGGANU 26 Jun - Mereka datang dengan penuh rasa dendam danmarah.Setibanya di rumah guru itu, kumpulan tersebut mula membuatbising. Mereka semakin ganas dengan menjerit dan mencabar guru terbabitsupaya keluar dari rumah.

Lelaki dakwa dipukul pengawal keselamatan
KUANTAN 26 Jun - Tindakan seorang penjaga stor cuba mempertahankanbapanya daripada terus dipukul seorang pengawal keselamatan 'samseng'mengakibatkan dia terpaksa menerima lapan jahitan di kepala akibatcedera dibelasah, di Hospital Tengku Ampuan Afzan di sini malam tadi.

Lima polis antara 70 dicekup dadah
KUALA LUMPUR 26 Jun - Jika sebelum ini, polis menahan pengunjung pusathiburan kerana positif dadah, lain pula berlaku di Jalan Kepong,Jinjang, awal pagi ini, apabila mereka pula ditahan kerana menggunakandadah.


Mahkamah Rayuan tolak permohonan Nizar
PUTRAJAYA:Sultan Perak bertindak betul apabila tidak memperkenankan permintaanDatuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin untuk membubarkan Dewan UndanganNegeri (DUN) Perak pada Februari lalu kerana DUN itu baru berusiasetahun.

Adun Sementa fail saman malu isu PKFZ
SHAHALAM: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sementa, Datuk Abdul RahmanPalil akan memfailkan saman malu terhadap beberapa pihak berikutanlaporan juruaudit, PricewaterhouseCoopers Advisory Services Sdn Bhd(PwC) yang mengaitkan namanya dalam isu projek Zon Bebas PelabuhanKlang (PKFZ).

Bekas Pengarah mengaku tak salah terima suapan
KOTAKINABALU: Bekas Pengarah Jabatan Perkhidmatan Kebajikan Am Sabah, DatukMastor Samin dihadapkan ke Mahkamah Sesyen, di sini semalam, atas duatuduhan rasuah membabitkan nilai suapan RM10,000 daripada dua peniagatujuh tahun lalu.

Kerani ugut buang isteri dalam gaung
KUANTAN:Seorang kerani mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret, di sinisemalam atas tiga tuduhan mengurung, mengugut dan mencederakanisterinya di rumah mereka selama tiga hari, pada 13 Jun lalu.

Pejabat NSTP Pulau Pinang diceroboh
GEORGETOWN: Pejabat The New Straits Times Press (M) Bhd (NSTP) Cawangan PulauPinang di Jalan Sultan Ahmad Shah di sini, dipecah masuk, semalam,menyebabkan kerugian kira-kira RM5,000.

Lima polis ditahan positif dadah
KUALALUMPUR: Seorang pegawai dan empat anggota polis adalah antara 70pengunjung sebuah pusat hiburan yang ditahan kerana didapati positifdadah dalam satu serbuan di Jalan Kepong dekat sini, awal pagi semalam.

18 pelatih pusat serenti didakwa
BUTTERWORTH: Lapan belas pelatih Pusat Serenti Kampung Selamat, Tasek Gelugor, yangmelarikan diri ketika rusuhan di pusat itu minggu lalu, didakwa diMahkamah Sesyen di sini, semalam.

Dua dakwa dipukul enam pengawal keselamatan
KUANTAN: Dua beranak mendakwa cedera dipukul enam pengawal keselamatan HospitalTengku Ampuan Afzan (HTAA) di sini, kira-kira jam 8.45 malam kelmarin.

Herald tarik balik semakan kehakiman guna nama Allah
KUALALUMPUR: Titular Roman Catholic Archbishop Kuala Lumpur (Titular)menarik balik permohonan semakan kehakimannya yang difailkan pada 2008berhubung penggunaan perkataan 'Allah' dalam penerbitan akhbarmingguannya, Herald-The Catholic Weekly.

Pengarah mengaku tak salah terima suapan RM12,000
KOTAKINABALU: Bekas Pengarah Jabatan Perkhidmatan Kebajikan Am Sabah, DatukMastor Samin dihadapkan ke Mahkamah Sesyen, di sini semalam, atas duatuduhan rasuah membabitkan nilai suapan RM10,000 daripada dua peniagatujuh tahun lalu.

SPRM siasat guru milik kereta mewah
KUALATERENGGANU: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) negeri akanmenyiasat profil seorang guru berusia 38 tahun di negeri ini yang jugapemilik kereta Mitsubishi Evolution 7 yang terbabit dalam kemalangan diLebuh Raya Pantai Timur (LPT) Rabu lalu, kerana timbul keraguan diamemiliki harta melebihi kemampuan.

No comments:

Post a Comment